Kut-ül Amare zaferini İngilizleri üzmemek için kutlamadık!

Kut-ül Amare zaferini İngilizleri üzmemek için kutlamadık!

İngilizlerin baskıları sonucu unutturulmaya çalışılan Kut-ül Amare Zaferi “Fikrimizin Rehberi Atatürk” konulu söyleşiyle Büyükçekmece'de konuşuldu.

1952 yılına kadar Kut-ül Amare Zaferi'nin kutlandığını söyleyen Erol Mütercimler, "NATO’ya girdik, İngilizleri darıltmamak adına Demokrat Parti tarafından Zafer Bayramı olarak kutlanması iptal edildi" dedi.

"Fikrimizin Rehberi Atatürk"

Büyükçekmece Belediyesi, “Fikrimizin Rehberi Atatürk” konulu söyleşiyi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenledi. Moderatörlüğünü tarihçi yazar Sacide Bolcan'ın yaptığı söyleşinin konuşmacısı tarihçi yazar Erol Mütercimler'di. Büyükçekmecelilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün eşi Hatice Akgün, Belediye Başkan Yardımcısı Başak Sancar, Belediye Başkan Danışmanı Reşit Oral katıldı. Söyleşide, Atatürk'ün hayatı ve fikri çalışmaları tüm yönleriyle konuşuldu. Son zamanlarda çok konuşulan Kut-ül Amare Zaferi’nin de gündeme geldiği söyleşide katılımcıların soruları da Erol Mütercimler tarafından yanıtlandı. Söyleşinin sonunda Hatice Akgün, Mütercimler’e Atatürk portresi ve çiçek takdiminde bulundu.     

“Atatürk’ün sağlığında zafer olarak kutlandı”

Son günlerde çok konuşulan Kut-ül Amare Zaferi’nin bilinmeyen birçok yönü olduğunu vurgulayan tarihçi, yazar Erol Mütercimler, “ Çanakkale ve Kut-ül Amare 1. Dünya Savaşı içinde kazandığımız iki büyük savaştır. Kut-ül Amare Atatürk’ün sağlığı döneminde bir zafer olarak her yıl kutlanmıştır. 1952 yılına kadar, o yıl NATO’ya girdik, İngilizleri darıltmamak adına Demokrat Parti tarafından Zafer Bayramı olarak kutlanması iptal edildi. Şimdi çok konuşuluyor ya Kemalistler onu yaptı diye 1952’ye kadar kutlanırdı. Kutlanmaya layık olan iki zafer var; biri Çanakkale Zaferi diğeri Kut-ül Amare. Üstelik Kut-ül Amare şuan eksik anlatılıyor, bizim o bölgede savaş sürecinde tam 120 bin şehidimiz var” dedi.

“ Mustafa Kemal, reformları devrime dönüştürdü”

Osmanlı’nın kuruluşundan bugüne kadar hiçbir zaman bir şeriat devleti olmadığını dile getiren Mütercimler, “Üniversite öğrenciliğimden beri solcular için 2. Abdülhamid kötüdür. Ben ne zaman üniversite hocalığına başladım, araştırmalar yaptım gördüm ki yurt dışında 2. Abdülhamid ile ilgili abide kitaplar yayınlanmış oysa bu bizim padişahımız. Mustafa Kemal 3. Ahmet’ten itibaren modernleşme çabalarını görmüş ve buradan senteze ulaşmış birisi olarak o reformları devrime dönüştürdü. O reformlar yapılamasaydı Mustafa Kemal’in yapacakları da reform düzeyinde kalırdı biz bunu fark etmeliyiz” şeklinde konuştu.