Çocuğunuz çok mu iştahsız?

Çocuğunuz çok mu iştahsız?
Güncelleme:

Diyetisyen Derya Zünbülcan, iştahsız çocuklar için bazı önerilerde bulundu.

İştahsızlık çocukluk döneminde birçok anne babanın karşılaştığı sorunların başındadır. Kimi zaman çocuğunuzun bir besine alışması için sizin 10-15 deneme yapmanız gerekebilir.

Tüm denemelerinize rağmen belirli besinleri tüketmeyen çocuğunuz için birkaç farklı yöntem vardır. Ya aynı besini farklı tariflerle sunarsınız ya da birbiri yerine geçen besinleri kullanırsınız. İşte çocuk beslenmesinin birbiri yerine geçen besinleri;

Et Yerine: Yumurta, peynir, kurubaklagil

Çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi için meydana gelen birçok aşamada proteinler önemli görevler üstlenir. Eğer yeterli protein alınmazsa hücrelerimiz yenilenmez, büyüme olmaz.

Et grubu içerdiği kaliteli protein ile çocukların büyümesinde önemlidir. Çocuklarda protein yetersizliği durumunda ağırlıkta azalma, boyun kısa kalması, tekrarlayan hastalıklar, zekâda gerilik meydana gelir. Kırmızı eti sevmiyorsa daha yağsız ve proteince zengin olan tavuk ve balıketinden faydalanın. Eti hiçbir şekilde tükettiremiyorsanız; süt, yoğurt, yumurta ve kuru baklagilleri kullanarak yeterli protein alımına katkı sağlayabilirsiniz.

Süt yerine: Ayran, cacık, kefir, yoğurt

Süt içerdiği kalsiyum, magnezyum gibi mineraller, B ve D vitaminleri gibi vitaminler ile çocuk beslenmesinde çok önemli yer tutsa da birçok çocuk sade süt içmeyi sevmez. 1 su bardağı süt 300mg kalsiyum içerir. 1–6 yaş arası çocuklarda günde 50 gram kadar peynir, 1 bardak süt ve 1 kase yoğurt tüketimi yeterlidir.

Sizin çocuğunuz da sütü sade olarak tüketemeyenlerden biriyse mevsim meyveleri ile sütü blendirize ederek tüketmesini sağlayın. Blendrize ederken bal ve badem de ekleyerek sütün besin değerini arttırın. Sütü hiçbir şekilde tükettiremiyorsanız; günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek adına kalsiyumun diğer kaynakları olan yoğurt, peynir, yumurta, kurubaklagiller, kuruyemiş ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini arttırın.

Sebze yerine: Meyve, sebze çorbaları ve sebze pizzaları

Sebze grubu çocuğunuzun gelişimi için gerekli birçok vitamin ve mineral içerir. Yapılan çalışmalarda çocukların ideal kilo ve sağlıkta olmaları için sebze grubunca zengin beslenmenin önemli olduğu gösterilmiştir.

Çocuğunuzun sevdiği sebzeleri pişirmeye özen gösterin. Yoğurt ve baharatlat ile hazırlayacağınız dip soslar ile sebzeleri tatlandırın. Yemek olarak tüketmeyi sevmiyorsa böreğin, pizzanın, makarnanın içerisinde yedirin.

Sebzeyi hiçbir şekilde tükettiremiyorsanız; meyve grubu ile telafi yapma yoluna gidin. C vitaminince zengin maydanoz, biber yemiyorsa çoğu çocuğun sevdiği kiviyi, A vitaminince zengin kereviz ve pazıyı yemiyorsa kayısıyı deneyin.

Çocuklara Özel İştah Açan İçecek Tarifi

Malzemeler: 1 adet muz, 1 bardak süt, 1 tatlı kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi, 1 çay bardağı orman meyveleri

Yapılışı: Tüm malzemeleri blendırdan geçirin. Afiyet olsun.