''Ihlamur Parkı'nda hiçbir imara izin vermedik''

''Ihlamur Parkı'nda hiçbir imara izin vermedik''

Başkan Hazinedar, meclis toplantısında ıhlamur parkı üzerinden kendisini ve belediyeyi hedef alan haberlere ve iddia sahiplerine yanıt verdi.

Beşiktaş Belediyesi haftalık olağan meclis toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantının ana gündemlerinden bir tanesi de Ihlamur Parkı iddialarıydı. Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, çarpıtma ve asılsız iddialarla hem belediye ve hem de şahsına yönelik itibar suikastı yapanlara yanıt verdi. Başkan Hazinedar,   ‘’Orası bir özel mülk. Sit alanlarının özel mülk olmasından daha doğal bir şey olamaz.  Bu kişinin imar hakkı var ve bu kişinin imar hakkı bizden önceki dönemde de vardı.  Hiçbir şekilde Beşiktaş Belediyesi imar izini vermemiş, gündemine gelmemiş bir yer’’ dedi. 

İşte Hazinedar’ın meclis toplantısında yaptığı o açıklama:

Bizim dönemimizde Beşiktaş belediyesi hiçbir mevcut yeşil alanı imara açmamıştır ve açmayacaktır. Biz hiçbir şekilde bir imzanın sahibi olmayacağız. Biz insanların özellikle hassasiyetini şov amacı yapmadan, siyaset malzemesi yapmadan şehri korumak ve bu makamın getirdiği sorumlulukla hareket ederek savunuyoruz ve koruyoruz.  Beşiktaş Belediyesi sınırları içinde hiçbir yeşil alan imara açılmadığı gibi toplumun bu noktada ki hassasiyetini kötü niyette kullanmak isteyenlerin sosyal medyayı ve bu tür eylemleri kendilerine araç kılarak hem toplumda infaal yaratarak hem meclisimize hem partimize hem de belediyemize bir saldırı var. Astığımız bilgilendirme pankartlarını indirenler, kamu yararı için açtığımız davanın bilgilerini kamuoyu öğrenmesin diye çabalayanlar acaba kime hizmet ediyor? Ihlamur parkı diye adlandırılan bu alan bizim dönemimizden önce kullanılmayan bir parktı. Orayı biz temizledik, ışıklandırdık yeniden bizimle hayat buldu.  Bizim yeşil alan hassasiyetimize rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayla ilgili bir imar planı değişikliği yaptı.  Oradaki imar planı değişikliğini Beşiktaş’taki imar standartlarını aykırı olduğu için karşı olduğumuzu belirttik.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değişikliği bize sormadan ve imara aykırı olduğunu gördüğümüzde buna karşı davamızı açtık. Orası bir özel mülk. Sit alanlarının özel mülk olmasından daha doğal bir şey olamaz.  Bu kişinin imar hakkı var ve bu kişinin imar hakkı bizden önceki dönemde de vardı.  Hiçbir şekilde Beşiktaş Belediyesi imar izini vermemiş, gündemine gelmemiş bir yer. Biz yasal süreç başlattığımız için oranın mülk sahibi oraya vatandaşları sokmamak adına etrafını çevirdi. Biz mülkün sahibinin kendi adına mülkünü korumak için yaptığı önleme bir şey diyemeyiz.  Yanlış bulabiliriz ama müdahale edemeyiz.  Buradaki imar izni sadece yaklaşık 12 bin metrekare gibi bir alana tekabül ediyor bunun tamamı da imara açık değil belli bir bölümü. Parkın tamamıyla ilgili bir durum yok. Tarihi taşlar ve ağaçlarla ilgili hiçbir durum söz konusu değildir.

dsc_9865.jpg

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ İMAR MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPILAN RESMİ AÇIKLAMA

İşte o açıklama...

Beşiktaş İlçesi, Abbasağa Mahallesi, 47 pafta, 330 ada 20 parsel sayılı 11696,00M2 yüzölçümlü özel mülkiyetli olan yer, 14.04.2014 onanlı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planında kısmen konut, kısmen park, kısmen de dini tesis ve yol alanında kalmakta iken ; 22.12.2014 tarih ve 13113 sayılı Bakanlık Oluru ile uygun bulunan NİP-8080,1 Plan İşlem Nolu, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ile“düzenleme ortaklık payının gözden geçirilerek 2306.41 m2 (% 17.83) olan ‘Konut’ alanı büyüklüğünün, 3705.77 m2 (% 28.65) olacak şekilde yeniden düzenlenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmıştır. Söz konusu Plana Başkanlığımızca itiraz edilmişse de, kabul edilmemiş ve Plan kesinleşmiştir.

Ancak, 330 ada 20 parsel sayılı yeri kapsayan 22.12.2014 tarih ve 13113 sayılı Bakanlık Oluru ile uygun bulunan NİP-8080,1 Plan İşlem Nolu, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliğinin durdurulması ve iptal edilmesi yönünde İstanbul 7. İdare Mahkemesinde 2015/1152 Esas dosya numarası ile Başkanlığımızca açılan dava devam etmektedir.

dsc_9876.jpg

Söz konusu parsele ilişkin 29.03.2016 tarih ve 616 sayılı Kurul Kararında “330 ada, 20 parselde bulunan ve Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 10.01.1970 tarih ve 5209 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen, III. Selim (bir adet) ve II. Mahmut’ a (iki adet) üç adet nişan taşının koruma gruplarının 1. grup olarak belirlenmesine, koruma alanının da parsel sınırı olarak belirlenmesine” karar verilmiştir.

Söz konusu yerin parsel sınırlarının, saç perde üzerinde yeşil renkli yapay çim halı – yapay çim duvar diye adlandırılan malzeme ile kapatıldığı görülmüştür. Parsel sahiplerinin parsellerini koruma altına almaları için etrafını çevirmeleri 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında ruhsat gerektirmeyen işlerden olup parselde ayrıca planlama süreci sonuçlanmadan ve ruhsat alınmadan herhangi bir inşai faaliyete izin verilmeyecektir.​

dsc_9888.jpg