Ailenizle geçireceğiniz tatilin keyfini çıkarın

Ailenizle geçireceğiniz tatilin keyfini çıkarın
Güncelleme:

Büyük kentlerde yaşayanlar için tatile çıkmak, iş ve şehir stresinden uzaklaşmanın en güzel yollarından biridir.

Kişiler kendilerine, sevdiklerine ve özellikle ailelerine yeterince zaman ayıramadıkları için zaman zaman aile içinde iletişim sorunları yaşanabiliyor. Ancak aile bireyleriyle daha fazla vakit geçirmek ve yoğun çalışmanın stresini atmak için kısa ya da uzun yapılan tatiller bulunmaz bir fırsat... Özellikle ailece yapılan tatillerde ebeveynlerin çocuklarıyla bol bol vakit geçirmeleri, onlarla daha iyi bir iletişim kurmaları açısından oldukça önem taşıyor.

Aileyle vakit geçirmenin önemi

Tatiller aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve anne-baba ile birlikte geçirilen zaman en iyi şekilde değerlendirme çocuk açısından oldukça önemlidir. Çalışan anne-babanın izin zamanlarını çocuğunun tatil döneminde denk getirerek kullanması, çocuklarıyla olan iletişimini arttırır ve bir problem varsa bunun birlikte çözüme kavuşturulmasına yardımcı olur. Her iki tarafında rahat edeceği çeşitli aktivitelere katılıp zamanlarını iyi ve verimli değerlendirebilecekleri yerleri seçmeleri aile için çok daha iyi bir seçim olur.

Tatil zamanında çocuğun sürekli ailenin yanında vakit geçirmemelidir. Çocukların bireysel programlara gönderilmesi hem çocuk hem de anne-baba için yararlı olacaktır. Böylede çocuk yaşıtlarıyla olan iletişimini güçlendirecektir. Yaşıtlarıyla yaptıklarını anne-babasıyla paylaşacak ve onlardan fikir alarak iletişimini daha da güçlendirmiş olacaktır. Hep beraber vakit geçirmek, hem çocuğun özgüveninin artmasına hem de iletişimin ve anne-baba ile olan arkadaşlığın artmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Eşler mutlaka baş başa vakit geçirmeliler

Anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkisinin yanı sıra eşlerin birbirleriyle olan ilişkisi de oldukça önemlidir. Çalışan anne-babanın arasında ne kadar görünmez olsa da bazen iletişim kopuklukları meydana gelebilir. Yoğun tempoyla çalışan çiftler birbirlerine yeterince vakit ayıramayabilirler. Tatil onlar için de baş başa vakit geçirme ve birbirlerini daha iyi anlamaları açısından önemlidir. Tatilde çocuklarının bireysel vakit geçirdiği zamanlarda eşler de kendilerine vakit ayırmalılar. Kısa yürüyüşlere çıkarak ve sohbet ederek daha iyi anlama fırsatı elde etmiş olurlar. İş yoğunluğunun olmadığı bir ortamda baş başa olmanın tadını çıkararak birbirlerine olan saygı ve sevgileri tazelenmiş olur. Yapmaya fırsat bulamadıkları birçok etkinliği yapabilirler. İş stresinden az da olsa kurtuldukları için pozitif olurlar bu da aile yaşamlarına yansır.

Tatil anne-baba-çocuk ilişkisini güçlendiriyor

Mutlu ve huzurlu geçirilen bir tatilin ardından aile içinde dayanışma ve iletişim iyileşir ve aralarındaki bağ daha da kuvvetli hale gelir. Çocuk anne-babasıyla iletişimini kuvvetlendirir ve özgüveni artar. Aileyle yapılan tatilde bir önemli nokta da çocuğun kendini ifade etmesi ve arkasında onu destekleyen yanında olan ailesinin var olduğunu bilmesidir. Mutlu çocuk, anne-babasıyla, başkalarıyla da iyi iletişim kurabilmekte, karşısındakini anlayabilmektedir. Aile içi huzursuzluk ortadan kalkabilir. Birlikte vakit geçirmeyle anne-baba bir aile olduklarının ve sorumlulukları olduğunun bilincine vararak alacakları kararları daha iyi değerlendirebilme fırsatını elde etmiş olurlar. Çiftler birbirlerine daha çok değer vermeye başlarlar.

Gerilimde önemli olan orta yolu bulmak

Tatil süresince hep mutlu olmanın yanı farklı istek ve beklentilerden kaynaklanan çeşitli gerginlikler de oluşabilir. Önemli olan bu gerginlikleri en kısa sürede çözüme kavuşturmak ve ortak bir noktada fikir birliğine varabilmek gerekir. Aile içindeki bireylerin istekleri, düşünceleri her zaman birbirine uymayabilir, bu nedenle orta yolu bulmak en iyisidir. Bireyler birbirlerine saygılarını kaybetmeden çözüm yoluna ulaşmalıdırlar. İnatçı olmaktan kaçınılması gerekir. Çocuğun ve anne-babanın ayrı istekleri varsa ve çocuk kendi isteği olsun diye inat ediyor, anne-baba da kendi planından vazgeçmek istemiyor olabilir. Böyle bir durumda ortak yol bulunmalı gerekiyorsa ilkönce çocuğun isteği yerine getirilmeli daha sonra diğer planlamaya uyulabilir. Önemli olan bütün olumsuzlukları olumluya çevirmektir. Bunu da yapmak ailenin elindedir. Rahatlamak, dinlenmek ve beraber vakit geçirmek amacıyla çıkılan tatilde gerginlik olmadan, saygı ve sevgiyi kaybetmeden tatili sonlandırmak ve mutlu bir şekilde geri dönmek en güzel hediyedir.

Psikolog Ayşe Yanık Knudsen
Değişim Psikoloji ve Terapi Merkezi