Yozgatta Pancar Hasadı Başladı

Yozgatta Pancar Hasadı Başladı

Türkiye'de üretilen şeker pancarının yüzde 9'unu çıkaran Yozgat'ta şeker pancarı hasadı başladı.

Türkiye'de üretilen şeker pancarının yüzde 9'unu çıkaran Yozgat'ta şeker pancarı hasadı başladı.

İlde biri özel biri devlet olmak üzere iki şeker fabrikasının bulunması, iklim bakımından üretime elverişli olması ve bir kilogram pancardaki şeker oranının diğer bölgelere göre daha yükse çıkması Yozgat'ta şeker pancarı ekimini fazla olmasını etkiliyor. Türkiye genelinde şeker fabrikaları, pancardaki kilogramda şeker oranı 16 polar üzerinden fiyat verirken Yozgat'ta bir kilogram pancar oranı 21-22 polar düzeyinde çıkıyor.

Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde pancar ekimi yapan Niyazi Soylu, 110 dekar şekerpancarı ektiğini belirterek, "2011 yılının ilk şekerpancarı hasadına başladık, ilimize ve ülkemize hayırlı olsun. Çiftçilikte en çok emek isteyen ürünlerin başında pancar gelmektedir. Pancar, bir bebek gibi bakım isteyen bir bitkidir. Ektikten sonra, gübresi, çapası, gece gündüz demeden sulanması, tekrar sökülüp temizlenmesi, çok emek istiyor. Masrafı çok yüksek, fiyatlar düşük. Bu yıl pancar ekildikten sonra havaların soğuk geçmesi, bazı tarlalarda ürünü don kesti, bu sebeple bu yıl verim biraz düşük olabilir. İnşallah tüm çiftçilerimiz emeğinin karşılığını alır, kazancı bol ve bereketli olur" dedi.

Murat Soylu isimli çiftçi de pancar hasadında artık teknoloji devrinin başladığını belirterek, "önceden pancar işçi marifetiyle sökülüp temizleniyordu, şimdi ise teknolojik makine kullanıyoruz. Hem zamandan tasarruf ediyor, hem de maliyeti düşürüyoruz. Teknolojide devlet tarafından verilen teşviklerin çok büyük faydası oldu. 30 Bin TL değerindeki bir pancar söküm makinesini 15 bin 500 TL'ye aldık, 14 bin 500 TL'sini devlet karşıladı. Teşvikler sayesinde çok sayıda çiftçi tarım makineleri alarak kullanmaya başladı" dedi.

Doğu ve Güneydoğu'dan gelerek Yozgat'ta çalışan tarım işçileri, Mayıs ayından itibaren Yozgat'ta çalıştıklarını belirterek, "Önce pancar çapaladık daha sonra mercimek ve nohut biçtik, şimdi de pancar sökümü başladı. Dekarını 75 TL'ye söküp ve temizliyoruz. Pancar sökmek çok zor ama ne yapacaksınız, ekmek parası için çalışmak zorundayız" diye konuştular.

YOZGAT'TA PANCAR HASADI BAŞLADI

YOZGAT'TA PANCAR HASADI BAŞLADI

YOZGAT'TA PANCAR HASADI BAŞLADI