Yeşil kartlılara bir müjde daha !

Yeşil kartlılara bir müjde daha !

Devlet geliri asgari ücrein üçte birinen az olan 10 milyo kişinin primini üstlendi.

Geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 9 milyon 895 bin kişinin primini devlet üstlendi. 3 milyon 822 bin kişi ise 39 TL prim ödeyerek sağlık hizmeti alacak.

Zaman gazetesinden İsa Yazar'ın haberin göre valilik ve kaymakamlıklardaki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından 14 milyon 299 bin kişi gelir testine tabi tutularak aile içerisindeki kişi başına düşen gelir belirlendi.

Buna göre geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 9 milyon 895 bin kişinin primini devlet üstlendi. 3 milyon 822 bin kişi ise 39 TL prim ödeyerek sağlık hizmeti alacak. Test sonuçlarına göre 429 bin kişi 117 TL, 82 bin kişi ise 234 TL sağlık primi ödeyecek.

Genel sağlık sigortası kapsamında uygulamaya konulan gelir testinin amacı, hem toplumun bütününü sağlık güvencesi kapsamına almak hem de geliri bulunduğu halde yeşil kart ile sağlık hizmeti alanları tespit etmekti. Uygulama kapsamında yeşil karta son verilerek vatandaşlar gelir testine alındı. Bu testle geliri yüksek olanlar tespit edilerek yeşil kartlı sayısının azaltılması hedefleniyordu. Ancak elde edilen sonuçlar, yeşil kartlı sayısının azalmadığını ortaya koydu. Gelir testi öncesinde 9,5 milyon yeşil kartlı bulunurken test sonucu primini devletin ödediği kişi sayısı da 9,8 milyon oldu. O dönemde yetkililer, gelir testi uygulamasının yeşil kartlı sayısını önemli ölçüde azaltacağını açıklamışlardı. Yetkililer, gelir testinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından üstünkörü yapıldığını, kişilerin beyanının esas alındığını ve bu sebeple yeşil kart kapsamına giren kişi sayısında herhangi bir azalma olmadığını belirtiyorlar.

Sosyal güvenlikte yeni bir dönemi başlatan gelir testi uygulamasıyla dar gelirlinin, işsizin ve emekliliğini bekleyenin sağlık primini Hazine ödüyor. Buna karşın geliri yüksek olanlar ayıklanırken bu kişilerden sağlık primi alınmaya başlandı. Gelir testine iki grup girdi. Birinci grubu, hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar teşkil etti. İkinci grubu ise yeşil kartlı olan 9,5 milyonluk kitle oluşturdu. Testler sonucunda yeşil kartlı kitlenin sayısında azalma olmadığı gibi küçük bir artış da yaşandı. Bu kapsamda 9,8 milyon kişinin sağlık primini devlet ödüyor. Daha önce hiçbir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayan kişilerden ise sağlık primi alınmaya başlandı. Bu kapsamda yaklaşık 4,3 milyon kişi sağlık primi ödüyor.

Aile içindeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sağlık primini devlet üstlenirken bu kişiler prim ödemeden genel sağlık sigortalısı oldu. Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar ise 39 TL sağlık primi ödemeye başladı. Bu kapsamda 3 milyon 822 bin kişi prim ödüyor. Asgari ücretle bu ücretin iki katı arasında geliri çıkanlar ise 117 TL prim ödüyor. Bu kapsamda 429 bin kişiye prim tahakkuk ettirildi. Aile içinde kişi başına geliri asgari ücretin iki katından fazla olanlar ise 234 TL sağlık primi ödüyor. En yüksek dilim olan bu kapsamda 28 bin kişi bulunuyor.