Kadınlar şiddet gördüklerini utandıkları için söylemiyor

Kadınlar şiddet gördüklerini utandıkları için söylemiyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Tedbirleri konulu konferansta konuşan Mark Wynn, kadınların şiddet gördüklerini; utandıkları ve dışlanma korkusu yaşadıkları için söylemekten çekindiğini ifade etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Tedbirleri konulu konferansta konuşan Mark Wynn, kadınların şiddet gördüklerini; utandıkları ve dışlanma korkusu yaşadıkları için söylemekten çekindiğini ifade etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Tedbirleri” konulu konferans düzenledi. Büyükşehir Belediyesi’nin konuğu olarak ABD’den gelen emekli polis Mark Wynn, ülkesinde kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik yapılan çalışmaları ve bu konudaki deneyimlerini Antalyalılarla paylaştı.

AİLE İÇİNDE DE GÜVENLİĞİ SAĞLAMALIYIZ

Aile içi şiddet konusunda ABD’den ve dünyadan çeşitli örnekler veren Mark Wynn, yıllardır konuyla ilgili ABD’de verilen mücadeleyi ve deneyimlerini paylaştı. Çocuk yaşlarda annesinin üvey babasından şiddet gördüğünü anlatan Wynn, o yıllarda ABD’de polislerin aile içi olaylara duyarsız kaldığını belirtti. Wynn, “Yıllarca annem, üvey babamdan şiddet gördü ve defalarca polis çağırdık. Polis bir süre sonra ‘artık bizi arama yoksa seni tutuklarız’ diye karşılık verdi. Kadınlara baskı uygulayan bir toplumda yetiştik ve bunu değiştirmek için çabalamamız gerekiyordu. Bizim görevimiz konuşamayan, sesini çıkaramayan kadınlara yardımcı olmak” dedi.

Mesleğine ilk başladığı yıllarda da aynı yaklaşımın devam ettiğine değinen Wynn, “1977’de polis olarak göreve başladığımda bana öğretilen ilk şeylerden bir tanesi ‘aile içi şiddet senin görevin değil’ idi. ‘Eşler arasında olan şeyler seni ilgilendirmez’ gibi bir yaklaşım vardı. Şikayet gelen evlere gittiğimizde eşlerini istismar eden, öldüren erkeklerle karşılaştık.  Her yıl ortalama 25-30 cinayet görmek işten bile değildi. Ancak bizim görevimiz sadece sokakta suçluları yakalamak değil, aile içinde de güvenliği sağlamalıyız” diye konuştu.

YILLARCA KADINLAR SUÇLANDI

Aile içi şiddet konusunda ABD’de yıllarca kadınların suçlandığının altını çizen Mark Wynn, iyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir aşçı olmadıkları için şiddetin sorumlusunun kadınlar olduğu inancını zor da olsa değiştirdiklerini anlattı. Gerçekleştirdiği çalışmalardan örnekler sunan Wynn şöyle konuştu: “1994’te başlattığımız bir çalışmada bu şiddeti engellemek için bir şeyler yapmalıyız diye düşündük ve biz erkek kolluk kuvvetler olarak toplum içerisindeki erkeklerle bir araya geldik, konuştuk. Birbirimizden çok şey öğrendik. Kadın hakları için onların da devreye girmelerini, konuşmaları gerektiğini anlattık. Erkekler olarak daha çok konuştukça daha çok kadın öne çıkmaya başladı. Daha çok kadın STK’lara ve kurumlara gelmeye başladı.”

ARTIK AYAĞA KALKMAMIZ GEREKİYOR

Aile içi şiddet gören kadınlar üzerinde ABD’de yaptıkları bir araştırmayı anlatan Mark Wynn, şunları kaydetti: “Aile içi şiddet gören kadınlara neden uzun süre sessiz kalıp bu şiddeti bildirmediklerini sorduğumuzda bize ‘utandık’ dediler. Korkuyorlardı. Ailelerin onları sokağa atacaklarından korkuyorlardı. Düzgün bir kadın olmak istiyorlarsa kocalarına boyun eğmeleri gerektiğini söylediler. Ancak yıllar içerisinde verdiğimiz mücadelenin ardından kadınlar da kendi aralarında birleşiyorlar, haklarını savunuyorlar. Ben bir erkek olarak şuna karar verdim; ‘Yeter’. Kadın ve çocukların haklarına ilişkin ayağa kalkmamız gerekiyor.”

TÜRKİYE’DE ABD’DE GİBİ EŞİT TOPLUM İSTİYOR

Kısa süre önce Ankara’da Türk polislerle bir araya geldiğini anlatan Wynn, Türk polisiyle aynı düşünceleri paylaştıklarını anlattı. Wynn,  “Yeni jenerasyon da kadına şiddetin kabul edilemez olduğunu söylüyor ve bununla mücadele ediyor. Bu niyeti duydum ve bu beni çok mutlu etti. Türkiye’de de ABD’de olduğu gibi kadınlar eşit bir toplum istiyorlar” dedi.

Konferansın sonunda vatandaşların da sorularını yanıtlayan Mark Wynn, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.