Başkan Türel: ''Antalya Akdeniz’in örnek şehri olacak''

Başkan Türel: ''Antalya Akdeniz’in örnek şehri olacak''

Menderes Türel “Ben Antalya’yı sanat, sinema, yat turizmi, kruvaziyer turizm, eğitim, bilim, yeşil şehir, akıllı şehir gibi birçok alanda Türkiye’nin ve Akdeniz’in örnek şehri yapmak istiyorum” dedi.

Antalya’nın tanıtımı için Almanya’ya giden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel amacının sadece kriz dönemi için bir şey yapmak olmadığını belirterek “Ben Antalya’yı sanat, sinema, yat turizmi, kruvaziyer turizm, eğitim, bilim, yeşil şehir, akıllı şehir gibi birçok alanda Türkiye’nin ve Akdeniz’in örnek şehri yapmak istiyorum” dedi. Antalya’nın sadece Türkiye’nin değil dünyanın ortak mirasına sahip bir şehir olduğunu kaydeden Türel, farklı medeniyetler ve ülkelerden insanların birlikte güven içerisinde tatil yapabildiği başka bir turizm merkezi olmadığını ifade etti.

Almanya’nın Frankfurt kentinde Antalya Tanıtım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Şen, AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf  Hacısüleyman ve ANSET Genel Müdürü Gaye Doğanoğlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,  “Sizlerle Antalya’yı, özellikle turizmi konuşmak, değerlendirmelerinizi almak ve desteğinizi istemek için buradayım” dedi.

Toplantıya Türkiye’nin Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz, Kültür ve Turizm Ataşesi Osman Şahin, Başkonsolosluk Sekreteri Jülide Bilginli, Alman gazeteci ve turizm yazarları, Klaus Hildebrandt, Matthias Gürtler, Tanje Franke, Eike Knall, Volker Andres, Andreas Kohl, Sun Express danışmanlarından Maria Greiner, reklam yönetmeni ve ticari direktör Peter Glade, Hill Knowlton şirketi CEO ve Başkanı Ernst Primosch, Pazarlama İletişimi Başkanı Miriam Holbe, Başdanışmanlar Petra Maier ve Katharina Knower katıldı.

ALMANYA’DAN 60 MİLYON TURİSTE EV SAHİPLİĞİ YAPTIK

Antalya’nın 1980’lerden bu yana Almanya’dan 60 milyon civarında turiste ev sahipliği yaptığını kaydeden Başkan Türel, “50 bin civarında Alman Antalya’ya yerleşti. Sadece geçen yıl 3 milyon 140 bin Alman misafirimiz oldu. Antalya bugün Akdeniz’in en büyük turizm merkezi olduysa bunda Alman dostlarımızın ilgisinin önemli rolünün olduğu tartışılmazdır. Fakat son yıllarda bu ilgide bir zayıflama görüyoruz, bu yıl ise aslında Avrupa’nın da her yerinde hissedilen terör korkusu nedeniyle Alman misafirlerimizin sayısında da alışılmadık bir düşüşle karşı karşıyayız. İşte bu nedenle bu konuda sizlerin desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

GÜVENLİ ŞEHİR ANTALYA

Son yıllarda oluşan terör ve mülteci sorunu algısının Antalya’yı da olumsuz etkilediğini kaydeden Türel, Antalya’yı yakından tanıyanların bu algıdan etkilenmediğini söyledi. Antalya’yı yeteri kadar tanımayanların bu algılardan etkilenebildiğini belirten Başkan Türel “Antalya sadece Türkiye’nin değil, belki de Avrupa’nın da en güvenli tatil merkezlerinden birisidir. Antalya’da bugüne kadar terör sorunu yaşamadık. Geçtiğimiz Kasım ayında G20 Zirvesi en ideal şartlarda Antalya’da gerçekleşti, en küçük bir güvenlik sorunu yaşanmadı” dedi.

GÜÇLÜ ŞEHİR AĞI’NIN ÜYESİ

Antalya’nın Birleşmiş Milletler nezdinde terör ve suçla mücadele için kurulan Güçlü Şehirler Ağı’nın dünya üzerindeki 25 üyesinden biri olduğunu aktaran Türel geçtiğimiz günlerde  Strong Cities Network’unun birinci zirve toplantısının Antalya’da yapıldığını ifade etti.  Türel, “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak, uluslararası barışı korumak amacıyla radikalleşmeyle mücadele eden Strong Cities Network’u içinde Türkiye’yi biz temsil ediyoruz. Zirve toplantısına Amerika başta olmak üzere Asya, Afrika ve Avrupa’nın 37 ülkesinden belediye başkanları ve valiler düzeyinde 170 kişi katıldı. Birçok otelimiz, golf tesislerimiz birer ada gibi dünyanın en güvenli tatil yerleridir. Bunu Antalya’ya sürekli gelen Alman dostlarımız biliyor, ama yine de gerek Almanya gerekse Avrupa kamuoyu yeterince bilmiyor”  dedi.

ANTALYA BARIŞ TOPRAĞI

Antalya’nın güvenli bir barış şehri olduğunu Alman halkına, Avrupa’ya daha iyi açıklamaya ihtiyaçları olduğunu belirten Başkan Türel, “Biz Antalya’nın bir barış toprağı olmasıyla övünürüz. Antalya antik dönemden bu yana dünyaya kucak açan bir barış şehridir. Bugün de Antalya turizmi her ulustan ve kültürden insanı bir araya getirerek barışa hizmet etmektedir” ifadelerini kullandı.

DEV ORGANİZASYONLARIN ŞEHRİ ANTALYA

Antalya turizminin yalnızca deniz, kum, güneş turizminden ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Türel, Antalya’da birçok festival ve etkinlik yapıldığını, hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadığını kaydetti. EXPO 2016’ya ayrı bir parantez açan Türel, şu bilgileri verdi: “23 Nisan’da Antalya Botanik EXPO açılışını yaptık. Antalya, EXPO için yüz milyonlarca Euro yatırım yaptı. Kolay erişim için de tramvay yatırımı yaptık. Botanik EXPO’nun temasını çocuk ve çiçek olarak belirledik.  EXPO’da 56  ülkenin özgün bahçeleri yer aldı ve çocuklara dönük bilim, doğa, çevre temalı çok sayıda sergi, park bulunuyor. Dünyaca ünlü tenor Jose Carreras ve Emma Chaplin konserleri 6500 kişi kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük salonlarına sahip EXPO Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Önümüzdeki aylarda da Scorpions, Simple Red gibi müzik gruplarını bekliyoruz.”

Türel, Antalya’da gerçekleşecek diğer etkinlikleri de şöyle açıkladı: “Haziran ayında Dünya Latin Dansları Yarışması, Uluslararası Kum Heykeller Festivali, Likya Sanat Festivali, Legend of Aspendos, Fire of Anatolia Shows, THY Ladies Open Golf turnuvası, 2016 Dünya Okçuluk Kupası, Enduro Championship. Eylül ayında 2 bin yıllık muhteşem Aspendos Amfi Tiyatroda Uluslararası Opera ve Bale Festivali Aida gibi operalarla açılıyor. Eylül ayında Uluslararası Antalya Piyano Festivali başlayacak. Ekim ayında 53. Uluslararası Antalya Film Festivalimiz var. Yıllardır Oscar ödüllü yıldızlar festivalimize katılıyorlar.”

İNSANLIK TARİHİNİN ORTAK MİRASI ANTALYA’DA

Antalya’nın sadece Türkiye’nin değil insanlık tarihinin ortak mirasına sahip bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Türel, şunları dile getirdi: “Büyük İskender’in alamadığı Termessos şehrini, çeşmelerinden halen su akan Sagalassos’u, dünyanın ilk parlamentosunun toplandığı Patara’yı da yeterince tanıtamıyoruz. Bunun dışında, Antalya hastaneleri organ naklinde, yüz, kol gibi zor nakillerde dünyanın üst sıralarındalar. Ayrıca gerontoloji, diş tedavisi gibi alanlarda da hem yüksek kalitede hem de düşük maliyetli hizmet sağlıyorlar. Serbest bölgemiz yat üretiminde marka haline geldi. Tarım, turizm, sanayi sektörlerimizde yabancı sermayeli şirketler de çok sayıda. Lütfen bir düşünün, tarih, doğa, sanat, tıp, EXPO, dünyanın en güzel otelleri, en güzel golf sahaları, dünyanın en güzel plajları, Noel babanın şehri ve kilisesi, bunlar dünyada kaç yerde var? Bu büyük bir hazine, bu insanlığın ortak mirası. Sadece Alman veya Rusların değil, İranlıların, İsraillilerin birlikte tatil yaptığı bir tatil yeri dünyada kaç yerde var? Dünyada İsrail ve İranlıların aynı otelde tatil yaptığı kaç Müslüman ülke var?”

ANTALYA AKDENİZ’İN ÖRNEK ŞEHRİ OLACAK

Antalya’nın başarısının bütün Akdeniz şehirlerine örnek olacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Çünkü biz ortak bir tarihi mirası, Akdeniz’in doğasını, aynı zamanda demokrasiyi, farklı kültürlere saygıyı, barışı, özgürlüğü birlikte korumaya çalışıyoruz. İşte bu çerçeve içinde başta Almanya, yani sizler olmak üzere, dostlarımızdan destek ve dayanışma rica ediyoruz. Sizin görüş ve önerileriniz de bizim için değerli olacak. Ayrıca, Antalya’ya gelmenizi ve söylediklerimi yerinde görmenizi de çok isterim” dedi.

Türel sözlerini şöyle tamamladı: “Benim amacım sadece bu kriz dönemine ilişkin bir şeyler yapmak değildir. Ben Antalya’yı sanat, sinema, yat turizmi, kruvaziyer turizm, eğitim, bilim, yeşil şehir, akıllı şehir gibi birçok alanda Türkiye’nin ve Akdeniz’in örnek şehri yapmak istiyorum. Hedeflerim uzun dönemli hedefler, sizlerle işbirliğimizin de uzun vadeli olmasını isterim.”