Vodafone Arena'nın Açılış Töreni

Vodafone Arena'nın Açılış Töreni

Başbakan Davutoğlu: - "Hepimiz şahidiz ki Beşiktaş çok sağlam bir geleneğe sahip. Sembolü kartal dahi Selçuklu devletimizin sembolüdür. Dolayısıyla sembolüyle de o geleneğe sahiptir. Mekanı itibarıyla ise Selçuklu'dan sonraki devletimizin siyasi kalbinde

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hepimiz şahidiz ki Beşiktaş çok sağlam bir geleneğe sahip. Sembolü kartal dahi Selçuklu devletimizin sembolüdür. Dolayısıyla sembolüyle de o geleneğe sahiptir. Mekanı itibarıyla ise Selçuklu'dan sonraki devletimizin siyasi kalbinde doğmuştur." dedi.

Davutoğlu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün (BJK) yapımı tamamlanın stadı "Vodafone Arena"nın açılış törenindeki konuşmasına, "Tarihi bir gün. Çünkü kartal evine dönüyor." diyerek başladı.

Herhangi bir sosyal topluluk gibi spor kulüplerinin de varlıklarını sürdürmesi, itibarlarını koruyabilmesi için üç asgari şart olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Birisi sağlam bir geleneğe sahip olmak. Hepimiz şahidiz ki Beşiktaş çok sağlam bir geleneğe sahip. Sembolü kartal dahi Selçuklu devletimizin sembolüdür. Dolayısıyla sembolüyle de o geleneğe sahiptir. Mekanı itibarıyla ise Selçuklu'dan sonraki devletimizin siyasi kalbinde doğmuştur. Sadece İstanbul'da değil, 1903 yılında Beşiktaş doğduğunda devletimizin kalbi Dolmabahçe Sarayı ile Yıldız Sarayı arasında atıyordu. Dolayısıyla Beşiktaş camiası, her zaman devletiyle ve milletiyle beraber yürüdü, devletiyle ve milletiyle birlikte sevindi, üzüldü."

Başbakan Davutoğlu, Beşiktaş'ın kırmızı beyaz renklerinin Balkan faciası sebebiyle siyaha döndüğünü hatırlatarak, "Bugün bütün Beşiktaşlıların kalben bağlı olduğu siyah-beyaz renklere dönmesi, aslında aynı anda da milletin ızdırabıyla bütünleşme anlamını taşıyordu. Beşiktaş hep siyah-beyaz kalacak ama Balkanlar da bizim hep yüreğimizde yer etmeye devam edecek. Evlad-ı Fatihan'a selam olsun." diye konuştu.

Beşiktaş'ta çok sağlam bir gelenekten bahsedildiğini anlatan Davutoğlu, bu geleneğe de uygun bir stat gerektiğini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, gelenek dışında ona gönülden bağlı bir insan unsuruna sahip olmanın ikinci şart olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geleneğe sahip olabilirsiniz ama o geleneği yaşatacak bilinçte bir insan unsuruna sahip değilseniz güçlü bir süreklilik taşıyamazsınız. Şundan büyük bir emniyet içinde bahsedebiliriz ki Beşiktaş camiası ve taraftarı, en sağlam aidiyet bağıyla bağlı taraftarların arasında gelir. Bu iki şart olunca, sağlam bir gelenek ve bir taraftar, olması gereken üçüncü şart sağlam bir alt yapı. Sağlam bir geleneğiniz ve taraftarınız olsa da eğer sağlam bir altyapınız olmazsa sporda sürekli başarılar sağlamak imkansızdır. Bugün değil Türkiye'nin, dünyanın en çağdaş statlarından birine sahip olmak suretiyle Beşiktaş Kulübü, kendi geleceğini garanti altına almıştır. Bu esere emeği geçen herkese buradan takdirlerimi ifade ediyorum. Geleneği, taraftarı ve alt yapısıyla örnek bir kulüptür, artık Beşiktaş camiası."

Davutoğlu, konuşmasında dört temennisini de vurgulamak istediğini aktararak, "Birincisi burada, bundan sonra oynanacak bütün maçlarda başarılar diliyorum ama özellikle de bu Kara Kartal, al bayrağı temsil ettiği maçlarda bu stattan hiçbir zaman başı öne eğik çıkmasın inşallah. Gönlündeki ay yıldızı sahaya yansıtsın ve hep başarılara mühür atsın. İkincisi, bu stat sadece başarıların değil, edebin de yansıdığı bir stat olsun. Hiçbir hakaretin, kötü sözün, muamelenin, centilmenlik dışı faaliyetin olmadığı bir stat olsun." ifadelerini kullandı.

- "Spor hamleleri içinde olağanüstü başarılara imza attık"

Davutoğlu, aldığı kararı hep uyguladığını ve sahip olduğu ilkeyi hep hayata geçirdiğini gördüğü Beşiktaş taraftarından ve camiasından ricada bulunarak, "Bu stat, değil Türkiye'nin, dünyanın en mutena, en nazik, centilmenlik dışı hiçbir hareketin görülmediği en nezih stat olsun" dedi.

Üçüncü olarak da bu stadın sadece maçtan maça açılıp kapanan değil, yaşayan bir spor tesisi olmasını temenni eden Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı büyük spor hamleleri içinde olağanüstü başarılara imza attık. Biz iktidara gelene kadar sadece bin 757 spor tesisi yapılmıştı ülkemizde. 14 yıl içinde bin 789 spor tesisine imza attık. Büyük bir altyapı girişimi ve bu spor açılımı, bu altyapı zenginliği devam edecek. 2011'den bu yana Konya, Bursa, Antalya, Mersin'de, böyle çağdaş stadyumlar açtık. Şimdi 16 stadyumun inşaatı devam ediyor. Bizzat takip ediyoruz, hepsini. İstiyoruz ki bu statlar, sadece maçtan maça açılan ve büyük spor şölenlerinin yaşandığı alanlar olmasın, her an halkımıza ve gençlere açık olsun. Bu, özellikle gençlerimizin spora ısındırılması bağlamında son derece önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ülkemiz için çıkılan hiçbir maçta, bu statta başımız öne eğilmesin"

Statla ilgili ilk çalışmaların yapıldığı toplantıları hatırladığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Açık söyleyeyim, hepimizin ortak bir kaygısı vardı. Bu, Beşiktaş ve hepimiz için büyük bir şereftir ama bir taraftan da bir kaygı... Dünyada, bir devlete başkentlik yapan bir başşehirde, o devletin merkezi olmuş bir saraya en yakın mesafedeki stadyum, bu stadyumdur, Dolmabahçe Sarayı'na. Bu çok önemli bir meziyettir, bir ayrıcalıktır. Başka hiçbir yerde bir saraya, tarihi bir esere bu kadar yakın bir stadyum yoktur ama Bakanlar Kurulu'ndaki tartışmalarımızdan da hatırlıyorum, bu mekanın Beşiktaş camiasınca önemini bildiğimiz için, bu mekanı, Beşiktaş camiasına en güzel şekilde, eve dönme anlamında, inşa edilmesine izin verirken hepimizin gönlündeki husus, bu stadyumun estetik görüntüsüydü.

Onun için sayın Başkan'ın dediği gibi 4 metre deniz seviyesinin altına kadar indirildi. Bundan sonra da temel ricam ve temennim, İstanbul'un estetik görüntüsüne, şu veya bu şekilde aykırı düşecek hiçbir şeyin bu stadyumda yer almamasıdır. Bu tarihi dokuyla ve çevre dokusuyla bütünleşen, mütevazi bir şekilde estetik olarak bu şehrin parçası olan bir geleneğin sürdürülmesi önem taşıyor. Şu veya bu ihtiyaçla bu yüksekliğin üzerine çıkılmaması, şu veya ilerideki 10 yıllarda dahi bu tarihi dokuyla bütünleşik şekilde bu stadyumun muhafaza edilmesi, büyük önem taşıyor."

Başbakan Davutoğlu, bu tarihi günde Kartal evine dönerken, Selçuklu sembolünün devamı anlamında geleneği de taşıyan bütün kartallara stadın hayırlı olmasını diledi.

Başarılı, nezih ve milletin ahlakına uygun bir şekilde müsabakaların yapılmasını dileyen Davutoğlu, "Ayyıldız ve ülkemiz için çıkılan hiçbir maçta bu statta başımız öne eğilmesin. Allah bize hep başarılar, güzel günler nasip etsin. Bu stadyumda yapılan maçlarda da hem nezih üslup, yanında milli birlik ve beraberliğimizi teyit edecek güzel beraberliklerin, gençlerimizin kaynaşacağı birlikteliklerin olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.