Velilerin bitmeyen çilesi ''kayıt parası'' haracı için MEB'ten yeni açıklama

Velilerin bitmeyen çilesi ''kayıt parası'' haracı için MEB'ten yeni açıklama
Güncelleme:

Resmen yasak olsa da okul kayıt dönemlerinde velilerin kabusu haline gelen "okul kayıt haracı" için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den açıklama geldi. Özer gerekli maddi desteğin Bakanlık tarafından sağlanacağını söyledi.

Tüm ilerde 2022-2023 eğitim-öğretim hazırlıklarına erken başladıklarını belirten Bakan Özer, “Okullarımızın tüm ihtiyaçlarını bakanlık olarak karşıladığımızı göstermek istiyoruz.

Tüm eksikliklerimizi bilerek güçlü şekilde başlangıç yapabilmek istiyoruz. İzmir'de tüm okullarımıza 200 milyonu kırtasiye, 150 milyonu temizlik, 80 milyonu küçük onarım, 170 milyonu donatım olmak üzere 600 milyon TL’lik yatırımı tüm okullarımıza göndereceğiz.

400 milyonluk büyük onarımı da açıkladık. Toplam 1 milyarlık eğitim öğretim hazırlık bütçesini İzmir’e aktarmış bulunuyoruz. Okulların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak durumdayız. Kayıtlarda bağış gibi sizleri de rahatsız eden süreçlerle karşılaşılmasını istemiyoruz. Veliler isterlerse bağış yaparlar ama bağışla kayıt arasında hiçbir zorunluluk ilişkisi yok. Bizim bakanlık olarak okulların ihtiyacını karşılayacak gücümüz de, bütçemiz de var” diye konuştu.

“VELİLERDEN İKİ TOP A4 KAĞIDI..."

Temizlik ve güvenlikle ilgili ihtiyaçları karşılama konusunda bir sürpriz de açıklayacaklarını kaydeden Bakan Özer, şöyle devam etti:

“Bakanlık olarak istediğimiz; sizlerle birlikte sürekli temas halinde, istişare halinde yol yürüyelim. Her türlü talebi karşılayacak gücümüz var. Şu algıyı kırmak istiyoruz; 'Bakanlık okulların ihtiyacını karşılayamıyor. Okul aile birliklerine mahkum ediyor, veli bağışlarına mahkum.’ Hayır. Neresi olursa olsun Türkiye’deki tüm noktalarda tüm okulların ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Artık tüm bütçe doğrudan ilgili okula gönderilecek.

Yöneticiler temizlikten kırtasiyeye kadar her türlü ihtiyacı kendisi karşılayacak. Böylece bütçenizi verimli kullanacaksınız. Tüm ihtiyacı karşılayarak güçlü şekilde yol yürüyeceğiz. Velilerden iki top A4 kağıdı talep edildiği okul değil, velilerle yurt dışına uluslararası projelere katılım için işbirliği yapılan bir eğitim sisteminden bahsedilen bir Türkiye’yi inşa edeceğiz inşallah.”

“ÖĞRETMENLER OLUMSUZ ALGIYLA KARŞILAŞTI”

Covid-19 salgını döneminde başlayan çevrimiçi eğitim ve ardından gelen yüz yüze eğitime ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Özer, “6 Eylül’de başlayan ve 17 Haziran’da nihayetlenen 2021-2022 yılını büyük bir kararlılıkla kesintiye uğratmadan yüz yüze eğitimle tamamlamanın mutluluğu içindeyiz. 1,5 yıl yüz yüze eğitime ara verdikten sonra sağlık kurallarına riayet ederek bu süreci tamamlamak kolay değildi. Süreçleri yönetirken okulların ilk açıldığı zamanda gördük ki kamuoyu aslında inanmamış.

Tekrar okulların kapanacağını, sonra tekrar açılıp kapanacağını varsayarak tüm süreçleri organize etmiş. İstanbul’da öğrenci servisleri hizmete girmedi ama süreci kararlı yönetince tüm toplum gördü ki olağanüstü koşullarda gerekli önlemler alındığında en güvenli ortamlar okullardır. Bu süreçte öğretmenlerimiz olumsuz algılarla yüz yüze kaldı.

Sanki öğretmenler yüz yüze eğitime devam etmek istemiyor, oturdukları yerden ders ücreti almak istiyor gibi hak etmedikleri olumsuz algının içine sokuldular. Oysa uzaktan eğitimde öğretmenlerimiz dijital platformları kullanarak dijital içerik üretme, tüm illerimizde Vefa çalışma gruplarında, filyasyon ekiplerinde fedakarca çalışmanın, topluma örnek olmanın davranışını tüm topluma gösterdi. Tüm öğretmenlerimize bu süreçteki desteklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. (İHA)