İlk adım mutluluğu

İlk adım mutluluğu

Antalya’da yürüme engelli çocuklar, Büyükşehir Belediyesi Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde uygulanan uzay terapisi ile ilk adımlarını atmanın mutluluğunu yaşıyor.

 

Türkiye'nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük engelli rehabilitasyon merkezi olan Döşemealtı’ndaki Özel Büyükşehir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, uyguladığı farklı tedavi yöntemleri ile engelli çocukları hayata bağlıyor. Aquaterapi, hidroterapi, atla terapi ve köpekle terapi gibi farklı tedavi metotları ile engellilere ulaşmaya ve engelleri aşmaya çalışan merkezde son olarak uzay terapisine başlandı. Özel bir kıyafetle yapılan egzersizlerden oluşan uzay terapi ile çocuklarda nörolojik, ortopedik ve fiziksel bozuklukların tedavisinde daha kısa sürede daha hızlı ilerleme kaydediliyor. Fiziksel engelli ya da farklı engel durumu olan hastalar, tedavi seanslarını hem eğlenerek hem de verimli bir şekilde tamamlıyor.

TERAPİ İKİ PARÇADAN OLUŞUYOR

Yer çekimsiz bir ortamın yaratılmaya çalışıldığı terapi tekniği iki parçadan oluşuyor. Giyilen therasuit kıyafeti hastanın vücudunu dik tutuyor. Vücut doğru biçimde pozisyonlanarak eklemlere katkı sağlıyor. Kurulan ünite ile de hastanın belli bir gerginlik ve yer çekimsiz ortamda kalması sağlanıyor. Hasta, ünite sayesinde bağımsız bir şekilde ayakta durabiliyor. Farklı egzersizlerin yapılmasına olanak sağlayan teknik, kasların güçlenmesini sağlıyor.

YÜRÜME BANDINDA YÜRÜYÜŞ

Özel Büyükşehir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Koray Burak Barçın hastanın ayakta durabilmesinin egzersiz sırasında fizyoterapist açısından iyi olduğunu belirtti. Barçın şunları kaydetti: “Normal de terapist bütün eforunu ayakta tutmak için harcayacakken, uzay terapisi sayesinde hemen diyaloga geçebiliyor. Böylelikle egzersizi çeşitlendirme şansımız oluyor. Fiziksel katkılarının yanında mental katkıları da oluyor. Bağımsız hareket edemeyen hastamız burada bu deneyimi yaşamış oluyor. Ayakta durabiliyor. Bunu deneyimleyebiliyor. Her türlü hareket egzersizlerini yapabiliyoruz. Destekli yürüme egzersizleri yapabiliyor. Yürüme bandında yürüyüş bile yapabiliyoruz.”

UZAY TERAPİSİ NEDİR?

Uzay terapisinde hastaların özel kemer ve askılarla, ağırlığı alınmış halde havada dengede durması sağlanıyor. Hasta, boşlukta bağımsız hareket edip sıçramaya başlıyor. Bu hastaya özgüven sağlıyor ve gerçek hayatta adım atması için güç veriyor.