Başkan Türel: ''Yörük Ateşimiz Meşaleye Dönüştü''

Başkan Türel: ''Yörük Ateşimiz Meşaleye Dönüştü''

Uluslararası Yörük Festivali nedeniyle düzenlenen açılış töreninde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir kentin kendi kültürünü yaşatması gerektiğine vurgu yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Yörük Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Uluslararası Yörük Festivali’ Cumhuriyet Meydanı-Karaalioğlu Parkı arasında yapılan temsili Yörük göçü ile başladı. Yörük göçünün ardından Karaalioğlu Park’ı içerisinde Yörük festivali için açılış töreni düzenlendi. Tören alanını tıklım tıklım dolduran vatandaşlar kortejin gelmesiyle birlikte büyük bir heyecan yaşadı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, bir Yörük çocuğu olarak bu törene katılmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu,  “Bu şehrin kültürünü Antalya’da yaşattıkları için ve kendi öz festivalini gerçekleştirdikleri için Menderes Türel başkanımıza teşekkür ediyorum. Bir şehir kendi kültürünü inkar ederse, tırnak içerisinde söylüyorum, sırf modernleşme, çağdaşlaşma adına kendi kültürünü unutup başka şehirlerin, başka ülke kentlerinin kültürünü takdim etmeye kalkarsa, işte o zaman o şehir bitmiş demektir. Esasen bu çağdaşlık değil, yozlaşmadır. Kendi kültürünü unutan yozlaşır. Menderes Türel’e bu anlamda bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu kültürü sonsuza kadar yaşatacağız. Bu kültürün bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

YÖRÜK OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

Herkesin kendi geçmişi, kültürü ile gurur duyduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu sözlerine  şöyle devam etti: “Biz de Yörük olmaktan gurur duyuyoruz. Bir Yörük çocuğu olarak bu yürüyüşte çocukluğumu hatırladım. Çocukluğumda biz Alanya’dan Toroslar'ın zirvesinde Geyik Dağı’nın arkasına develerle, atlarla, katırlarla giderdik. 3 gece konaklardık. 4’üncü gün öğleden sonra akşamüstü yaylamıza varırdık. O günleri hiçbir zaman unutmadım. Bugün halen aile olarak bu kültürü yaşattığımız içinde büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Eskisi gibi develerle, atlarla giremiyoruz ama bugün koyun, keçi sahibi olmaktan, sürülerle beraber yaz aylarını yaylada geçirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu kültürü de sonsuza kadar yaşatacağız. Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz, başbakanımız bize Türk bayrağı verip dünyanın her yerinde dalgalandırmamızı istediyse, Yörüklere olan güveninden söylemiştir” diye konuştu.

YÖRÜK ATEŞİMİZ MEŞALEYE DÖNÜŞTÜ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, geçen yıl yaktıkları Yörük ateşinin büyük bir meşaleye dönüştüğünü belirtti. Başkan Türel, “Yörükler Derneğimize hepinize binlerce kez teşekkür ederim. Yörüklüğün yiğitliğin hakkını verdiniz. Yörük ateşini hep birlikte söndürmediniz. Bayrağımızı dalgalandırmaya devam ettiniz.  Herkes görsün Antalya dimdik ayaktadır. Bir ve beraber bin yıllık yürüyüşümüz devam ediyor devam edecektir. Tarihimiz adına kültürümüz adına milli değerlerimiz adına kardeşliğimiz adına ve elbette şehitlerimiz adına bu yürüyüş devam ediyor ve devam edecektir. Geçen sene demiştim ki bu yürüyüş Yörüklerin yaylaya yürüyüşü değildir. Bu yürüyüş Yörüklerin dünya sahnesine yürüyüşüdür demiştim. Bu aynı zamanda Antalya’nın da dünya sahnesine yürüyüşüdür. İşte bunun en güzel örneklerinden birisi. Bugün bizleri yalnız bırakmadı. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu. Bütün yoğun programına rağmen bizlerle birlikte oldu. Kendisin teşekkür ediyoruz. “ dedi.

ANTALYA KÜLTÜR BAŞKENTİ OLACAK

Bu yıl festivalin daha da büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Menderes Türel, “Antalya kültür başkenti olacak demiştik. Hem milli kültürümüzü koruyarak geliştireceğiz. Hem de bu kültürü Yörük kültürünü dünyaya tanıtacağız demiştik. Şimdi bunu yapıyoruz. Şu son bir yılda kültür sahasında dev adımlar attık. Türk İslam Eserleri Müzesi, Antalya kent müzesi gibi önemli projeleri başlattık. EXPO’yu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın uğurlu elleriyle açtık. Ve EXPO etkinliklerimiz devam ediyor. Birkaç gün sonra Tiyatro festivalimiz başlayacak. İlçelerimizde etkinlikler devam ediyor” şeklinde konuştu.

ANTALYA EN GÜZEL CEVABI BU ETKİNLİKLERLE VERİYOR

Antalya’nın yaşayan bir kent olduğunu vurgulayan Başkan Türel,  ‘Antalya teröre karşı, birliğimize kast edenlere karşı, Türkiye’yi zayıflatmak isteyenlere karşı, Antalya turizmini baltalamak isteyenlere karşı, en güzel cevabı işte bu etkinliklerle veriyor. Turizm sektöründe çalışanlara esnafımıza da şunu söyleyeyim. Bu yıl bir türbülanslı dönem yaşasak ta bunları hep birlikte aşacağız. Biz hep birlikte Yörük ateşinin söndürmedikçe birlik ve beraberlikle buradaki gibi dimdik ayakta durdukça herkes müsterih olsun. Antalya her zaman bu büyük yürüyüşüne devam edecektir. Antalya dünyanın en güzel yeridir. Antalya tarihi doğası Beydağları ile özeldir. Bu güzelliklere zenginlik katacak projelerle birlikte Antalya’yı kimse tutamayacaktır” dedi.

ANTALYA YÜRÜYÜŞÜNE DEVAM EDİYOR

EXPO nedeniyle Antalya’ya, Avrupa’nın en büyük kongre merkezini kazandırdıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ‘EXPO’ya yolcu taşımaya kısa süre sonra başlayacağız.  Deneme seferlerimiz bitiyor. Kavşaklarımız bitiyor.  En büyük kongre merkezini kazandırdık. Antalya dünyanın en büyük toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Bu konudaki en büyük şansımız Dışişleri bakanımız. G-20’den sonra dünyadaki en güçlü 20 şehir arasında Türkiye’den bir tek Antalya bulunuyor. Ve önümüzdeki hafta güçlü şehirler zirvesini New York tan sonra ikinci kez Antalya’da yapıyoruz. Artık 33 bin kişilik stadyumumuzla milli maçlara kupa finallerine ev sahipliği yapıyoruz. Antalya bu yürüyüşüne devam ediyor derken bunları ifade etmek istedim. Antalya’ya güvenin. Bize güvenin. Kendinize güvenin. Hiçbir sıkıntı Yörüklerin yürüyüşünü, Antalya’nın yürüyüşünü, Türkiye’ni yürüyüşünü, durduramayacaktır. Bu yürüyüş bin sene önce başladı. Bin sene daha devam edecek. Tarihimizle geleceğimizi buluşturan bu güne hamdolsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

YÖRÜKLER SEVDA YÜKLÜ

Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman da Yörüklerin sevda yüklü olduğunu, içlerinde doğa sevgisi, insan sevgisi olduğunu belirterek, “ İkinci kez bir araya gelmekten dolayı çok mutluyuz. Yörükler olarak ne kadar büyük bir aile olduğumuzu bir kez daha tüm Dünyaya göstermiş oluyoruz” dedi.