Büyükşehir'in çiftçilere yardımı devam ediyor

Büyükşehir'in çiftçilere yardımı devam ediyor

Bünyesinde kurduğu Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile çiftçilere yönelik birçok alanda yardımlar yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bugün de 4 bin çiftçiye sertifikalı arpa ve buğday tohumu dağıttı.

Dağıtım için Ortadoğu Fuar Merkezi’nin bahçesinde bir tören düzenlendi. Tören öncesi çiftçilere açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, 2015 yılında yağışın az olması nedeniyle bu yardımların çiftçiye adeta can suyu olacağını söyledi.

Gaziantep'in 6 bin 880 kilometre yüz ölçümüne sahip olduğunu, bunun da yüzde 55’inde tarım yapıldığını hatırlatan Yerlikaya, "Türkiye'nin bir yılda almış olduğu yağış ortalaması dünyanın gerisinde. Gaziantep'in aldığı yağış ise Türkiye ortalamasının da gerisinde. Bu yıl ortalama almış olduğumuz yağışın üçte birini aldık. Rahmetin sahibi Allah ve bu nedenle sorgulayamayız. Bu günlerimiz imtihan günleri. Böyle dönemlerde de birbirimize destek olmalıyız. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hükümet bu yardımlarla da bunu gerçekleştirdiğini gösteriyor. Büyük şehirlerdeki il özel idareler kapandı ve büyükşehirlere devredildi. Doğrusu buydu. Bugün de bunun bir örneğini görüyoruz. Gazi şehrin çiftçilerine 2 bin ton gübre verildi” diye konuştu.

YENİ BARAJLARLA TOPRAKLAR DAHA BEREKETLİ OLACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, şuanki hükümet olarak 15 yıl önce kader yolculuğuna çıktıklarını ve bu yolculukta vatandaşa birçok alanda değişik hizmetlerde bulunduklarını söyledi. Bugünkü arpa ve buğday tohum dağıtımının da bunlardan birisi olduğunu ifade eden Şahin, “Toprağımızı bereketlendiren çiftçilerimize minnettarız” dedi.

Su ve toprağın çok önemli olduğunu, bunun üzerine kutsallarının bulunduğunu vurgulayan Şahin, “Toprak bizim anamız. Toprağın üzerine yazılmış şiir ve türkülerimiz var. Aşık Veysel ve Mevlana toprağı çok güzel anlatmışlar” diye konuştu.

Bereketin vermede, paylaşmada oldugunu dile getiren Şahin, annesi ve kendi çocukluğu ile ilgili baçı bilgileri de paylaştı.

Süt sağım makinası ile kadınların, arı kovanı ile arıcıların yaşamını kolaylaştırmak istediklerini aktaran Başkan Şahin, çalışmada arı ile karıncanın örnek alınması gerektiğini kaydetti.

Ardıl, Doğanpınar ve Belkıs barajlarının yapılması ile toprakların daha bereketli ve çok çeşitliliğe kavuşacağını anımsatan Şahin, ekilebilir toprak sayısını arttırmanın yanında sulamanın da önem kazandığını bildirdi.

Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, Türkiye’de un ihracatında lider kentin Gaziantep olduğunu aktararak, bugün burada dağıtılan sertifikalı tohumun dünyanın talep ettiği tohumlar olduğunu vurguladı. Un üretiminde dünya lideri olduklarını belirten Özmen, 110 ülkeye ihracat yaptıklarını, sadece Gaziantep’te yılda 300 ile 350 ton un üretimi yapıldığını sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise, 4 bin çitçiye 2 bin ton sertifikalı arpa ve buğday dağıtım yaptıklarını, bununla çitftçilerin yaklaşık 100 dekar araziye ekim yapılacağını kaydetti. Yılmaz, bu üretimin milli ekonomiye yaklaşık 50 milyon TL katkısı olacağını ifade etti.

Törende; AK Parti Milletvekili Ahmet Uzer de bu tohumların birer sevgi, kardeşlik ve barış tohumları olması dileğinde bulundu. Ayrıca törende Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Müdürü Mehmet Aksu, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Haydar Demiriz de birer konuşma yaptılar.

İl Müftüsü Ahmet Çelik de tohumların bereketli ve kazançlı olması için bir dua yaptırdı.

Konuşmaların ardından tohum dağıtımında katkısı olanlara plaketlerin verilmesi ve sembolük olarak çiftçilerin traktörlerine tohumların yüklenmesi yapıldı.

Sertifikalı arpa ve buğday tohumu alacak çiftçilerin bulundukları yerlerdeki ziraat odalarına 3 ile 13 Ekim tarihleri arasında müracaat etmeleri gerektiği ifade edildi.