Ve komutan değişiyor ! Gözler Karargahta...

Ve komutan değişiyor ! Gözler Karargahta...

Yüksek Askeri Şura Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığında toplandı.

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) Ağustos ayı olağan toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında başladı.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu’nda başlayan toplantıya, Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile YAŞ üyesi komutanlar katıldı.

 “KARARLAR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SUNULACAK”

3-5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan YAŞ toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleriyle disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK’yı ilgilendiren diğer konular görüşülecek.

Toplantıda, Suriye ve Irak sınırında yaşanan gelişmelerin yanı sıra son günlerde artan terör olayları da ele alınacak.

5 Ağustos tarihinde sona erecek YAŞ’ta alınacak kararlar Cumhurbaşkanı RECEP TAYYİP ERDOĞAN’a sunulacak. Erdoğan’a sunumun yapılmasının ardından kararlar kamuoyuna açıklanacak.

“KOMUTA KADEMESİ YENİDEN ŞEKİLLENECEK”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel için YAŞ toplantısı ayrı bir önem taşıyor. Son kez YAŞ toplantısına katılacak olan Orgeneral Özel’in görev süresi sona erecek ve emekliye ayrılacak.

TSK'daki teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Orgeneral Necdet Özel'in yerine yeni Genelkurmay Başkanı olacak. Orgeneral Akar'ın 2019 yılına kadar bu görevde kalması bekleniyor.

Orgeneral Özel ile beraber Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın da görev süresi dolduğu için emekli olacağı YAŞ'ta, bir sürpriz olmazsa iki isim orgeneralliğe terfi edecek. Orgeneral Akar'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ya da Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in geçmesi bekleniyor. Görev süresi sona erecek olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın yerine ise Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin getirilmesi bekleniyor.

25 DAKİKA ÖZEL GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Orgeneral Özel üçlü bir görüşme yaptı. 25 dakika süren üçlü görüşmede; deniz ile hava kuvvetleri komutanlarının görev sürelerinin uzatılması ve kara kuvvetleri komutanlığına yapılacak atama konularının ele alındığı yorumları yapıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yapılacak atama için; Orgeneral Galip Mendi, Orgeneral Zeki Salih Çolak ve Orgeneral Yaşar Güler'in adları geçiyor.