YSK İstanbul seçimlerini iptal etti ! Seçimler yenileniyor...

Güncelleme:

AK Parti ve MHP'nin YSK'ya yaptığı itirazlar sonrası YSK kararını verdi. YSK seçimleri iptal etti. İstanbul'da seçimler 23 Haziran Pazar günü yenilenecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye’nin beklediği kritik kararı verdi. YSK, İstanbul’da seçimlerin yeniden yapılmasına hükmetti. YSK 7'ye 4 oy çokluğu İle İstanbul seçimlerini iptal etti.

YSK'nın iptal kararının gerekçesi de "AK Parti'nin itirazları sonucu, 225 sandık kurulu başkanı ile 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmadığı, bu sandıklarda kullanılan oyların da aradaki farkı etkiler nitelikte olduğu sonucuna varıldığı" olarak açıklandı.

YSK kısa kararında, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019'da yapılmasına karar verilmiştir" denildi.

AK Parti’nin YSK Temsilcisi Recep Özel, “İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun”ifadelerini paylaştı. NTV muhabiri Gökhan Gerçek de "İstanbul seçimleri iptal edildi. Temmuz ayında seçim var" açıklamasını yaptı.

Ancak edinilen son bilgilere göre seçimler beklendiği gibi 7 Temmuz'da değil 23 Haziran Pazar günü tekrar edilecek.

5 POLİS OTOBÜSÜ SEVK EDİLDİ

YSK binası çevresinde güvenlik tedbirleri de artırıldı. 5 polis otobüsü YSK binası önünde konuşlandırılırken, bölge barıyerlerle kapatıldı.

AK Parti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptığı başvuruda 46 bin 447 seçmenin, kısıtlı olmasına rağmen oy kullandığını öne sürmüştü. Ayrıca, AK Parti’nin dilekçesinde İstanbul genelindeki 62 bin 560 sandık başkanı ve memur üyesinin 19 bin 623’ünün kamu görevlisi olmayan kişiler arasından belirlendiği ifade edilmişti. Sandık görevlilerinin arasında Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan kişilerin bulunduğu da AK Parti'nin ileri sürdüğü iddialar arasında yer aldı.

GÜN BOYU NELER YAŞANDI

YSK, öğlen saatlerinde ilk olarak AK Parti'nin "KHK ile ihraç edilen kişilerin oy kullanmaması gerektiği" yönündeki ek müracaatı reddetti.

Tüm gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart seçimlerindeki İstanbul sonuçlarına ilişkin itirazlarla ile ilgili son sözü söylemek için toplandı. Toplantıdan kararlar da çıkmaya başladı.

İLK KARAR KHK İLE İLGİLİ YAPILAN BAŞVURU

Toplantıdan çıkan ilk karar AK Parti’nin yaptığı “KHK’lıların oy kullanması ile ilgili” itiraza ilişkin oldu. YSK, AK Parti’nin “KHK ile ihraç edilen kişilerin oy kullanmaması gerektiği” yönündeki ek müracaatı reddetti.

Kurul, AK Parti ve MHP’nin yaptığı onlarca itirazı tek tek karara bağlayacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Toplantıda sırasıyla AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti temsilcileri iddialarla ilgili ‘sunum’ yapacaklar. Bu sunumların bitmesinin ardında da YSK heyeti kapalı kapılar ardında iddiaları masaya yatıracak. Sürecin 12 ila 72 saat sürmesi bekleniyor. Bu da nihai kararın Çarşamba gününe sarkması anlamına geliyor.

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı Millet İttifak'ı adayı Cumhuriyet Halk Partili Ekrem İmamoğlu 13 bin 729 oy farkıyla kazanmıştı.

KARAR AÇIKLANMADAN ÖNCE GÜVENLİK ÖNLEMİ

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) İstanbul ile ilgili karar için gerçekleşen toplantı devam ediyor. Tarihi karar öncesi YSK binasının önünde emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Sosyal medyada YSK ile ilgili kışkırtıcı ve provokatif paylaşımlardan dolayı Ankara emniyeti YSK binası çevresindeki güvenlik tedbirlerini artırdı. YSK binasının önünde nöbet tutan polislere ek olarak çevik kuvvet ekibi sevk edildi.

Seçiniz...