Yörexin Hazırlık Çalışmaları Başladı

Yörexin Hazırlık Çalışmaları Başladı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 5'incisi 22-26 Ekim 2014 tarihlerinde yapılacak Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) hazırlık çalışmaları başladı.

- Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 5'incisi 22-26 Ekim 2014 tarihlerinde yapılacak Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) hazırlık çalışmaları başladı.

Antalya Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen 5. YÖREX Danışma Kurulu toplantısına Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, KOSGEB Bölge Müdürü Kazım Akgün, YÜCİTA Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Antalya Valiliği, AESOB, ATSO, ANSİAD, ATAV, bölge oda ve borsalardan temsilciler, POYD, TSE Bölge Başkanlığı, İhracatçılar Birliği, BAKA, Rehberler Odası, Tarım Kredi Kooperatiflerinin sıra belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Toplantıda, YÖREX tanıtım filmi gösterildi.

ANADOLU ANTALYA'DA BULUŞACAK

Çok sayıda katılımcının hazır bulunduğu YÖREX Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin ekonomi için önemine dikkat çekerken ATB'nin Yöresel Ürünler Projesi kapsamında bu yıl 5'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nın geleneksel hale geldiğini belirtti. Tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak Fuarı düzenlediklerini kaydeden Çandır, "Fuara bu yıl 81 ilin katılımı için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Edirne'den Kars'a, Trabzon'dan Hatay'a kadar Anadolu'nun bütün değerlerini Antalya'da buluşturacağız" dedi.

Yöresel ürün üreticilerini ekonomik olarak kalkındırmak, yerinde ve kalıcı istihdamı gerçekleştirmek, yerel ekonomiyi desteklemek için çalıştıklarını anlatan Çandır, "Küçük ve orta ölçekli tesislerin en önemli eksiği pazardır. YÖREX bu ürünler için iyi bir platform. Biz bu fuarla küçük üreticiyi cesaretlendirip, ortaya çıkaracağımız ürün gamıyla öncelikle yurt içinde tüketimi yaygınlaştırmayı sonra da yurtdışında yöresel ürün mağazaları açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Çandır, Yöresel Ürünler Projesi sayesinde göçün arttığı, kırsalın boşaldığı, insanların yabancı ürünlere angaje olduğu, yeni nesillerin yöresel tatların adını bile duymakta zorlandığı bir ortamda yöresel ürünleri gündeme getirmeyi hedeflediklerini de söyledi. Çandır, yerel değerleri korumaya yönelik projeye desteklerinden dolayı tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Çandır, Danışma Kurulu üyesi kurum ve kurululardan beklentilerini sıraladı.

COĞRAFİ İŞARETLE YÖRESEL ÜRÜNLER YOK OLMAKTAN KURTULUYOR

YÜCİTA Kurucu Başkanı Yavuz Tekelioğlu, yöresel ürünlerin kırsal ekonominin canlanması için önemine dikkat çekerken, bu ürünlerin korunması ve desteklenmesi için Fuarın önemine dikkat çekti. Coğrafi işaretin (CI) yöresel ürünlerin korunmasında oynadığı rolü anlatan Tekelioğlu, "Yöresel ürünlerin korunması geliştirilmesi gerekiyor, bunun yolu da coğrafi işaretten geçiyor. Coğrafi işaret sayesinde yöresel ürünler yok olmaktan kurtuluyor. Taşköprü sarımsağı coğrafi işaret alarak uluslararası alana açılmaya başladı. Bu da ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizi bizlere gösteriyor" dedi. Avrupa'da 1228 coğrafi işaret belgeli ürün bulunduğunu belirten Tekelioğlu, Türkiye'de bu rakamın 178 olduğuna dikkat çekti.

KURUMLAR SAHİP ÇIKIYOR

Toplantıya katılan Danışma Kurulu Üyesi kurum temsilcileri, YÖREX'in sağlam adımlarla markalaşma yolunda ilerlediğini belirtti. Belediyelerden temsilciler, YÖREX'in kente duyurulması ve Fuar alanının ulaşımı konusunda katkı koyacakları sözü verirken, Antalya'ya mal olmuş bu fuara sahip çıktıklarını belirtti. Fuarın turizm için de önemine dikkat çeken temsilciler, fuara mutlaka turistlerin katılımının sağlanması gerektiğini vurguladı.