Zamanı biriktiren koleksiyoncu

Zamanı biriktiren koleksiyoncu

Ankara'da yaşayan Erol Ata, çocukluk tutkusu olan saatlerden değerli bir koleksiyon oluşturdu- Saatler arasında yüzük, kravat iğnesi, manşet ve rozet olarak aksesuar şeklinde kullanılanlar da yer alıyor- Koleksiyoner Ata: "Saat koleksiyoneri olmak için ön

ANKARA (AA) - İLKAY GÜDER - Başkentte yaşayan Erol Ata, çocukluk tutkusu olan saatlerden değerli bir koleksiyon oluşturdu. Ata'nın koleksiyonunda, yüzük, kravat iğnesi, manşet ve rozet olarak aksesuar şeklinde kullanılanlar saatler de bulunuyor.

Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aslında iş adamı olduğunu, saat koleksiyonerliğini de hobi olarak yaptığını söyledi.

"Saat koleksiyoneri olmak için önce nakit sonra da vakit olması lazım" diyen Ata, değerli ve tasarım saat özelliği taşıyan parçaları 1990'dan itibaren toplamaya başladığını, iş yerinin belli bir bölümünü bunun için ayırdığını anlattı.

Ata, koleksiyonerliğinin 25. yılında olduğunu vurgulayarak, "Başlangıçta saat olarak hangi obje olursa olsun çalışıp, çalışmadığına bakmadan alıyordum. Belli bir doyuma ulaştıktan sonra, bu sefer özelliği olan ve çalışan saatleri tercih etmeye başladım. Parayla saatlerimden almak isteyenleri de reddediyorum. Artık son yıllarda alabileceğim saat çeşidi fazla kalmadığı için yüzük, gramofon ve radyo koleksiyonu yapmaya başladım" diye konuştu.

-"Günlük üzerimde 2 saat bulunduruyorum"

Arkadaşlarının kendisine "sen zamanı biriktiriyorsun" dediklerini aktaran Ata, "Yaklaşık 2 bini geçen saat koleksiyonum var, ben bu sayıyı artırmayı hedefliyorum. Evimin salonunda da 40-50 civarında saatim var. Günlük üzerimde en az 2 saat bulunduruyorum, bazen takım elbise giydiğimde bu sayı 6'ya kadar çıkabiliyor. Saatlerim arasında yüzük, kravat iğnesi, manşet ve rozet olarak aksesuar şeklinde kullandıklarım da yer alıyor" dedi.

Ata, bazı saatleri almak için 3-4 yıl uğraştığını, bunun ayrı bir keyfi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"En uzun süre uğraştıran külçe altın olmayan ama külçe görünümlü saatim oldu. İsviçre yapımı tasarım ürünü saat için 3,5 yıl uğraştım. 3 ayda bir gidip bu saati istiyordum, saatin o zamanki sahibi de her defasında reddediyordu. En son gittiğimde çok yüksek bir rakam söyledi, istediği rakamı çıkarıp verdim, saati aldım." 

 - "Saatleri geri almak problem oluyor"

 Cep saatlerinin neredeyse hepsinin günlük, kurmalı olduğunu, bu yüzden çok uğraşmadığını vurgulayan Ata, genelde duvar saatlerini aktif tutmaya çalıştığını anlattı.

Koleksiyoner Ata, saatlerin ileri ya da geri alınmasında oldukça fazla mesai harcadığına değinerek, şunları kaydetti:

"Saatleri geri almak problem oluyor. İşin ustaları, 'mekanizmaya zarar vermesin' diye, mekanik saatleri geri çevirerek almamayı öneriyor. Bu yüzden bir gece öncesinden saatleri durdurtup, sabah geldiğimde saatleri tekrar ayarlamaya çalışıyorum. Ama ileriye alma konusunda bir sıkıntı yok, rahatlıkla yapıyorum. Saatlerin ileriye alınacak olması dolayısıyla Pazar sabahı 80 saati ileri alacağım. Bu sefer işim biraz daha kolay çünkü saatlerin bir saat daha ileri alınması daha çabuk bir süreç oluyor." 

Saatlerini ileride çocuklarının sahip çıkmasını isteyen Ata, "Vakıf ya da başka imkanlarla mı yaparlar bilemem. Vakıf olarak ele alıp, kendi bünyesinde sergilemek isteyen çok yer oluyor ama henüz netleşmiş bir şey yok" dedi.

Ata, saat odasının güvenlik kameralarıyla izlendiğini de sözlerine ekledi.