Yeni güne de akaryakıta yeni zamla başladık! Yine zam geldi!

Yeni güne de akaryakıta yeni zamla başladık! Yine zam geldi!
Güncelleme:

Yıl başından bu yana petrol fiyatlarındaki sert yükseliş nedeniyle zamla yatıp zamla kalktığımız akaryakıt fiyatlarına bugünden itibaren bir büyük zam daha geldi.

Akaryakıt fiyatlarındaki bitmek bilmeyen zamlara bir yenisi daha eklendi. Türkiye bugün motorine büyük bir zamla yeni güne başladı.  Son olarak Kazakistan petrolünün Hazar Denizi'nin altından Karadeniz kıyısındaki Novorossisk'e taşıyan boru hattında meydana gelen hasar uluslararası piyasalarda petrol fiyatını yükseltti. Fiyatların yükselmesinin ardından akaryakıt ürünlerine zam geldi.

Petrol fiyatlarında dün yaşanan bu yükseliş akaryakıt fiyatlarına da yansıdı. Bugünden itibaren geçerli olmak üzere motorin grubuna 1,39 TL zam geldi. Artış pompa satış fiyatlarına yansıdı.

Böylelikle İstanbul'da motorinin litre fiyatı ortalama 23.64 TL seviyelerine yükseldi. Ankara'da ve İzmir'de ise motorin fiyatı 1,60 TL zamla 22,27 TL'ye çıktı.

Motorine dün de 1 lira 68 kuruş zam gelmişti. Böylece iki gün içerisinde Türkiye’de motorine 3 lira 05 kuruş zam gelmiş oldu.

Gazyağına da zam

Akaryakıt ürünlerinden gazyağına 1 lira 19 kuruş, kalorifer yakıtına 1 lira 2 kuruş, fuel oile 69 kuruş ve yüksek kükürtlü fuel oile 1 lira 1 kuruş zam yapıldı.

Kuruş kuruş indirim gelmişti

Benzin ve motorine Mart ayı içerisinde gelen zamların ardından, 3 gün üst süte indirim gelmişti. Motorin fiyatları için 15 Mart'ta gelen gelen 2,38 TL indirimin ardından, 16 Mart'ta motorin fiyatları için 93 kuruş, benzin fiyatı ise 1,76 TL yeni indirim yapıldı. 18 Mart'ta ise benzin fiyatlarına 62 kuruş, motorine ise 1 lira 1 kuruşluk indirim geldi.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor ?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Brent petrol fiyatları

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle zirveye koşan brent petrol fiyatı, dün kapanışı 119 dolar bandında yapmıştı. 25 Mart 2022 sabahına ise Brent Petrol hafif yükselişle başladı. Spot piyasada Brent petrol fiyatı 119,30 dolardan işlem görüyor.