Bitlenmeye karşı nasıl korunmalı?

Bitlenmeye karşı nasıl korunmalı?
Güncelleme:

Okulların açılmasına kısa bir süre kala özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda görülen bitlenme sorunu ailelerin kabusu.

Annelerin korkulu rüyası olan bitlenme sorunu, özellikle okul çağındaki çocuklarda görülüyor. Sebebi ise çocukların toplu halde birlikte olmaları, oyunlar sırasında sürekli temas etmeleri, birbirlerinin eşyalarını kullanmaları. Ayrıca bitler, saçların teması gibi direkt geçiş yolları dışında, ortak kullanılan tarak, şapka ya da benzeri araçlar ile de bulaşabiliyor. Bitler ense ve kulak arkalarında ve saç diplerinde daha çok bulunduğundan, bitlenme vakalarının ilk belirtisi olan kaşınma da bu bölgelerde başlıyor. İlaç tedavisinin yanı sıra koruyucu önlemleri almak, çocuklarını sürekli bu konuda eğitmek ve saçlarını her gün kontrol etmek bu dönemde ailelere düşen en büyük görevlerin başında geliyor.

Bitlenme çocuklarda psikolojik travmalara sebep oluyor

Toplumda oluşmuş olan pislik=bitlenme algısı, buradan doğan psikolojik sorunlar(utanma, suçluluk duygusu vb.) ve sosyolojik sorunlar(aile veya çevrede rezil olma hissi vb.) çok yanlış çıkarımlar olsa da bu sorunlar ile karşı karşıya kalındığında bir uzmandan destek alınması şart. Psikolog Mustafa Varol Yılmaz; “Ailelerin kesinlikle çocuğu suçlayıcı bir tavırda bulunmamaları gerekiyor. Bunda utanılacak bir şey olmadığı ve herkesin başına gelebileceği, tedavisinin mümkün olduğu güzel bir şekilde anlatılmalıdır. Ayrıca bitten kurtulmak için çocukların saçlarının kestirilmesi de doğru değildir. Tek fark, kısa saçta tüm temizlik işlemlerinin daha kolay yapılabilmesi. Dolayısıyla, çocuğunuz istemiyorsa kesinlikle saçını kestirmeyin. Çünkü bu durum çocuk üzerinde ruhsal huzursuzluk ve sıkıntı, hatta çocuk üzerinde travma etkisi yaratabilir.”Çocuklarda bitlenme vakası olduğunda ilk olarak ailelerin etkilendiğini söyleyen Yılmaz, olayın şokuyla istemsiz verdikleri tepkilerle çocuklarını da daha da fazla korkuttuğunu belirtiyor; “Korkuyu genellikle ebeveynlerden öğrenen çocuklar, yaşadıkları korku sonucu ciddi boyutlara ulaşabilecek travma yaşayabiliyor. Dolayısıyla ailelerin verdikleri tepkilerin çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediğinin bilinciyle daha dikkatli davranmaları gerekiyor“ dedi.