Bu haber taze babalar için..

Bu haber taze babalar için..
Güncelleme:

Yeni baba olan erkekleri bu 10 duygu bekliyor...

Şaşkınlık

Babalığın ilk aylarıyla müteakip birkaç sene hissettikleriniz arasında fark vardır çünkü bu dönemde çelişkili duygular kendini gösterir. Bir tarafta yeni bir hayat yaratmış olmakla gelen güç ve gurur duygusu, diğer tarafta ise bebeğin ihtiyaçlarına cevap verememek, hatta bazen anlayamamaktan kaynaklanan çaresizlik duygusu ortaya çıkabilir.

Yeni ve farklı bir sevgi

Çocuğunuza karşı hissedeceğiniz sevgiyi, başka kimseye karşı hissedeceğiniz sevgiyle kıyaslayamazsınız. Bu benzersiz tarzda bir sevgidir. Alışmak zaman alabilir.

Çelişkili duygular

Bir gün bebeğinize bakıp inanılmaz yoğun bir sevgi duyabilir, ertesi gün ise kendinizi boş ve duygusuz hissedebilirsiniz. Bazen her şeyi bırakıp gitmek ve yeni bir hayata başlamak bile isteyebilirsiniz. Ancak bu, yüksek ihtimalle yerini bir an sonra kuvvetli bir suçluluk duygusuna bırakacaktır. Zira her saniye bebeğiniz için müthiş bir sevgi duymamak sizi kötü bir baba yapar değil mi? Hayır! Bu duygular tamamen normaldir ve muhtemelen önünüzdeki elli yıl boyunca bu gel gitleri yaşayacaksınız. Alışsanız iyi olur.

Depresyon

Her ne kadar genelde doğum sonrası depresyonun kadınlar için olduğu düşünülse de, çoğu erkek doğumla beraber bu süreci yaşar. Bu durum kadınlarda olduğu gibi hormonal kaynaklı değil gerçekliğe geri dönebilmekle alakalıdır. Zira eşiniz hamileyken size ilgi gösteren ve anlayışlı davranan insanlar, doğumdan birkaç hafta sonra eskisi gibi olmanızı bekler. Oysa şimdi siz bir yandan evdeki yeni sorumluluklarınız ve uykusuzlukla boğuşurken, bir yandan da çalışma hayatının altından kalkmalısınız.

Korku

Babalığın ilk ayları korkularla doludur. Beklentileri karşılayamamak, aileyi ve çocuğu yeterli ölçüde koruyamamak, gereken imkanları sağlayamamak, bebek için neyin iyi olacağını bilememek, kendi babanıza benzemekten ya da benzememekten endişelenmek; kısacası hata yapmak. Aslında bu tür tüm korkular, bir erkek veya koca sıfatlarından baba olmaya geçiş sürecinde çok normaldir.

Eşinizle ilişkiniz

Ebeveyn olmadan önce eşinizle daha çok zaman geçiriyor ve bu sayede ilişkinizi kuvvetlendiriyordunuz. Ama şimdi her şey değişti. Şimdi herkesin tek ilgi odağı bebek. Bırakın eşinizle bir şeyler paylaşmayı, uyumak için bile vakit bulamıyorsunuz. Günde birkaç dakikalığına da olsa eşinizle bebekten başka bir konu konuşmaya vakit ayırın.

Bebekle etkileşime girmek

İlk altı ila sekizinci haftalarında muhtemelen bebeğinizden babalık becerilerinizle ilgili duygusal anlamda bir geri dönüş alamayacaksınız. Ne bir gülücük ne de sevimli bir ses. Hatta tek yapacağı şey ağlamak olacak. Sakın üstünüze alınıp iyi bir baba olamadığınızı düşünmeyin. Biraz dayanın, inanın beklediğinize değecek.

Konuşma konuları

Bir yıl önce biri size arkadaşlarınızla bebek kusmuğu, eşinizin göğüslerinden akan süt ve bebeğinizin bezindeki dışkının rengi ve yoğunluğu gibi konularda uzun diyaloglara gireceğinizi söyleseydi gülerdiniz değil mi? Ama şimdi bu konuşmaları gerçekten yapıyor, üstüne üstlük de seviyorsunuz!

Ebeveynlik ve hazırlık süreci

Baba olmadan evvel evden çıkmak, cüzdanınızı ve anahtarlarınızı yanınıza almak ve ocağın kapalı olduğundan emin olmaktan ibaretti. Şimdiyle bebeğinizle markete gitmek bile çok ciddi bir hazırlık süreci gerektiriyor. Üstelik tam her şeyi kontrol altına aldığınızı düşünüp kapıdan çıkarken bebeğiniz altını kirletiyor!

Sevgideki ders

Siz bebeğinizin verdiği ipuçlarını değerlendirmeye çalışıp ihtiyaçlarını karşılarken, o da size olan sevgisini inanılmaz bir şekilde gösterebilmek için gerekli olan fiziksel koordinasyonu kazanıyor. İlk kez size gülücük attığında, sarıldığında ya da göğsünüzde uyuyakaldığında, gerçek sevginin ne anlama geldiğini anlayacaksınız.