Başkan Türel: ''Yörük Köyleri kuracağız''

Başkan Türel: ''Yörük Köyleri kuracağız''

Antalya’da üç gün boyunca Yörük kültürünün yaşatıldığı 2’nci Uluslararası Yörük Festivali Düzlerçamı’nda düzenlenen birbirinden muhteşem etkinliklerle sona erdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, Antalya Yörükler Derneği ile ortaklaşa düzenlediği 2’nci Uluslararası Yörük Festivali’nin üçüncü günü de dolu dolu geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yaptığı kapanış konuşmasında, üç gün boyunca Antalya’nın Yörük kültürüyle renklendiğini belirterek, “Her güzel şey çabuk biter, bu güzel festivalimiz de çabucak bitti. Yine de üç gün boyunca tarihimizi, geleneğimizi, kültürümüzü yaşadık ve yaşattık. Antalya Yörük renkleriyle renklendi, çocuklarımız ve yabancı misafirlerimiz milli kültürümüzü tanıdı. Antalya turizmi Yörük kültürüyle zenginleşti, güçlendi” şeklinde konuştu.

YÖRÜK KÜLTÜRÜ TÜRKLÜĞÜN TARİHİDİR

Yörük kültürünün, Torosların, Beydağları’nın, Kaş’tan Serik’e, Manavgat’a kadar bütün Antalya’nın tarihi olduğunu vurgulayan Başkan Türel şunları söyledi: “Yörük kültürü, Türklüğün tarihidir. Yörükler 7 asır önce Osmanlı devletinin temel direği oldu, bugün sizler de Türkiye Cumhuriyeti’nin temel direklerinden birisi oldunuz. Siz her zaman devlete sahip çıktınız, bayrağa sahip çıktınız. Festivali huzur ve güven içerisinde yaparak, dünyaya Antalya’nın gücünü bir defa daha göstermiş olduk. Antalya turizmini baltalamak isteyenlere Yörükler en güzel cevabı verdiler.”

FESTİVALİ BÜYÜTECEĞİZ

Eskiden sadece bir Yörük şenliği ve pikniği yapıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ‘Ben 2014 seçimlerinden önce demiştim ki, göreve gelirsem Yörük Festivali yapacağım. İşte geçen sene bir yürüyüşle başladık. Bu sene üç günlük programa ulaştık.

Demiştim ki, Yörük kültürünü dünya tanıyacak ve bunun için uluslararası boyuta çıktık. Festivalimizi Balkanlardan, Orta Asya’ya kadar Yörük Türkmen coğrafyasında duyurmaya başladık. Yörük atı yemini nasıl kendisi artırıyorsa biz de inşallah festivalimizi öyle büyütüyoruz, büyüteceğiz. Gelecekte bu festivale dünyanın birçok yerinden on binlerce kişi gelecek” diye konuştu.

YÖRÜK KÖYLERİ KURACAĞIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Şimdi önümüze başka hedefler de koymamız gerektiğine inanıyorum. Şehir merkezinde festival olacaktır, büyüyecektir. Bunun yanında bizim köylerimizde de bu renklerimizi, folklorumuzu yaşatmayı düşünmemiz, böyle projeler üretmemiz mümkündür. Yörük köyünü sembolik olarak şehir merkezine getirirken, gerçek köyümüzü ihmal etmemeliyiz. Yörük turizm köyü gibi bir proje yapsak, orada Yörük çadırları kursak, gençlerimiz Yörük kıyafetlerle çalışsa, oraya turist gelse, orada keçi sütü içse, halı dokusa, inanın Antalya turizmi daha büyük bir zenginlik kazanır. Aynı şeyi yaylada yapabiliriz. Yörük çadırlarında kalınacak konaklama yerleri yapabiliriz, böylece orada çevreyi koruyarak turizm yaparız. Böylece hem kültürümüz daha kalıcı olur hem de köylerimizin, yaylalarımızın refahı artar. Daha Yörük köyleri kuracağız, müzeler yapacağız, Yörük ateşimizi hep canlı tutacağız, büyüteceğiz. Yörük derneğimiz inşallah böyle projelere de öncülük edecektir.”

FESTİVALLERİMİZ ARTTI

Antalya’nın renklerini çeşitlendireceklerini ve kültürünü zenginleştireceklerini belirten Başkan Türel, “Antalya’yı bir kültür başkenti yapacağız. Antalya cihan şümul bir anlayışla bütün tarih ve kültür kaynaklarına sahip çıkacak. 2014’te seçimi kazandığımda, bilinen kesimler, piyano festivali bitecek, film festivali bitecek diye söylentiler, iftiralar yaydılar.

İşte ikinci yılımıza geldik. Festivallerimiz azalmadı, arttı. Festivaller yerel şovlara dönüşmüştü, biz uluslararası arenaya taşıdık. Bizden önce 2 tane bir-iki odalı müzeler yapılmıştı. Biz dünya çapında müze projeleri başlattık. Yörük festivalimizin gelişmesi de zaten Halep oradaysa arşın burada dedirtmektedir. Bugün hem festivalimizin güzel bir şekilde yapılmış olmasının hem de 2014’de seçimden önce verdiğim sözü tutmuş olmaktan dolayı mutluluk duydum” diye konuştu.

NE SÖZ VERDİYSEK TUTTUK

Antalya için verilen tüm sözleri yerine getirdiklerine dikkat çeken Başkan Türel, ‘Çok şükür, sizlerin desteğiyle bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah bundan sonra da böyle olacak. Bütün hedeflerimizi, birlikte, birer birer gerçekleştireceğiz. Sevgili kardeşlerim, yiğit Yörüklerim, seneye daha büyük bir festival için yarından itibaren çalışmaya başlamak üzere, hepinize tekrar teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Başkan Türel, konuşmasının ardından bir süre önce vefat eden Antalya Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Eski Başkanı Abdullah Sevimçok’un eşi Gönül Sevimçok’a da plaket ve çiçek takdim etti. Yörükler tarafından Başkan Türel’e tablosu ve siyah kalpak hediye edildi.