Yoğun bakımlarda kırmızı alarm: ''Yaş ortalaması düştü!''

Yoğun bakımlarda kırmızı alarm: ''Yaş ortalaması düştü!''
Güncelleme:

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Bulut, “Sahadan gelen veriler yoğun bakımda yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Gençlerde mutasyonun hastalığa neden olma yeteneği mi arttı? 40-50 yaşında ölümlerin olduğunu görüyoruz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Türkiye’de koronavirüs mutasyon analizlerinin haftalık açıklanması gerektiğini belirterek “Sahadan gelen veriler, yoğun bakımda yatanların yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Eğer böyle bir şey varsa, gençlerde mutasyonun virülansı (hastalığa neden olma yeteneği) daha yüksek bir hale mi geldi? Şimdi 40-50 yaşında ölümlerin olduğunu görüyoruz. Bundan böyle yaş gruplarına göre ve bölgesel olarak mutasyon açıklanırsa biz de mutasyonun nasıl etkilediğini görürüz” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Sarp Sağkal'ın haberine göre Prof. Dr. Bulut, Türkiye’de mutasyonun gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mutasyonun bir Türkiye varyantının oluştuğu açıklamalarını değerlendiren Bulut, “Virüsün Türkiye varyantının mutasyon analizini görmeden bir yorum yapılamaz. Ayrı bir varyant mı, Ortadoğu’da görülen bir varyant mı, bunu görebilmemiz için analize bakmamız gerekir” dedi. Virüsün mutasyona uğramasının normal olduğunu aktaran Bulut, “Brezilya’da, Güney Afrika’da, Ortadoğu’da, İngiltere’de ve daha çeşitli yerlerde mutasyonlar olduğunu gördük. Ancak daha bunların aşılamaya veya hastalığın ağırlığına henüz ciddi bir etki ettiğini görmedik. Zaten eğer gerçekten büyük mutasyonlar gerçekleşir ve virüsün yapısı değişirse o zaman bu virüse SARSCoV-2 diyemeyiz, artık farklı bir virüs oluşmuş demektir. SARS-CoV-3 gibi yeni bir virüs ve Covid-21 gibi yeni bir hastalığı konuşmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

‘ANALİZLER NEDEN YAYIMLANMIYOR?’

“Türkiye’de mutasyon analizi yayımlanmıyor” diyen Bulut, “Belki incelendiğinde İngiltere’deki ya da Belçika’daki bir varyantı olduğu görülecek. O yüzden bir şey söylenemez” yorumunu yaptı. İngiltere’de haftada bir mutasyon analizi yayımlandığına dikkat çeken Bulut, “Sağlık Bakanlığı neden mutasyon analizlerini yayımlamıyor? Bunun nedeninin Ortadoğu mutasyonlarını gizlemeleri olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl şubat ayında görülen ilk vakanın mart ayına kadar gizlenilmesi gibi” dedi.

‘İL BAZINDA MUTASYON AÇIKLANMALI’

İl bazında vakaların açıklanması gibi mutasyonların da açıklanması gerektiğini belirten Bulut, “Şimdi okulların açılması da gündemde. Sahadan gelen veriler yoğun bakımda yatanların yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Eğer böyle bir şey varsa gençlerde mutasyonun virülansı daha yüksek bir hale mi geldi? Eskiden virüsün daha çok yaşlıları etkilediğini, gençlerin hastalığı asemptomatik geçirdiğini ve bulaştırıcı olduğunu görüyorduk. Şimdi 40-50 yaşında ölümlerin olduğunu görüyoruz. Bundan böyle yaş gruplarına göre ve bölgesel olarak mutasyon açıklanırsa, biz de mutasyonun nasıl etkilediğini görürüz” diye konuştu. İl bazında mutasyonun açıklanmasının salgınla mücadeleyi de kolaylaştıracağını söyleyen Bulut, “Mutasyonlar arasındaki farkı da görmüş oluruz. Hangisi daha ölümcül, hangisi daha ağır biliriz” dedi.
 
 

Cumhuriyet