İstanbul'da denizi kirletenlere İHA ile takip

İstanbul'da denizi kirletenlere İHA ile takip

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, denizi kirletenleri tespit edebilmek için insansız hava aracı da kullanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, denizi kirletenlere karşı denetimlerinde insansız hava aracı (İHA) da kullanıyor. Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, Karadeniz'den Ambarlı açıklarına kadar havadan ve denizden düzenli denetim yapıyor.

Ekipler, katı ve evsel atık deşarjı, kirli balast, petrol türevi, sintine basılması, tehlikeli madde ve kimyasallarla denizin kirletilmesini önlemek ve ihlalleri belirleyerek gerekli idari yaptı- rımları uygulamak amacıyla çalışmalarını 24 saat aralıksız sürdürüyor. İHA'lara, özellikle gemilerin demirleme, bağlama ve bekleme yerleri, balıkçı barınakları, marinalarıyla kıyıya, iskele ve rıhtımlara bağlı bekleyen deniz araçlarına yönelik denetimlerde başvuruluyor. Deniz araçlarından alınan numuneler, son teknolojiyle donatılmış laboratuvarda testten geçiriliyor. Numunelerin kirletici özelliğinin tespit edilmesi halinde sorumlulara gerekli ceza uygulanıyor.

3 İHA İLE DENETİM

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Fuat Alarçin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul'da kıyıdan yaklaşık 5 deniz miline kadar olan kısımda gemi kaynaklı deniz kirliliği denetiminin İBB'ye verildiğini söyledi. Alarçin, 2016 başı itibarıyla deniz kirliliğini önlemek için denetimlerini daha da artırdıklarını vurguladı. Artık denetimlerde insansız hava aracı da kullandıklarını aktaran Alarçin, "2016 yılı başında kullanılmak üzere mevzuattaki adıyla 3 insansız hava aracı (İHA) envanterimize katılmış- tır. Uygun hava koşullarında hem kıyı şeridinden hem de denizde tekne üzerinden kaldırmak suretiyle deniz araç- larından kaynaklanan deniz kirliliği denetiminde pilot uygulama denetimlerimiz her gün yapılmaktadır" dedi.

515 KİLOMETRE KIYI ŞERİDİ

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Fuat Alarçin, İstanbul sınırları içerisinde yaklaşık 515 kilometre kıyı şeridi bulunduğu söyledi. Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'nün kıyılarda ve denizde denetim, temizlik ve atık alım hizmetleri verdiğini belirten Alarçin, "Kıyı, plaj ve deniz yüzeyi ve Haliç'te temizlik çalış- maları yürütüyoruz. Gemilerden atık alım hizmeti ve deniz araçlarına yönelik çevre denetimi bizim uhdemizde. Yediemin limanı işletilmesi ile Haliç'e giriş-çıkış yapacak gemiler için Atatürk ve Galata köprülerinin açılması hizmetini de yapıyoruz" dedi.

19 GEMİYE 500 BİN TL CEZA

Alarçin, deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliği denetiminde İHA kullanılmasıyla özellikle petrol türevli sızıntıların erken fark edilerek hem yayılmasının önlendiğini hem de sorumluların hızlıca tespit edildiğini dile getirdi. Alarçin, uygulanan idari cezaların tahsilatlarının yaklaşık yüzde 95'inin gerçekleştiğine dikkati çekerek, "2016 yılında 19 gemiye toplam 500 bin lira ceza uygulanmıştır" dedi. (Habertürk)