Yeni yıl sizin için neden önemli?

Yeni yıl sizin için neden önemli?

Psikolog Ayşegül Horozoğlu Enkavi, insanların büyük beklentiler içine girmelerinin nedenini açıkladı.

2013’ü geride bırakmaya hazırlandığımız şu dönemde pek çok kişinin yeni yıl hayallerinin kilit kelimeleri arasında bunlar yer alıyor. Psikolog Ayşegül Horozoğlu Enkavi, beyinde yeni bir başlangıç ve heyecan olarak kodlandığı için yeni yılın, farklı umutları ve beklentileri beraberinde getirdiğini, sene içinde yaşanan olumsuzlukları telafi etme fırsatı olarak görüldüğünü söylüyor.

Psikolog Enkavi, insanların yeni yıldan büyük beklentiler içine girmelerinin nedenini şöyle açıklıyor: “Yeni başlangıçlar yüksek motivasyon ister. İnsanlar alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemezler. Şimdiye kadar yapmadığını yapmak ya da yaptığı şeyleri yapmaktan vazgeçmek kolay değildir. Bu nedenle bir başlangıç noktası belirlemek, ilk adımı atmak anlamına gelir ve gerekli olan motivasyonu sağlar. Hafta başı, yılbaşı, dönem başı gibi günler \'başlangıcı\' çağrıştırdığı için herkes tarafından tercih edilen zamanlar oluyor.”

Yeni yıl motivasyonunun umut verici olduğunu aktaran Enkavi, “Burada önemli olan istediğimiz şeyin tam olarak ne olduğunu tüm detaylarıyla netleştirmektir. Yani varmak istediğimiz noktayı ve o noktaya varana kadar izleyeceğimiz yolu iyi tanımlamak gerekir” diyor.

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAMAMAK İÇİN...

Zihnin yeni bir şey öğrenirken yoğun çaba harcadığını, bu nedenle ancak istikrarlı davranmanın başarı getirdiğini anlatan Enkavi, “Uygulaması kolay ve bizi emin adımlarla hedefe ulaştıracak kararlar almamızda fayda var. Örneğin; zayıflamak istiyorsak önce daha sağlıklı yemekler hazırlamaya başlamak, vermemiz gereken çok kilomuz varsa öncelikle vereceğimiz ilk beş kiloya odaklanmak gerekir. Küçük hedeflerin uygulaması her zaman daha kolaydır ve büyük hedefe yavaş yavaş ama daha emin adımlarla ulaştırır. Değişikleri hayatımıza teker teker yerleştirmek de uzun dönemli başarının anahtarıdır” tespitinde bulunuyor.