Zarrab'ın mahkeme dosyasındaki fotoğrafı yayınlandı

Güncelleme:

ABD'de yargılanan Hakan Atilla'nın davasıdna tanık olan Reza Zarrab ifade vermek için mahkemeye getirildi.

New York'ta Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanık olarak ifade veren Reza Zarrab mahkemeye getirildi. Zarrab, New York mahkemesinde jürinin önüne çıktığı üçüncü günde ifade veriyor. Mahkeme hakimi Richard Berman bugünkü duruşma "Birçok şeyi etkileyebilecek" bir ses kaydı yayınlanacağını söyledi. Duruşma, Zarrab ile Atilla arasında geçen telefon görüşmesi tapelerinin yayınlanmasıyla başladı.

Duruşma son olarak dinletilen ses kayıtlarının ardından sona erdi.

Başlangıçta Zarrab'ın ifadesinin 3 gün süreceği açıklansa da, ifadenin pazartesi günü de devam etmesi bekleniyor. 

Kısa bir ara verildi. 

Tekrar bir telefon görüşmesine ilişkin ses kaydı dinletiliyor. 

Gazeteci Klasfeld, Zarrab'ın "Hakan Atilla'dan 50 milyon euroluk bir uluslararası işlemi takip etmesini istedim" dediğini iddia etti. 

ABD'li gazeteci Pete Brush, 26 Ekim 2017'de itirafçı olduğu duruşmaya ait bir dökümüne göre, Reza Zarrab'ın Yargıç Berman'a baskı altında olmadığını söylediğini açıkladı. 

Zarrab'ın mahkeme dosyasındaki fotoğrafı yayınlandı - Resim : 1

"İtirafçı olma konusunda seni kimse zorladı mı ya da tehdit etti mi?" sorusuna Zarrab'ın "Hayır, efendim" cevabını verdiği görülüyor. 

29 Mayıs 2013'te Zarrab'ın tutuklu yargılanan Hakan Atilla'ya gönderdiği bir e-posta'nın delil dosyasına girdiği iddia edildi. 

ABD'li gazeteci Adam Kalsfeld, jüri üyelerine eski içişleri bakanı Muammer Güler'in fotoğrafının gösterildiğini iddia etti. Gazeteci Adam Klasfeld, "Zarrab şemayı çizdiği esnada jüri üyelerine eski içişleri bakanı Muammer Güler'in fotoğrafı gösterildi. Muammer Güler'in oğlu Barış'ın dünkü ifadeye göre Zarrab'dan 100 bin dolar değerinde rüşvet aldığı iddia edilmişti" ifadesini kullandı. 

Zarrab'ın mahkeme dosyasındaki fotoğrafı yayınlandı - Resim : 2

Jüri üyelerine gösterilen ve Muammer Güler'in dava dosyasında yer alan fotoğrafı...

ABD'li gazeteci Katie Zavadski, Zarrab'ın yeniden şema çizmeye başladığını aktardı. Zavadski, Twitter hesabında, "Basın mensupları çizdiği şemaların kendileriyle paylaşılmasını talep etti ancak şemalar henüz paylaşılmadı. Tahmin ediyorum Zarrab'ın şemalara artık ihtiyacı kalmadığında bunlar basına verilecek" ifadesini kullandı. 

ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab'ın "İranlılar, ödemeleri doğrudan yapma konusunda Süleyman (Arslan'a) baskı yaptı" dediğini iddia etti. Zarrab'ın söz konusu toplantıya Süleyman Arslan'ın da katıldığını söylediği belirtildi. 

"İRANLILARLA TOPLANTI DÜZENLEDİK"

20:50 - Zarrab'a "Mayıs 2013'te İranlılarla toplantı düzenlediniz mi?" sorusu yöneltildi. Zarrap ise "Evet, bir toplantı düzenlendi" cevabını verdi. Zarrab'a toplantıya katılıp katılmadığı sorulduğunda ise "Bazı kısımlarına katıldım" cevabını verdi. 

ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'in iddiasına göre Zarrab, mahkemede ABD'nin altın ticaretine koyduğu kısıtlamalar nedeniyle 'gıda ticaretine' yönelmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Daily Beast gazetesinden Katie Zavadski, Zarrab'ın "İranlılar, ödemeler yapıldığı sürece, bunu umursamadı" dediğini aktardı. Zarrab'ın söylediği sözler, İranlılar için paranın ödendiği sürece kendileri için gıda ya da altın sisteminden hangisinin kullanıldığının bir önemi olmadığı şeklinde yorumlandı. 

"İRANLILAR SÜREKLİ İRTİBAT HÂLİNDEYDİM"

 ABD'li gazetecilerin aktardığına göre, Zarrab, "İranlılarla sürekli irtibat halindeydim" dedi. Şu anda Zarrab ile Happani arasındaki ses kayıtları dinletiliyor. 

Oturum aranın ardından yeniden devam ediyor...

ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, mahkeme dosyalarında kanıt olarak yer alan Zafer Çağlayan'a ait fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı. 

Yargıç Richard Berman'ın çok fazla konuşan Zarrab'a boğaz pastili verilmesini istediği belirtildi.

Oturuma ara verildi.  

Duruşma salonunda bulunan ABD'li gazeteci Katie Zavadski, Zarrab'ın "Süleyman Aslan'ı her aradığımda borçlu hâlde oluyordum" dedi. Zarrab'ın duruşmada Süleyman Aslan'ın sürekli olarak rüşvet istediğini ima ettiği iddia edildi. 

Zarrab'ın mahkeme dosyasındaki fotoğrafı yayınlandı - Resim : 3

Zafer Çağlayan'ın dava dosyasında yer alan fotoğrafı

ABD'li gazeteci Pete Brush, Zarrab'ın ifadesi sırasında Atilla'nın avukatlarının sık sık itirazda bulunduğunu aktardı. 

Brush, Zarrab'ın İran'ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlattığını iddia etti. Zarrab'ın sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendiğini söylediği öne sürüldü. 

Zarrab, çizdiği şemanın ardından yeniden tanık kürsüsüne döndü. Savcı kanıt olarak bir ses kaydı sunmak istediğini açıkladı ancak içeriği henüz bilinmiyor. 

Zarrab, gıda ticaretine ilişkin çizdiği şemada üzerinde konuşma yaparken, 'gerçekte' İran'a gönderilen gıda olmadığını söyledi. 

ABD'li gazetecilerin iddiasına göre, Zarrab, şema üzerinde yaptığı anlatımda, jüri üyelerine Dubai'deki şirketin görünüşte gıda tedarikçisi olarak gösterildiğini söyledi. 

Zarrab, Dubai'de gıda ticareti yapan Centrica Dubai ve Volgam şirketlerine ilişkin "Bu şirketler sizin mi?" sorusuna yönelik, "Evet, kesinlikle bendim efendim" cevabını verdi. 

Zarrab'ın mahkeme dosyasındaki fotoğrafı yayınlandı - Resim : 4

ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, duruşmada 'gıda ticareti' konusunun ardından Zarrab'ın Dubai'deki şirketine ilişkin konunun görüşüldüğünü iddia etti.  Klasfeld'e göre, Zarrab gıda ticaretini şema üzerinden anlatıyor. 

Klasfeld, Zarrab'ın Aslan ve Atilla ile yaptığı görüşmeden sonra 'gıda ticaretine' ilişkin yöntemi netleştirdiğini söylediğini iddia etti. İfadeye göre, altın ticareti zora girince gıda ticaretine geçildiğini, ancak Atilla'nın bir açık bulmasıyla altın ticaretine geri dönüldüğünü, daha sonra ikisinin beraber gittiğini belirtiliyor. 

Davayı duruşma salonunda takip eden ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab'ın davadosyasında bulunan fotoğrafını paylaştı. 

Duruşma salonunda bulunan ABD'li gazetecilerin iddiasına göre, Zarrab, jüri önünde Süleyman Aslan ile gıda ticareti konusunu mümkün hale getirmek için yeterli gümrük belgelerini nasıl toplayacağını konuştuğunu söyledi. 

Zavadski'nin iddiasına göre, davada Nisan 2013 yılında, altın ticaretinin yerine öngörülen Dubai'deki 'gıda ticaretine' ilişkin Reza Zarrab'ın davada tutuklu yargılanan Hakan Atilla ve Süleyman Aslan ile konuşmaları görüşülüyor. 

Davada dünkü duruşmada da konuşulan 'gıda ticareti' konusu görüşülüyor. 

Dava başladı. 

Zarrab davasının Yargıcı Richard Berman bugünkü duruşma başlamadan önce ileride "birçok şeyi etkileyebilecek" bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce "davanın selameti" açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söyledi. Kaydı "hafife almak" istemediğini belirten yargıç doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini. Bunlardan birinin de Zarrab'ın şahsen doğrulaması olabileceğnii belirtti. 

Seçiniz...