Yemek kalitesi çalışan performansını nasıl etkiliyor?

Yemek kalitesi çalışan performansını nasıl etkiliyor?

Maye Yemek Yönetim Kurulu Üyesi Osman Barut, çalışan sağlığı ve performansı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İş kazaları, meslek hastalıkları ve çalışan performansı konularında tüketilen yemeklerin incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Maye Yemek Yönetim Kurulu Üyesi Osman Barut toplu yemek hizmeti alan şirketleri uyardı. Gıda fiyatlarının yükselmesine karşılık ucuz toplu yemek hizmeti almaya devam eden şirketlerde çalışanların performans kaybı yaşadığının altını çizen Barut, çalışanlardan istenilen verimin alınabilmesi için güvenli, sağlıklı ve lezzetli yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Çalışan memnuniyeti ile tükettiği yemekler arasında doğrusal bir ilişki olduğunu altını çizen Maye Yemek Yönetim Kurulu Üyesi Osman Barut, yemeklerin çalışan performansını da önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Yetersiz ve sağlıksız beslenen çalışanlar halsizlik, dikkat azlığı, yorgunluk, baş dönmesi, mide yanmaları ve benzeri nedenlerle şikâyette bulunuyorlar” diyen Barut şunları söyledi: “Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon kişi toplu yemek sektöründen hizmet alıyor. Bu rakamın yarıdan fazlasını çalışan kesim teşkil ediyor. Dolayısıyla toplu yemek sektörünün çalışanlar üzerinde önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz. Ancak bu noktada maliyetler devreye giriyor. Firmanın idari işler yöneticileri uygun fiyat aldıkları yemek firmaları ile çalışmaya daha eğilimliler. Fakat gıda fiyatlarındaki artışa ve üretilen yemeklerin kalitesine baktığımızda çalışanların genel olarak memnun olmadığını görüyoruz. Bu da performanslarına yansıyor. Halsizlik, dikkat azlığı, yorgunluk, baş dönmesi ve mide yanmaları gibi çeşitli şikâyetlerde bulunuyorlar. Sağlıksız yemek tüketenlerin bir kısmı ise o gün bir sorun yaşamasa da birkaç hafta sonra çeşitli rahatsızlıklar yaşayabiliyorlar. Bu noktada çalışan sağlığı ve verimliliğinin de hesap katılması yönünde firmaları uyarmamız gerekiyor.” Dedi

Sağlıksız yemek kansere neden oluyor!

İngiliz Kanser Araştırmaları Derneği\'nin yayımladığı verilere dikkat çeken Maye Yemek Yönetim Kurulu Üyesi Osman BARUT, sigaradan sonra kanserin başlıca nedenlerinden birinin sağlıksız beslenme olduğunu söyledi.

Toplu yemek sektöründe çok fazla işlenmiş gıda içeren sağlıksız yemeklerin kanseri tetiklediğinin altını çizen Barut, “İngiliz Kanser Araştırmaları Derneği, sigaranın kanser için en büyük risk olduğuna dikkat çekerken ikinci sırada işlenmiş gıdalarla hazırlanmış sağlıksız yemeklere yer verdi.” diye konuştu.

Katkısız yemekleri tercih edin

Toplu yemek üreticilerinin ucuz yemek talepleri karşısında maliyetleri düşürmek zorunda bırakıldığını belirten Barut, toplu yemek hizmeti alan firmalara mesaj gönderdi: “Gıda fiyatlarının yükselmesi ve toplu yemek üreticilerinin karlılıklarının azalmasına karşılık, bu hizmeti alan firmaların ucuz yemek talebinde bulunması sektörü çıkmaza soktu. Maliyetleri düşürüp kaliteden ve sağlıktan taviz veren üreticiler olabileceği gibi karlılıkları düşse de halk sağlığını ön planda tutanlar var. Biz tüm koşullara rağmen yemeklerin sağlıklı, katkısız ve doğal malzemelerle hazırlanmasından yanayız. Dolayısıyla çalışanlarımızın sağlığını korumak adına firma yöneticilerine önemli görevler düşüyor”