Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün: Azez'den operasyon başladı

Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün: Azez'den operasyon başladı
Güncelleme:

Afrin'de terör örgütlerine yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. güne girildi.

İşte dakika dakika Zeytin Dalı Harekatı:

23.02: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Kilis'in Gülbaba köyü güneydoğusunda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada bir askerin şehit olduğunu açıkladı.

22.42: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve  ciddiye alıyoruz. NATO müttefiki olarak Türkiye ile birlikte çalışmaya devam  ediyoruz" denildi.

22.13: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi Twitter hesabından Afrin operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik birkaç yıldır devam eden tacizler karşılıksız kalmıyor, kalmayacak. Bu konudaki kararlılığımız ortadadır. Geri adım atmak yok." dedi.

20.45: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye DEAŞ, PKK, FETÖ dahil terörün her türüne karşı kararlılıkla mücadele etmektedir. PKK/PYD/YPG söz konusu olunca birilerinin “endişe” beyan etmesi ve “savaş karşıtlığı” söylemine sığınması, bir çifte standarttır ve iki yüzlülüktür. Bunlar Türkiye’yi asla yıldırmayacaktır." ifadelerine yer verdi.

20.26: TSK ve ÖSO, Afrin'in doğusundaki Azez'den öğle saatlerinde Burseya Dağı'na yönelik operasyonla, bölgeyi PYD/PKK'dan temizledi. Çekilmenin ardından çatışmaların dağın eteklerinde devam ettiği öğrenildi.

20.11: Hava saldırılarıyla başlayan Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. gününde toplam 14 nokta örgütten kurtarıldı. 

18.52: Darmık Dağı'nın Suriye'nin Afrin'de kalan bölümünden Kilis’e 3 günde 10 roket atıldı. Roketlerin atıldığı bölge, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu tarafından ateş altına alındı.

18.39: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar yaptığı açıklamada, "Karşımızda sadece PKK/YPG yok DEAŞ da var. Amaç, hem bölge hem ülke için istikrarın sağlanması. Teröristkalmayıncaya kadar operasyon sürecek. Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılıyız. Bizim istilai bir tutumumuz yok" dedi.

18.00: YPG'li teröristlerden alınan Burseya Dağı'nda akşam saatlerinde çatışma çıktı.

17.40: Süleyman Şah Tugayı, Şeyh Hadid'e bakan en büyük tepeyi ele geçirdiğini açıkladı.

17.00 : Gülbaba bölgesindeki Dırmık dağı eteklerinde çatışmalar yoğunlaştı. Bölgedeki Bali ve Üçevler köyleri çevresinde yoğunlaşan çatışmanın sesleri, Kilis'in sınır köylerinde de duyuluyor.

16.50 : Zeytin Dalı harekâtında YPG'li teröristlerden geri alınan köylerin sayısı 13'e yükseldi.

16.40 : Afrin'e, doğusundaki Azez'den operasyon başlatan TSK ve ÖSO Burseya Dağı'nı ele geçirdi.

16.10 : CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, görüşme sonrası "Şu ana kadar herhangi bir asker kaybımız yoktur ancak Kilis'te konuşlu askerlerimize taciz saldırıları olmuş ve bir askerimiz hafif  şekilde yaralanmıştır" dedi.

16.05 : ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini, birlikte çalışarak gidermeyi hedefliyoruz” dedi.

16.00 : Dışişleri kaynakları, "Rusya ile genel anlayış birliği var. Rusya ile al-ver durumu yok" dedi. Kaynaklar, terör örgütlerine yönelik harekatın Afrin ile sınırlı kalacağına dair Rusya'ya taahhüt verildiği iddiasını da yalanladı.

15.35 : Birsaya Dağı’na düzenlenen operasyonda 10 PKK’lının yakalandığı bildiriliyor. Bazı kaynaklar, Türk askeri ve ÖSO’nun dağın tamamını ele geçirdiğini ifade ediyor.

15.20 : Anadolu Ajansı, Azez'den Afrin'e doğru operasyon başlatan Türk özel kuvvetler askerlerinin fotoğraflarını geçti.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün: Azez'den operasyon başladı - Resim : 1

15.15 : Rusya'yı ihanetle suçlayan YPG'li teröristler, birlikte çalıştıkları ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyondan yardım istedi.

14.58 : Anadolu Ajansı, terör örgütü PYD/PKK'nın, Afrin’deki DEAŞ’lı esirleri TSK ve ÖSO’ya karşı savaşmaları şartıyla serbest bıraktığını duyurdu.

14.50 : Zeytin Dalı harekâtında YPG'li teröristlerden kurtarılan köylerde örgütün paçavraları yere indirildi.

14.38 : İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Zeytin Dalı Harekâtı'yla ilgili olarak, "Türkiyesınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı" ifadesini kullandı. 

14.35 : Omurgasını PKK'nın oluşturduğu SDG, “Afrin’e nasıl yardım gönderebileceğimizi araştırıyoruz” açıklamasını yaptı.

14.20 :  Terör örgütü YPG'nin sözcüsü, "Rusya’nın pozisyonu Afrin hava sahasını Türk savaş uçaklarına açtı" dedi. Örgütten gün içinde yapılan bir başka açıklamada Rusya ihanetle suçlanmıştı.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün: Azez'den operasyon başladı - Resim : 2

14.00 : TSK, Afrin bölgesinin doğusundaki Azez'den operasyon başlattı. Sahadaki AA muhabirleri, Harekat'ın 3. gününde TSK'nın Afrin'in doğusundaki Azez'den de operasyon başlattığını, kara unsurlarının hedef topraklara girdiğini bildirdi. Operasyonda çok sayıda ÖSO unsuru da yer alıyor.

Bu arada TSK'ya ait savaş uçakları, Afrin için fiziki korunma sağlayan stratejik önemdeki Burseya Dağı'nda yuvalanan terör hedeflerini vurdu.

Terör örgütü, Burseya Dağı'nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez'e bakan konumu sayesinde bu bölgelerdeki sivilleri havan, top ve füze saldırılarıyla hedef alıyor.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün: Azez'den operasyon başladı - Resim : 3

Burseya'nın teröristlerden temizlenmesiyle Türkiye sınır hattı ile birlikte Azez ve çevresindeki Suriyeli sivillerin güvenliğine yönelik tehditler azalmış olacak.

Bu arada, sınır hattındaki TSK birlikleri de Cinderis beledesinde Celeme, Hemidiyye, Haclar, Freriye ve Tel sellür köylerindeki PYD/PKK mevzilerini topçu atışına tutuyor.

13.40 : Hatay'da Suriye sınırındaki Kalatepe Mahallesi'nde AFAD tarafından kurulan çadırlara YPG'li teröristlerin attığı iki roket düştü. Patlama sonucunda bir TEDAŞ çalışanı ve bir sivil hayatını kaybetti, üç Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyesi yaralandı. Reyhanlı'ya dün düşen roketlerle yaşamını yitiren Suriyelinin cenazesi ise, defnedilmek üzere İdlib'e gönderildi.

12.50 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki eylemlerinin ya durumu anlamamaktan, ya da durumu provoke etmek amacından kaynaklandığını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Türkiye ve Suriye’yle temas hâlinde olduklarını belirtti.

12.25 : İstanbul'da yaşayan bir grup Doğu Türkistanlı, gönüllü askerlik müracaatında bulundu. Ellerinde Doğu Türkistan ve Türk bayrakları ile mehter marşları çalan grup, 'Her şey vatan için' ve 'Vatan sana canım feda' sloganları attı. Grup askerlik şubesine giderek dilekçe verdi.

12.25 : Anadolu Ajansı: Zeytin Dalı harekâtında MİT, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne destek sağlıyor. MİT, Afrin merkezindeki elemanlarının çektiği ve uydudan alınan görüntüleri analiz ediyor. Terör hedeflerini belirleyen MİT, listeyi sahadaki TSK birliklerine iletiyor. Ayrıca MİT ajanları terör örgütünün haberleşme ağını da dinliyor.

12.15 : Zeytin Dalı Operasyonu'nun üçüncü gününde havalanan Türk savaş uçakları, Raco bölgesine hava harekâtı düzenliyor.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün: Azez'den operasyon başladı - Resim : 4

11.45 : İhlas Haber Ajansı, Zeytin Dalı harekâtının ilk 48 saatinde Afrin'e doğru 7,5 kilometre içeri girildiğini bildiriyor.

11.30 : Hatay'ın Hassa ilçesinde sınırın sıfır noktasında bulunan Sakız Karakolu'nda bazı tanklar Suriye tarafına atış yaptı. Yarım Aktepe mevkiinde Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu üyeleri takviye için hazır bekletiliyor.

11.10 : Afrin Harekatı'nda üçüncü güne girilirken NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller Ankara'ya geldi.

11.00 : Cephede yer alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'in yanı sıra Menbic kırsalında da operasyon yapıyor. Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı ile teröristlerden temizlediği Azez'in hem doğusundaki Menbic'ten hem de batısındaki Afrin'den silah sesleri duyuluyor.

10.15 : Terör mevzilerini bombalayan F-16'ların havalandığı İncirlik Üssü'ne dev bir Türk bayrağı asıldı. Hangardan çıkan iki F-16'nın kalkış için kontrolleri yapılıyor.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün: Azez'den operasyon başladı - Resim : 5

10.05 : Sosyal medyada Afrin harekâtı üzerinden terör propagandası yapanlar yakalanıyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü YPG'yi öven mesajları paylaşan 17 şüpheli için yakalama kararı verdi. Mardin'de de bir kişi gözaltına alındı.

09.40 : Anadolu Ajansı, Türk askerinin Kilis'ten YPG'nin terör mevzilerine top atışları yaptığını ve Afrin'deki hedeflere ilerleyen birliklere destek verdiğini bildiriyor. Zaman zaman yoğunlaşan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor. Sınır birliklerine askeri araç takviyeleri ise sürüyor.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün: Azez'den operasyon başladı - Resim : 6

09.30 : Hatay'ın Hassa ilçesinde köylüler, Afrin sınırının sıfır noktasında tanklar ve obüslerle nöbet tutan askerler için bu sabah kurban kesti. İhlas Haber Ajansı, köylülerin kesilen kurbanın kanını askerlerin alnına sürdüğünü, askerlerin de köylülerin ellerini öptüğünü aktarıyor.

08.45 : Harekatı dünya medyası da yakından izliyor. Al Jazeera muhabiri Stefanie Dekker, sınır hattında aralıksız olarak top ve makineli tüfek sesleri duyduğunu, gökyüzünde jetlerin uçtuğunu bildiriyor.

08.00 : Türk özel kuvvetler askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), dün başlayan kara harekâtında 11 köyü teröristlerden geri aldı. Afrin'in kuzeyinde ve batısında harita değişmeye başladı. ÖSO kuvvetleri, geri alınan köylerde teröristlerin döşediği mayınları temizliyor.

07.35 : Türk askeri, Tel Rıfat, Minniğ hava üssü ve çevresini top atışlarıyla ateş altına aldı.

07.10 : ABD Savunma Bakanı James Mattis, sınır ötesi operasyon için "Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Bu konuda Türkiye açık sözlüydü ve hava saldırısı konusunda bizi uyardılar" dedi.

05.00 : Azez’de ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal’dan alınan bilgilere göre, ÖSO’ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

HAREKATIN İKİNCİ GÜNÜNDE NELER YAŞANDI ?

Zeytin Dalı Harekatı'nın ikinci gününde "kara harekatı" başladı, savaş uçakları Afrin'de terör örgütü PKK-PYD-YPG ve DAEŞ'e yönelik hedefleri ikinci günde de vurmaya devam etti.

Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Adana İncirlik'te uçak hareketliliği vardı, Genelkurmay, 32 uçakla 45 hedefin vurulduğunu duyurdu.

Açıklamadan kısa süre sonra, saaat 11.05'te, kara birlikleri tank ve zırhlı araçlar, sınırdan hareket etti.

Afrin'e geçişlerin büyük bölümü, Kilis'e bağlı Gülbaba köyünden oldu.

Özgür Suriye Ordusu güçleri, Afrin içinde ilerlemeye başladı, Türk askerleri, zırhlı araç ve tanklarla ÖSO güçlerine destek verdi. Kara harekatının başlamasıyla bölgedeki çatışmalar da şiddetlendi.

Kara birlikleri ilerlerken, sınırdaki obüs ve toplar da belirtilen hedefleri vurmaya devam etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanları Hatay'a gitti. Komuta kademesi, Zeytin Dalı Harekatı'na katılan birliklerde denetleme ve inceleme yaptı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Milli İstihbarat Teşkilatı da harekata elektronik ve teknik istihbarat sağlıyor, Afrin kent merkezinden alınan anlık bilgi ve görüntüler, Türk Silahlı Kuvvetleri ile eşgüdümlü olarak, ÖSO birliklerinin koordinasyonunda kullanılıyor.

Genelkurmay'ın yaptığı açıklamalarda, teröristler ve bunlara ait hedeflerin vurulduğu, sivil kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkatin gösterildiği bir kez daha vurgulandı.

Açıklamanın ardından Hatay Hassa sınırında çok namlulu roket atar ve fırtına obüsleri ile Afrin'deki terör hedeflerine atış yapıldı. ayrıca Azez-Afrin sınırındaki PKK-PYD-YPG ve DAEŞ'e yönelik hedefler de vuruldu.

11 NOKTA ELE GEÇİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nda terör örgütü PYD/PKK işgalindeki Afrin'de 11 noktayı ele geçirerek güvenli ilerleme hatları oluşturdu. 

TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, sabah saatlerinde başlayan kara harekatında Afrin'in Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe isimli noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirdi.

Böylece harekatın ilk gününde Afrin'in kuzey, kuzeybatı ve batı yönlerinden girilmiş oldu.

ÖSO unsurları Afrin'de ilerledikleri bir bölgede bazı köylülerle bir araya gelerek güvenliklerinin sağlanacağı konusunda güvence verdi.

Muhalifler köylülere harekatın amacının bölgeyi terör örgütü işgalinden kurtarmak olduğunu anlattı. ÖSO tarafından paylaşılan bir videoda, komutanın köylülere, "Siz bizim dostumuz, bizim ailemizsiniz. Buraya, size uygulanan zulme son vermek için geldik. (PYD/PKK) Onlar bizim ortak düşmanımız" dediği görüldü.

TSK ve ÖSO unsurları ilerledikleri ilk noktalarda ciddi bir direnişle karşılaşmadı. Muhalifler, Raco'nun köylerinde bazı terör örgütü mensuplarını sağ ele geçirdi. 

TSK uçakları da gün boyu terör örgütü mevzilerini vurdu. Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel sellür köylerinde örgüte ait hedeflerin bombalandığı görüldü. 

PYD/PKK'nın Tel Rıfat ilçesine bağlı Malikkiye'deki terör yuvaları da Türk jetlerinin ve topçusunun hedefi oldu.

Terör örgütü ise sivilleri doğrudan hedef almaya devam ederek Afrin'den Azez ilçesinin Kelcibrin beldesine saldırdı. Saldırıda 2 sivil hayatını kaybetti.

Öte yandan Afrin'in doğu hattındaki Azez ilçesinde ÖSO güçlerinin yoğun hazırlıklar içinde olduğu görüldü. 

Zeytin Dalı Harekatı'nın kara unsurlarının Afrin'e yeni saldırılarla farklı yönlerden de girerek gelişmesi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN MEŞRU MÜDAFAA HAKKI

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.

Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65'i örgütün işgali altında bulunuyor

Seçiniz...