Yumurta dondurma modası büyüyor !

Yumurta dondurma modası büyüyor !

Dünyanın birçok dev şirketi, çocuk doğurmak için kariyerlerine ara vermek istemeyen kadın çalışanlarına yumurta dondurma ödemesi yapıyor.

Geçtiğimiz aylarda dünya teknoloji devleri Facebook ve Apple, kariyerlerine devam etmek için yumurtalarını dondurmak isteyen kadın çalışanlarına 20 bin dolarlık destek vereceğini açıklamıştı. Hürriyet'ten Mesude Erşan'ın haberine göre Türkiye’de henüz benzer açıklama yapan bir şirket yok ama sağlık bakanlığı altı ay önce yumurtalık dondurma izni kapsamını genişleterek üreme kapasitesini korumak isteyen pek çok kadına kapıyı araladı. Son düzenleme öncesine kadar sadece kanser hastası kadınlar, uygulanacak tedaviden ötürü yumurtalıklarının zarar görmesi ihtimaline karşı yumurtalarını dondurabilirken bugün erken yaşlarda yumurtalık rezervi azalmış veya erken menopoza girme riski bulunan kadınlar da yumurtalarını dondurabilmeye başladı.

HER YIL 500 LİRA

Türkiye’de yumurta dondurabilmek için yumurta rezervinin azalmaya başladığına dair 3 doktor imzalı rapor alınması şart koşuluyor. Saklamak için önce yumurtalıklar hormonlarla uyarılarak çok sayıda yumurta üretmesi sağlanıyor. Daha sonra olgunlaşan yumurtalar özel iğnelerle toplanıyor. Laboratuvarda yeterli olgunluk ve kalitede olanları seçilerek, -196 dereceye kadar donduruluyor ve azot tanklarına daldırılıyor. Bütün bu işlem yaklaşık 7-8 bin lira tutuyor. Ayrıca her yıl bakımı için 500 lira ödemek gerekiyor. 5 yıl geçtikten sonra yumurtaların sahibine dondurma işleminin devam edip etmeyeceği soruluyor. İsterse süreç devam ediyor. İstemezse, yine onaylarıyla yumurtalar imha ediliyor.

Bahçeci Sağlık Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, 30 yaşın altında yaklaşık her bin kadından biri, 30’un üzerinde ise yüzde biri erken menopoz(yumurtaların tükenmesi) riskiyle karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

KAFAM ŞİMDİ ÇOK DAHA RAHAT

İngiltere’de yaşayan, reklam ajansı sahibi 34 yaşındaki Ceylan Tartanoğlu yumurtalarını İstanbul’da dondurdu. Rutin muayenelerde 30 yaşından beri yumurta depolarında düşüş saptanan Tartanoğlu takip eden doktorunun tavsiyesiyle 11 yumurtasını dondurdu. İngiliz erkek arkadaşıyla konuşarak bu kararı aldığını belirten Tartanoğlu, “Sonradan bir aile kurmayı düşünüyoruz. Ancak o zaman çocuk sahibi olmak için güçlük çekeriz endişemiz oldu. Çocuk sahibi olmada çok güçlük çeken, bundan da etkilenen arkadaşlarımız oldu. Benzer şeyler yaşamamak için dondurmaya birlikte karar verdik” dedi. En azından 5 yıl daha zaman kazandığını söyleyen Tartanoğlu, “Kafam şimdi çok daha rahat” dedi. 

DEVLER DESTEKLİYOR

Çocuk sahibi olmanın önündeki engellerin başında kadınlarda yaşla ciddi şekilde azalan yumurtalık rezervi ve kalitesinin düşmesinin geldiğini belirten Prof. Dr. Bahçeçi, “ ABD’nin dünya devi markaları uzun süreden beri çocuk doğurmak için kariyerlerine ara vermek istemeyen kadın çalışanlarına yumurta dondurma ödemesi yapıyor. Facebook ve Apple gibi markalar kadınlarının çocuk yapmak uğruna kariyerlerinden vazgeçmelerini istemiyor. Belki bizde de benzer gelişmeler olur” dedi. Kadınları anne olmaktan alıkoyan iki önemli faktör bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bahçeci, “Biri erken menopoz, ikincisi ise kariyer yapma isteği. Biri doğurganlığı yok ediyor, diğeri ise doğurmaya engel oluyor. Ülkemizde de erken yaşlarda yumurtalık rezervi azalmış veya erken menopoza girme riski olan kadınlar arasında yumurtaları donduranların sayısı giderek artıyor” diye konuştu.