Tarihi Kentler Birliği bölge toplantısı Gaziantep'te başladı

Tarihi Kentler Birliği bölge toplantısı Gaziantep'te başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısı yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bir otelde gerçekleştirilen TKB Yönetim Kurulu ve üyelerinin de katıldığı toplantıda, kentin kadim bir medeniyet üzerine kurulduğunu anlattı.

Şehirde olan tarihi ve turistik değerlere sahip çıktıklarını belirten Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biz bu birliğe üye olduğumuz için gerçekten kendimizi çok şanslı hissediyoruz. 15 yıl önce Gaziantep'te bulunan tarihi değerlerin gün yüzüne çıkması ve onlara sahip çıkılması yönünde harcanan çaba ile şimdi arasında gerçekten çok ciddi bir fark var. Bizler bu toplantılar sayesinde değerlerimizi daha fazla tanıtıyor ve onlara daha çok sahip çıkıyoruz. Bunların karşılığını elbette alıyoruz."

Şehirde 5 antik kent olduğunu aktaran Şahin, bunu koruyup kollamanın görevleri olduğunu vurguladı.

Gaziantep’in tarihi yerlerini anlatan Şahin, “Elimizde büyük bir miras var. 5 antik kentimizle gurur duyuyoruz. Kültürel miras bizim en büyük hazinemiz. Çünkü bizim petrolümüz yok, madenimiz yük ve yetişmiş insan gücümüz var ” dedi.

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da Türkiye'nin dünya için büyük bir miras olduğunu söyledi.

Her toplantının ardından yeni kararlar alıp o kararların anında uygulandığını ifade eden Yılmaz, amaçlarının tarihi değerlerine sahip, klasik ve modern kültürü taşıyan şehirler oluşturmak olduğunu kaydetti.

Toplantılar sayesinde belediyeler arasında diyaloğun daha çok geliştiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bana göre Tarihi Kentler Birliği büyük bir okul ve üniversitedir. Biz bu okulda sadece kadimin değerlerini korumayı öğrenmiyoruz. Bu okulda aynı zamanda belediyeciliği de öğreniyoruz. Belediyeciliğin okulunun olmaması büyük bir eksikliktir. Bundan 15 sene öncesinden devraldığımız belediyecilik örneği hakikaten çok gurur duyacağımız örnekler değildi. Biz bu örneklerden çok fazla nasiplenemedik ve o bakımdan şanssız bir nesiliz. Ama bizden sonraki nesil inanıyorum ki bizden daha şanslı bir nesil olacaktır. Allah'a şükürler olsun biz geçtiğimiz bu 15 yılı çok iyi değerlendirdik. Bu yılları tarihi kentler birliği olduğu için çok iyi değerlendirdik. Bu kurumun başka bir özelliği daha var. Kurulduğu 2002 yılından bu yana birimizin bıraktığı bir noktadan birimiz devraldık en önemli özellik o."

Yılmaz, şehirlerin estetik güzelliğini ön plana çıkarmak için yoğun çaba gösterdiklerini bunun için yurt dışında çeşitli belediyeler ile temas halinde olduklarını anlattı.

Kentlerin turizm açısından en önemli olanın kent girişlerinin estetiği olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bütün şehirlerimizin şehrin girişini güzelleştirmeye dönük bir çalışmayı başlattıklarını buradan gururla söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.