Ağlama krizlerinde ne yapmalı?

Ağlama krizlerinde ne yapmalı?
Güncelleme:

Dr. Sabri Yurdakul, çocuklarda ağlama krizlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çocuklar ağlıyorsa bu bir şeyin yolunda gitmediğinin belirtisidir. Kimi zaman rastgele ve ilgi çekmek için ağlasalar da çocukların ağlamalarını ciddiye almak gerekir. Öyle ki üzüntü, kaygı, korku gibi nedenlerle çocuklar ağlarlar önemli olan neden ağladıklarıdır.

Çocuklarda ağlama ateş gibi bir sorunun göstergesidir. Eğer hiçbir neden olmadığı halde ağlıyorlarsa bu 3 yaşından itibaren bir depresyonun göstergesidir. Öyle ki anne baba arasında sorunlar oluyorsa, evde sık sık tartışmalar yaşanıyorsa, kardeş kıskançlığı varsa, anne ve baba boşanıp çocuklar onları yeterince göremiyor ve ağlıyorsa bu çocukluk çağı depresyonunun belirtisidir.

Çocuk geceleri yalnız yatamıyor ve korkuyorsa, bir odadan bir odaya gidemiyor ve ağlıyorsa, bu ağlama da korkunun göstergesidir. Çocuk, \"Annem ve babam ölecek\" diye düşünüp ağlıyorsa, okula gitmek istemiyor ve ağlayıp yerlere yatıyorsa, bütün bu ağlamalar da kaygılarının bir sonucudur. Öyle ki ana-babayı kaybetmek korkusu 4-5 yaşında başlayıp 10\'lu yaşlara kadar gitmekte ve çocuklar, \"Annem babam ölürse ben ne yaparım?\" kaygısıyla ağlayıp acı çekmektedir. Aynı şekilde okul korkusu da bir tür kaygı bozukluğu olup bu durumda da çocuklar ağlamaktadır.

Vara-yoğa ağlıyor, \"Oyuncak istiyorum\" diye alışveriş merkezinde tepinip yerlere yatıyorsa, en ufak konuda istediğini ağlayarak yaptırıyorsa, arkadaşları kendisini oyuna almadılar diye ağlayarak tepki veriyorsa buradaki durum da çocukların ağlamayı bir yaptırım silahı olarak kullanması ile ilgilidir. Şımarıklık ağlaması olarak kabul edilse de önemli olan yaptırmak istediklerini ağlama dışında bir şey ile yaptırma becerisinin olmamasıdır.

Sonuç olarak ağlama bir yardım çağrısıdır. Erişkinlerde de çocuklarda da... Çocuklarda olduğunda daha da önemlidir. Çünkü çocuklar düşüncelerini, duygularını zaten yeterince gösterememektedir. Ağlama bunu dışarı aktarma yoludur. O yüzden ciddiye alınmalı, sebebi bulunmalı ve çözüm yoluna gidilmelidir. Sebebi bulunamıyor ve çözüm üretilemiyorsa bir psikiyatrist, psikolog ayda pedagogdan yardım alınmalıdır.