Yargıda dev rüşvet konseyi !

Yargıda dev rüşvet konseyi !

Yedi kişilik konsey, milyon dolarlık rüşvetler karşılığında sanıkların beraat etmesini sağlıyordu..

Adalet Bakanlığı müfettişleri, uyuşturucu baronları başta olmak üzere büyük davalarda yargılanan sanıkları rüşvet karşılığında ceza almaktan kurtaran gizli bir konseyi ortaya çıkardı. Müfettişlerin tespitlerine göre avukat, hâkim ve üst düzey memurlardan oluşan yedi kişilik konsey, dava aşamasında dosyaları teker teker inceliyor ve milyon dolarlık rüşvetler karşılığında sanıkların beraat etmesini sağlıyordu.

İPTEN BİLE ADAM ALAN KONSEY
SABAH Özel İstihbarat Bölümü, altı yıldır büyük bir gizlilik içinde çalışan ve yer altı dünyasında 'ipten bile adam alan konsey' olarak nam salan konseyi araştırdı, konsey üyelerinin isimlerini ve şebekenin çalışma yöntemlerini öğrendi. Buna göre kendisine konsey adını veren organizasyonun başkanı İstanbul Barosu'na kayıtlı İ. Ç. adlı bir avukat. İ. Ç.'nin yardımcısı ise yine İstanbul Barosu'na kayıtlı M. S. adlı bir başka avukat. Ağır ceza mahkemelerinde başkan olarak görev yapan hâkimler E. C. ve Z. B. de konsey üyesi. Örgütün kuryeliğini ise Adnan adlı birinin yaptığı belirlendi. Adalet çevrelerini sarsan rüşvet skandalı, yargıyı etkileme soruşturması sırasında yapılan teknik takipler sonucunda ortaya çıkarıldı. İki hâkimin rüşvet içerikli konuşmaları telefonlara takılınca Adalet Bakanlığı müfettişleri olayı incelemeye başladı. Şebekeyle irtibatlı üst düzey memurlardan biri de gizli tanık olmayı kabul edince konsey üyelerinin isimlerine ulaşıldı. Müfettişlerin tespitlerine göre konseyle bağlantılı avukatlar şunlar: M. D., G. E., Ö. Ö., K. K. ve A. H. E.

HSYK GÖREVDEN ALDI
İsimler tespit edildikten sonra müfettişler telefon tapeleri ve diğer delillerin de bulunduğu ayrıntılı bir dosyayı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) sundu. Kurul üyelerine, E. C. ve Z. B.'nin CD'ye kaydedilmiş telefon görüşmeleri dinlettirildi. Adalet Bakanı ile eski HSYK'nın etkili isimlerinden Ali Suat Ertosun'un da aralarında bulunduğu kurul üyeleri rüşvet aldıklarına kesin kanaat getirilen iki hâkimin görevden alınmasına karar verdi. Müfettişlerin, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile birlikte görevden alınan iki hâkim ile konsey üyelerinin malvarlığını araştırdığı öğrenildi.

50'YE YAKIN HAKİM VE SAVCI MERCEK ALTINDA
Müfettişlerin olayla ilgili idari soruşturması sürüyor. Soruşturmayı Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Arif Kavasoğlu'nun koordinatörlüğünde Başmüfettişler Atilla Pınar, Eşref Köse, Mustafa Aydın ile Adalet Müfettişi Süleyman Yaşar yürütüyor. İdari soruşturmanın sonucuna göre konsey üyeleri hakkında adli soruşturma başlatılabileceği belirtildi. Rüşvet konseyini ortaya çıkaran operasyon, Ergenekon soruşturmasıyla bağlantılı olarak G. S. adlı hukuk bürosu sahibi bir kadının uyuşturucu ve çete davalarında arabuluculuk amacıyla hâkim ve savcılarla görüştüğünün tespit edilmesiyle başladı. Operasyonla alakalı olarak açılan idari soruşturmada 50'ye yakın hâkim ve savcının malvarlığı mercek altına alındı.

Sabah  / Abdurrahim Şimşek