YEMEKLER TOPRAK KAPLARDA YARIŞACAK -UŞAK AŞÇILAR VE LOKANTACILAR ODASI BAŞKANI BARLAS: UŞAK VE YÖRESİ TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASINDA 150 YEMEK ÇEŞİDİNİN BİRBİRİYLE YARIŞACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

YEMEKLER TOPRAK KAPLARDA YARIŞACAK     -UŞAK AŞÇILAR VE LOKANTACILAR ODASI BAŞKANI BARLAS:     UŞAK VE YÖRESİ TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASINDA     150 YEMEK ÇEŞİDİNİN BİRBİRİYLE YARIŞACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Soner Kılınç - Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şeref Barlas, 8 Mayısta yapılacak "Uşak ve Yöresi Toprak Kapta Yemek Yarışması"nda 150 yemek çeşidinin yer almasını beklediklerini söyledi.

Soner Kılınç - Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şeref Barlas, 8 Mayısta yapılacak "Uşak ve Yöresi Toprak Kapta Yemek Yarışması"nda 150 yemek çeşidinin yer almasını beklediklerini söyledi.

Barlas AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uşak Valiliği ve Uşak Üniversitesi ile birlikte düzenledikleri yarışma hakkında bilgi verdi. "Uşak 2011 Tanıtım Yılı" etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yarışmanın, bir ilk olduğunu, yarışmanın hazırlıklarının tamamlandığını belirten Barlas, yarışmanın üç ayrı kategoride gerçekleştirileceğini söyledi.

Uşak Öğretmenevi'nde yapılacak yarışmanın Ege illeri içinde bir ilk olduğunu iddia eden Şeref Barlas, şu ana kadar yarışmaya 60 kişinin resmi müracaatta bulunduğunu belirtti.

Yarışmacı sayısının 100'ü geçeceğini düşündüklerini dile getiren Barlas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlimizin yöresel tatlarını ortaya çıkarmak ve bu tatları bir yemek kitabında toplamak amacıyla yarışma yapılmasına karar verildi. Yarışmaya ilimiz ve çevresinde ikamet eden vatandaşlarımız katılabilecek. Yarışmada Uşak yöresine ait toprak kapta pişirilen yemeklerin katılması şart. Çünkü toprak kapta pişirilen yemekler daha lezzetli ve sağlıklı olur. Ana yemek, ara yemek ve tatlı kategorilerinde yapılacak yarışmaya 150 çeşit yemeğin katılacağını düşünüyoruz. Yarışmaya katılmak için yaş sınırı yok. Her yaştan vatandaşlarımız bu yarışmaya katılabilir. Şu ana kadar 60 kişi yarışmaya başvurdu, katılımcıların büyük bölümü bayan. Erkek yarışmacıların da yarışmaya ilgi göstereceğini düşünüyoruz. 8 Mayıs günü 12.00'da başlayacak yarışma, yaklaşık iki saat sürecek. Yarışmacılar yemeklerini evlerinde pişirip yarışma yerini getirecek."

Yarışmanın kültürel birikimlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağını düşündüklerini belirten Barlas, yarışmanın ardından bazı yöresel yemeklerin yarışma sayesinde yeniden lezzet duraklarında yer alacağını söyledi.

Celpleme, Pişirge, Köstürme, Sızdırma, Ebemköfte, Arapaşı, Topalak, Alacatene gibi pek çok yemeğin yarışmada yer alacağını dile getiren Barlas, 11 kişilik jüri ekibinin görev yapacağını, puanlamanın sunum ve görsellik, yöresellik ve orijinallık, lezzet ve kıvama göre yapılacağını anlattı.

Şeref Barlas, yarışmanın geleneksel hare getirileceğini ve her yıl yapılacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yarışmada her üç kategoride birinci olan yarışmacılara bin lira para ödülü, ilk beşe giren yarışmacılara ise çeyrek altın verilecek. Yarışmanın ardından valilik tarafından bir yemek kitabı bastırılacak. Tüm yarışmacılarımıza bu yemek kitabından göndereceğiz. Yemeklerin et, sebze ağırlık olacağını düşünüyoruz. Çünkü yöremizde Yörük kültürü egemen. Yarışma nedeniyle ilçelere yaptığım ziyaretler sırasında ismini ilk kez duyduğum pek çok yemek olduğunu öğrendim. Bütün bu yemekler bu yarışmada görücüye çıkacak. Lezzetine güvenen tüm aşçılarımızı bu yarışmaya bekliyoruz."

-YARIŞMADA YER ALACAK YEMEKLERİN BAZILARI-

Celpleme: Taze kesilmiş kuzu etinden çıkartılan pirzolaların arpacık soğanı, defne yaprağı ve az miktarda salçayla çömlek kapta odun ateşinde pişirilmesiyle yapılır. Genellikle dağ köylerinde misafir ağırlama günlerinde servis edilir.

Pişirge: Bir miktar nohut bir gün önce haşlanır. Dinlendirilen nohudun içine bir yaşını geçmemiş erkek keçiye ait kemikli etlerin arpacık soğanıyla çömlekte pişirilmesiyle olur. İstenildiği takdirde bazı baharatlar yemeğe ilave edilir. Düğün yemeği olarak bilinir.

Köstürme: Soğan, domates ve biberin hafif yağda kısık ateşte kavrulmasıyla meydana gelen yemeğe karabiber, pul biber, sarımsak ilave edilebilir. Ara yemek olarak bilinen köstürme aşı yumurtasız menemen olarak da bilinir. Yaz aylarında daha çok yapılır.

Sızdırma: Kaynayan suya yumurtalar kırılır, 15 dakika kadar pişirilir, bir tabağa çekilen pişmiş yumurtalar iri parçalara bölündükten sonra, tereyağı içinde kızartılan bir miktar uşak tarhanası ve salça yumurtaların üzerine dökülür. İsteğe göre karabiber, nane ilave edilir. Bazı evlerde bu yemeğin üzerine sarımsaklı yoğurt ile ilave edilir.

Ebemköfte: Ulubey yöresine ait bir yemektir. Kuzu etinin bıçakla kıyma haline getirilmesinin ardından un, karabiber, naneyle karılır. Bir süre bekletilen köftelik karışım iri parçalara ayrıldıktan sonra isteğe göre ızgarada ya da yağda pişirilir. Özel günlerde pişirilen bir yemek olarak bilinir.

Arapaşı: Bir miktar un kaynar suda pişirilir 3 santimetre kalınlığında tepsiye dökülür. Un tepside dinlenirken, kaynatılan tavuk eti parçalanır, kuru unla köfte haline getirilir. Oluşturulan küçük köfteler kaynar suda pişirilir. Tepside dinlenmeye alınan un kesilerek kaynayan köftelerin içine atılır. Tabağa çekilen yemeğin üzerine bul biberli sos yapılır ve servis edilir.

Topalak: Düğün yemeği olarak bilinir. Kıymanın bulgur ve unla karılmasının ardından küçük köfteler yapılır. Hazırlanan salçalı suda bu köfteler kaynatılır. Bir süre bekletildikten sonra servis edilir.

Alacatene: Yeşil mercimek ve bulgurun ince kıyılmış soğan ile pişirilmesiyle oluşur. Ara yemek olarak bilinen alacateneye isteğe göre acı biber, salça ilave edilir.