Çocuğunuza bunları söylemeyin !

Çocuğunuza bunları söylemeyin !
Güncelleme:

Çocuğunuza \"Sen bebek misin?\" gibi cümleler kurmayın.

Okula yeni başlayan çocuğun korkularını hafife alarak \"Sen bebek misin?\", \"Şımarıklığı bırak\" gibi cümlelerle kızmak sıkıntıları daha da artırıyor.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sabri Hergüner, çocuklarda okul korkusunun görülebileceğini, sorun kısa sürede çözülmezse sıkıntıların giderek büyüyebileceğini dile getirdi. Bu durumun çocuğun eğitim hayatını ve arkadaş ilişkilerini olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Hergüner, uygun yaklaşımlar gösterilmeyen çocuğun okuldan soğuyabileceğine dikkati çekti.

Okul korkusu her yaşta çıkabilir

Hergüner, okul korkusunun herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceğini vurgulayarak\"Okul, öğretmen, arkadaş çevresi değiştiğinde de okula gitmek istememe durumu ortaya çıkabilir. Çoğu durumda çocuk okuldan değil, anne-babasından ayrı kalacağından korkmaktadır. Bu durum okulun ilk haftasında, özellikle anasınıfı ve birinci sınıfa başlayan çocuklarda fazlaca görülebilir\" diye konuştu.

Azarlayarak hiçbir şey elde edemezsiniz

Okul korkusuna karşı, çocuğun mümkün olduğunca çabuk okula başlaması ve sınıfına devam etmesi gerektiğini anlatan Hergüner, şöyle devam etti:

\"Okula yeni başlayan çocuğun korkularını hafife alarak \"Sen bebek misin?, Şımarıklığı bırak\" gibi cümlelerle kızıldığında sıkıntıları daha da artacaktır. Çocuğun numara yaptığını düşünmek, çocukla alay etmek, kızmak, bağırmak durumu çözmek yerine daha da zorlaştırır. Yardım isteyen çocuğu azarlayarak hiçbir şey elde edemeyiz. Çocukların önemli bir kısmı ayrılığın üstesinden kısa sürede gelebilir. Durumun üstesinden gelemediğini düşünen aile vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almalıdır.\"