Savaş mağduru Suriyeli çocukların dramı fotoğraf karelerine yansıdı

Savaş mağduru Suriyeli çocukların dramı fotoğraf karelerine yansıdı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp aileleriyle birlikte Türkiye’ye sığınan savaş mağduru Suriyeli çocuklarının yaşamlarına tanıklık eden “Kentin Öteki Çocukları” isimli fotoğraf sergisi Büyükçekmece’de açıldı.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp aileleriyle birlikte Türkiye’ye sığınan savaş mağduru Suriyeli çocukların İstanbul’daki yaşam mücadelelerini 3 yıl boyunca yakından izleyen fotoğrafçı Ümit Ersoy, tanıklık ettiği dramı “Kentin Öteki Çocukları” adını verdiği ilk kişisel fotoğraf sergisinde gözlere önüne serdi.

“Savaş mağduru çocukların sesini duyurmak istedim”

Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi İbrahim Çallı Sanat Galerisi’nde kabalık bir davetli katılımıyla açılan serginin açılış töreninde konuşan Ümit Ersoy, 10 yılı aşkın süredir sokak fotoğrafçılığı yaptığını ve insanların yaşamlarından ilgi çeken kesitleri belgelediğini ifade ederek; “Ancak son yıllarda özellikle İstanbul sokaklarında çok sayıda yarı çıplak, yalın ayak, aç ve dilenen çocuklar görmeye başladım. Bunlar Suriye’deki savaştan kaçarak ülkemize sığınan ailelerin çocuklarıydı. Sonrasında da onların ağırlıklı olarak yaşadıkları bölgelere giderek yaşam koşullarını yerinde görmeye ve fotoğraflamaya başladım. Bu çocuklar Suriyeli oldukları için, yoksul oldukları için farklı bir kültüre sahip oldukları için herkes tarafından ötekileştirilmekteydi. O çocukların zorlu yaşam koşullarına tanıklık etmeye başlayınca hep şunu düşündüm; bu dünyada çocuklara bayram armağan eden, çocukları gelecek olarak gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde bu manzaralar neden yaşıyordu? Ve bir fotoğraf sergisi ile bu çocuklarım dramlarına, trajedilerine dikkat çekmek, bir nebze olsun seslerini duyurmak istedim. “Kentin Öteki Çocukları” ismini verdiğim sergimi de bu amaca hizmet etmek için Büyükçekmece Belediyesi ve Büyükçekmece Fotoğraf Derneği (BÜFOD) işbirliğiyle açtım. Bana bu imkanı sağlayan başta Büyükçekmece Belediye Başkanı Sayın Dr. Hasan Akgün’e ve BÜFOD Başkanı Sayın Hürriyet Akın olmak üzere katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Belgesel nitelinde bir proje

Büyükçekmece Fotoğraf Derneği Başkanı Hürriyet Akın, Büyükçekmece Belediyesi ile BÜFOD’un proje bazlı konularda işbirliği yaptığını ve ortaya çıkan sonucun çok başarılı olduğunu belirterek, “Biraz sonra açılışını gerçekleştireceğimiz Ümit Ersoy’un belgesel niteliğinde “Kentin Öteki Çocukları” isimli sergisi de böyle bir birlikteliğin eseridir. Bu sergi en az üyemiz olan Ümit arkadaşımız kadar bizleri de çok heyecanlandırmaktadır. Bu anlamda sanata ve sanatçıya verdiği destekten ötürü Büyükçekmece Belediye Başkanı Sayın Dr. Hasan Akgün’e teşekkür ediyoruz” dedi.

“Sergi beni de çok heyecanlandırıyor”

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ü temsilen açılış törenine katılan Belediye Başkan Yardımcısı Başak Sancar, Ümit Ersoy’un Büyükçekmece Belediyesi personeli olmasının, serginin konusu ve içeriğinin kendisini çok heyecanlandırdığının altını çizerek; “Bu sergi beni aynı zamanda da Ümit Ersoy’un mesai arkadaşım olmasından ötürü çok heyecanlandırıyor. Kendisine emeklerinden ve böylesine anlamlı bir sosyal projeyi ortaya koymasından ötürü de ayrıca çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Sergi 5 Haziran’a kadar açık kalacak

Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelasını kesildi ve davetliler sergide yer alan 40 fotoğrafı Ümit Ersoy’un anlatımıyla izledi. Büyükçekmece Belediye Meclis Üyesi Dr. Önder Yüksel Eryiğit, Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Başak Sancar, Büyükçekmece Belediyesi Başkan Danışmanı Ahmet San, Koordinatör Selami İnce, Büyükçekmece Fotoğraf Derneği Başkanı Hürriyet Akın, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda fotoğraf gönüllüsünün katıldığı sergi 5 Haziran tarihine kadar açık kalacak.