Ailelere yarıyıl tatili önerileri

Ailelere yarıyıl tatili önerileri
Güncelleme:

Uz. Psk. Elit Bıyıkoğlu, verimli geçecek bir yarıyıl tatili için ailelere önerilerde bulundu.

Yarıyıl tatili yaklaşıyor. Çocukların eğlenmesi, dinlenmesi ve yeni döneme enerjik başlaması için 15 günlük tatilin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psk. Elit Bıyıkoğlu, verimli geçecek bir yarıyıl tatili için ailelere önerilerde bulundu.

İyi karneye ödül, kötü karneye ceza anlayışı yanlış

Okullarda ilk dönem biterken ebeveynler en çok çocuklarının getireceği karneleri merak eder. Birçok aile için karne notları, yarıyıl tatilinin içeriğini belirlemektedir. Kimi öğrenciler güzel olarak nitelendirilen başarılı karneler getirmekte, kimileri de başarısız olabilmektedir. İyi karneye ödül, kötü karneye ceza anlayışı ise çok yanlıştır. Ne olursa olsun önemli olan, karne notlarının ödül-ceza anlayışı ile yarıyıl tatilinin ana belirleyicisi olmamasıdır.

Suçlamadan zayıf karnenin nedenini araştırın

Karnenin durumu ile çocuğun zeka seviyesi ve kişilik özellikleri eşleştirilmemelidir. Bunun yerine, çocuğun içinde bulunduğu şartlar göz önünde bulundurulmalı ve zayıf karneye nelerin sebep olduğu araştırılmalıdır. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, aile ve okulda yaşanan problemler, ders çalışma ortamının uygun olmaması gibi faktörler çocuğun karne notlarında etkili olabilir. Bir sonraki okul dönemi için bu faktörlerin araştırılması ve gerekirse bir uzmandan yardım alınması önemlidir.

Çocuğun özgüvenini kıracak sözlerden kaçının

Çocuğunuz iyi bir karne getirmemişse gelecek dönem ders başarısını yükseltmek için işbirliğinde olacağınızı ona yansıtmanız gerekmektedir. Çocuğun özgüvenini kırıcı ve benliğine yönelik olumsuz sözler söylenmemelidir. Asla çocuğunuzun başarısını başka çocuklarla özellikle de kardeşleriyle kıyaslamayın. Çocuğunuza karnesi ne olursa olsun onu sevdiğinizi ve değer verdiğinizi gerçekçi bir şekilde gösterin.

İyi karneler abartılmamalı

Karnesi kötü gelen çocuğun aşağılanmaması gerektiği gibi, karnesi iyi gelen çocuğun da göklere çıkartılmaması gerekir. İyi karne getiren çocuğa “Biz zaten sana güveniyorduk” gibi cümleler söylenmemelidir. Bu tarz söylemler, çocukta beklentilerin yüksek olduğunu ve düşük notların asla kabullenilemeyeceği algısını yaratabilir. Bu durum, çocuğun gelecek dönem için okul performansı konusunda kaygısının artmasına neden olabilir. Bu yüzden iyi gelen karne abartılmadan değerlendirilmelidir.

İyi karne için verilen sözler yerine getirilmeli

İyi karneler elbette ki ödüllendirilmelidir. Ama bu ödüllerin en güzeli, maddi ödüllerden ziyade “İyi bir iş başardın gibi” onu destekleyen sözler olacaktır. Anne-baba tarafından çabası onay alan ve desteklenen çocuklar daha gayretli ve başarılı olmaya çaba sarf edecektir. Karne için söz verilen bir hediye varsa bu söz yerine getirilmelidir. “İyi notlar eşittir hediye” şeklinde bir ilişki yerine; öğrenmenin kendisine bir ödül olduğu inancının aşılanması önemlidir.

Yarıyıl tatili için program yaparken bunlara dikkat edin!

· Çocuğun hem dinlenip hem eğlenebileceği; varsa tatil ödevlerini de kapsayan bir program hazırlayın.

· Tatilde çok fazla ödevlere yüklenmeyin. Özellikle düşük notları yüzünden bu şekilde cezalandırmaktan kaçının.

· Program yaparken çocuğun onayını almak hatta beraber bir planlama yapmak doğru olacaktır.

· Aile fertlerinin birbirleriyle yakınlaşması için ailece oyun oynamak, sofrayı beraber hazırlamak, film izlemek, bir yeri gezmek gibi aktiviteler yapılabilir.

· Yarıyıl tatili anne-babayla ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ve aile iletişiminin arttırılması için fırsat oluşturur. Aynı zamanda, geniş aile bağlarının geliştirilmesi için de uygun bir zamandır. Büyükanne, büyükbaba, amca, teyze, kuzen vb. yakınlara ziyaretler düzenlenebilir.

· Çocuğun ilgisi ve yeteneği doğrultusunda aktivitelerin düzenlenmesi ve bazı aktivitelerde çocuğun akranlarıyla bir araya gelerek sosyalleşerek eğlenmesi de önemlidir. Bu aktivitelerin, ders ortamından uzak olması gelecek dönem için çocuğun motivasyonunun artması için gereklidir.

· Tatilde çocukların televizyon, bilgisayar ve tablet ile çok vakit geçirmemesine özen gösterilmelidir.

Leyditurk.com