Vietnam Savaşı'nı bitiren fotoğraf

Vietnam Savaşı'nı bitiren fotoğraf

'Vietnam Savaşı'nı bitiren bu fotoğrafı çeken Nick Ut, belgesel çekimi için Türkiye'de.

Belki Nick Ut ismine aşina değilsiniz, ama üstteki My Lai adlı Vietnam Savaşı'nda çekilen fotoğrafı mutlaka görmüşsünüzdür. 'Vietnam Savaşı'nı bitiren fotoğraf olarak' tarihe geçen My Lai fotoğrafını çeken Nick Ut, Ve Zaman Durdu adlı TRT TÜRK için çekilen bir belgesel için şu aralar Türkiye'de.

ABD eski Başkanı Nixon'ın bu fotoğrafların yalan olduğunu iddia etmesi, sonra da gerçek anlaşılınca özür dilemesi sonucu adı 'Nixon'a çelme takan adam' olarak anılan Nick Ut, yapımcılığını Gökhan Güvenç ve Sedat Aral'ın, yönetmenliğini Halit Ziya Demirtaş'ın üstlendiği belgeselde, çektiği bu ünlü fotoğrafın hikâyesini anlatacak. Belgeselin diğer fotoğrafçıları ise Eric Refner, Francesco Zizola, Coşkun Aral, James Nachtway, Dayna Smith ve Charles Cole. Nick Ut, hem ünlü fotografındaki küçük kız Kim'in hayatının kurtulmuş olmasından, hem de çektiği fotoğrafın savaşın bitmesine yol açmasından memnun. Fotoğrafın Vietnam Savaşı'nın kaderini değiştirdiği düşünüyor: "Bu fotoğraf Vietnam savaşının bitimine neden oldu ve onlarca insanın ölmesi engellendi. Ayrıca napalm bombası bildiğim kadarıyla Vietnam Savaşı'ndan sonraki savaşlarda kullanılmadı." Ut, şimdilerde fotoğraçıların Vietnam'daki kadar rahat çalışamadıklarından şikayetçi:

"Vietnam'da fotoğrafçılar rahat çalışıyordu. Ama şu an Irak ve Afganistan'da sadece ordunun istediği yerde fotoğraf çekebiliyorsunuz. ABD yönetimi savaşlarda, cephelerde fotoğrafçıların serbest olmasını istemiyor. Çünkü kendilerince bir kere o hatayı Vietnam'da yaptılar ve başlarına gelmeyen kalmadı. Bir daha aynı şeyin olmasını istemiyorlar."