Yurtdışından getirilebilecek ürünlere kısıtlama geldi !

Yurtdışından getirilebilecek ürünlere kısıtlama geldi !

Bayrama sayılı günler kala Türkiye’ye gelecek vatandaşlar ve turistler için gümrük rehberi hazırlandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yaklaşan bayram nedeniyle yurtdışından Türkiye’ye gelecek vatandaşlar ve turistler için gümrük rehberi hazırladı. Rehberde, mevzuat çerçevesinde Türkiye’ye girişte ve çıkışta yolcu beraberinde getirilebilecek/götürülebilecek eşyaların sayısı ve miktarı hakkında bilgi verildi. 

Değeri 15 bin doları aşmayan ve ticari amaç taşımayan şahsi ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyalar yurda getirilebiliyor ve yurt dışına çıkarılabiliyor. Daha fazla değerdeki ziynet eşyasının yurtdışına çıkarılması için girişte beyan edilmesi veya Türkiye’den satın alındığının kanıtlanması gerekiyor. Çikolata, şekerden mamul yiyecekler iki kilo; cilt bakım ürünü ve makyaj malzemeleri 5 adetle sınırlanıyor. 

Veteriner sağlık raporu şartıyla evcil hayvanlardan sadece kedi, köpek, kuş ve balıkTürkiye’ye getirilebiliyor. Kedi, köpek, kuş sayısı 2’yi; akvaryum balığı sayısı ise 10’u geçemiyor. Umre ve Hac dönüşü getirilebilecek hurma miktarı ise 50 kiloyla sınırlandırılıyor. Gümrükten geçerken sorun yaşamak istemeyenler için bilinmesi gerekenler şöyle:

- Yolcu beraberi eşya, yolcunun beraberinde getirdiği ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşya olarak tanımlanıyor. Her bir yolcunun değeri 430 Avro’yu aşmayan eşyayı ‘hediye’ olarak, vergisiz  getirmesi mümkün. Ancak bu limit 15 yaşından küçükler için 150 Avro’ya düşüyor. Kara kapısından vergisiz getirmenin bir diğer şartı ise o ülkede en az 3 gün kalmak. 

YEŞİL HATTA OLANLAR

- Türkiye’ye girişte 600 adete kadar sigara; her biri 3 gramdan ağır olmayan purolar 100 adet; diğer puro 50 adet; 1 kiloya kadar çay, kahve, çözülebilir kahve (her birinden 1 kg); çikolata, şekerden mamul yiyecek 2 kiloya kadar; alkol derecesi yüzde 22’yi geçmeyen içkiler 1 litre; yüzde 22’yi geçenler 2 litre; parfüm, kolonya, esans, losyon 600 ml; cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi 5 adet; dizüstü bilgisayar ya da PC 1 adet; iki takvim yılında 1 adet cep telefonu; doktor raporu veya reçetesiyle şahsi tedavide kullanılan ilaçlar vergiye tabi olmaksızın yeşil hattan geçebiliyor. Ancak sigara ve alkollü içki muafiyetinden yararlanabilmek için 18 yaş üzeri olmak gerekiyor.

- Et ve süt ürünlerinin Türkiye’ye getirilmesi mümkün değil. İnançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddelerinin turizm kuruluşu tarafından belgelendirilmesi  ve bunlar tarafından tüketileceğinin taahhüt edilmesi kaydıyla Türkiye’ye girişine izin veriliyor. 

- Yolcu beraberinde 2’şer adet kedi, köpek,  kuş ile 10 adet akvaryum balığı vergiden muaf getirilebiliyor. Ancak bunların aşı, kimlik ve benzeri belgelerinin gümrükidaresine sunulması gerekiyor. 

ARABALARA 24 AY HAKKI

-Yurt dışında yerleşik kişiler, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını eskiden 6 ay süreyle Türkiye’ye getirebilirken artık 24 ay süreyle getirebiliyorlar. Ancak bunun için 185 gün fiilen yurt dışında bulunmaları gerekiyor. Bu araçların vekalet harici yetkisiz kişilerce kullanılmasının tespiti halinde araca el konularak, sınır dışı ediliyor.

50 KİLO HURMA

- Hac ve Umre yolcuları, posta/kargo yoluyla gönderebilecekleri hurma miktarı 50 kiloyla sınırlanıyor. Bunun dışında yolcu beraberi kişisel eşya, zemzem ve hediyelik eşya miktarı da 50 kiloyu geçemiyor. 
- Ayrıca özellikle hac döneminde Diyanet İşleri Başkanlığının resmi kotası dışında Suudi Arabistan’da kasap olarak görevli olanlar ise 50 kiloya kadar hurma getirme hakkına sahip bulunmuyor. 

EŞYASI FAZLA OLANLAR...

- Yolcu beraberinde getiremediği kişisel eşyasını bir ay önce veya üç ay sonra kargo veya posta yoluyla da getirebiliyor. Yolcunun yanında getiremediği ve kargo veya posta ile gönderdiği kişisel eşyasında 30 kilo ağırlık veya kıymet limiti bulunmadığı gibi herhangi bir vergi de alınmıyor. Kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihi ispatlamak amacıyla pasaportu ile birlikte eşyanın bulunduğu gümrük idaresine başvurması yeterli oluyor. 

- Yurt dışından posta ve hızlı kargo yoluyla gelen ve gönderim başına 75 avroyu geçmeyen önemli değeri olmayan eşya gümrük vergisiz Türkiye’ye gelebiliyor. Ancak ağırlığının 30 kiloyu geçmemesi gerekiyor. Hızlı kargo firmaları müşavirlik hizmetleri, ordino, terminal, vb. isimler altında ücret talep edemedikleri gibi; 75 Avro altında bulunan eşya ve numunelerde hiçbir eşyadan; 75-1500 Avro arasında bulunan eşyadan ise gönderinin geldiğine dair bildirimin alıcıya yapıldığı tarihten itibaren ilk 3 gün için ardiye ücreti almaları yasak. 

- Yine posta/hızlı kargoyla gelen ve kıymeti 1500 Avro’yu aşmayan eşyadan AB ülkelerinden gelmesi durumunda yüzde 18; diğer ülkelerden gelmesi durumunda yüzde 20 vergi alınıyor. Değeri 1500 Avroyu’yu aşması halinde ise ithalat vergisi uygulanıyor.

Hürriyet