Anneler günü araştırması

Anneler günü araştırması
Güncelleme:

Araştırmaya katılan annelerin %52’sine göre “Anneler Günü” en önemli özel gün.

Hitay Yatırım Holding firmalarından Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight tarafından “Anneler Günü Araştırması” gerçekleştirildi. 11-15 Nisan 2013 arasında online olarak yapılan araştırma; 58 ilden, 20 yaş üstü, 510 annenin katılımı ile gerçekleştirildi.

Anneler için en anlamlı gün Anneler Günü

Araştırmaya katılan annelerin %52’sine göre “Anneler Günü” en önemli özel gün. Anneler Günü’nü %15 ile “Yılbaşı” takip ediyor. “Dünya Barış Günü”  %7, “Sevgililer Günü” %6 seviyesinde.
Genç annelerde ise “Sevgililer Günü” en önemli günler sıralamasında ilk üçte yer alıyor.

Anneler Günü deyince, anneler kendi annelerini hatırlıyor 

Anneler Günü deyince, katılımcıların %50’sinin aklına ilk önce “kendi anneleri” geliyor. Bunu %15 ile “mutluluk” ve %13 ile ”çocukları” ve “hediye” kavramı takip ediyor.
Yine genç anneler “fedakarlık” kavramını daha fazla vurgulayan kesim.

Anneler için Anneler Günü anlamlı bir gün

“Anneler Günü size en çok ne ifade ediyor?” sorusuna katılımcıların %86’sı “Benim için çok anlamlı bir gündür ve kutlanması hoşuma gidiyor” şeklinde cevap veriyor. %6’lık bir kesim ise Anneler Günü’nü çocukları istediği için kutluyor. Kalan %9’lik kesim ise kutlamayı istemeyen ve özel bir anlamı olduğunu düşünmeyenler.

Anneler Günü’nde en çok beyaz eşya markaları akla geliyor. İlk akla gelen marka ise Arçelik

Anneler Günü deyince en çok beyaz eşya markaları akla geliyor. Annelerin %32’sinin aklına bir beyaz eşya markası gelirken, %21’i giyim, %11’i altın/mücevher markası belirtiyor.
Giyim, altın ve mücevher markaları ağırlıklı olarak orta ve yüksek sosyal gruba (ABC1) mensup kişiler tarafından hatırlanırken, beyaz eşya markaları daha düşük sosyo-ekonomik sınıfa (C2DE) mensup kişiler tarafından hatırlanıyor.

%7’lik bir kesim ise “çiçek almayı” Anneler Günü ile özdeşleştiriyor

Anneler Günü deyince ilk akla gelen marka ise %12 ile Arçelik. Bunu %8 ile Arzum ve Tefal, %4 ile Atasay , Marks&Spencer ve LC Waikiki markaları takip ediyor.

Arçelik cevabını verenler özellikle markanın reklamlarından etkileniyor. Arzum Küçük Ev Aletleri ve Anneler Günü’ne özel kampanyaları, Tefal annelerin hayatını kolaylaştıran kullanışlı ürünleri ile akıllara geliyor.

Atasay, Altınbaş, Goldaş gibi markalar ise özel ve değerli hissettirdiği için Anneler Günü ile birlikte hatırlanıyor

Çiçek ise annelere hatırlandığını gösteren, sevgiyi çağrıştıran içten bir hediye olduğu için vazgeçilmezlerden.

Annelerin 3’te 1’i çocuklarının kendileri için yaptığı bir hediyeyi daha çok tercih ediyor.
Katılımcıların %31’i “çocuklarının kendilerine özel olarak yaptığı bir hediyeyi” almayı daha çok istiyor. %29’u “kendisine sürpriz yapılmasını” bekliyor. %28’i ise “dışarda ailesi ile birlikte yemek yemekten” mutluluk duyacağını belirtiyor.

Ne şekilde kutlanırsa kutlansın ” sadece hediye verilerek” kutlanılmasını isteyenler %7 seviyesinde.
Annelerin en çok istediği hediye olan çocuklarının yaptığı hediyeleri, %14 ile çiçek, %13 ile mücevher takip ediyor.

Şimdiye kadar Anneler Günü’nde en çok alınan hediye çiçek...

Katılımcıların %55’i Anneler Günü’nde kendilerine bugüne kadar en çok çiçek alındığını belirtiyor. Bunu %41 ile kıyafet, %29 ile parfüm, %28 ile çocukların yaptığı hediyeler takip ediyor.
Kıyafet en sık alınan hediyelerden biri olsa da en çok alınmak istenen hediyelerin başında yer almıyor.

Katılımcılar Anneler Günü’ne özel indirimler görmek istiyor...

Anneler Günü’nde anneler markalardan en fazla (%45) özel indirimler bekliyor. Yapılan alışverişin yanında özel bir hediye veren markaların da gönüllerini fethedeceğini söyleyenlerin oranı %39.
Anneler Günü’ne özel yapılan en güzel kampanya Arçelik’in…

Annelerin yarısı bugüne kadar Anneler Günü’ne özel akılda kalıcı kampanya yapan bir marka belirtemiyor.

12’lik bir kesim Arçelik’i en güzel Anneler Günü kampanyası yapan marka olarak hatırlıyor. Bu markayı %5 ile Arzum ve Atasay takip ediyor.