Çocuğunuza gözlük almadan önce bilmeniz gerekenler

Çocuğunuza gözlük almadan önce bilmeniz gerekenler
Güncelleme:

Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu çocuklara gözlük alırken dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.

Çocuğunuza doğru gözlük arayışında olan bir ebeveynseniz, muhtemelen Çocuk gözlük çerçevelerinde çeşidin bol olduğunu biliyorsunuzdur. Fakat problem çocuğun istediğini mi yoksa en azından eve gidene kadar dayanacak olanı mı seçmektir. 

Veni Vidi Göz Hastanesi uzmanlarından Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu “İlk olarak bilinmesi gereken gözlük ihtiyacı olan çoğu çocuk ya yakını ya da uzağı göremez. Gözlük seçerken her zaman için öncelikli nokta gözlük reçetesidir.” diyor. Eğer reçetede biraz daha kalın olan güçlü mercekler yazılmış ise  mercek kalınlığını azaltmak için çerçevenin mümkün olduğu kadar küçük tutulmasının önemli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu, çocuğunuzun büyüyünce de kullanması amacıyla çok büyük gözlüklerin satın alınmaması gerektiğini, küçük odaklama hatalarının bile gözlük camlarının performansını belirgin şekilde zayıflattığını ve  küçük merceklerin büyük merceklere göre kenarlarından daha az  ışık saçılmasına sebep olarak gözlük camının kenarından bulanık  görme  riski azalttığını söylüyor.

Gözlük çerçeveleri plastik mi metal mi olmalı?

Geçmişte, bükülmeye veya kırılmaya daha dayanıklı olmaları, daha hafif ve daha ucuz olmalarından dolayı plastik çerçeveler çocuklar için daha iyi bir seçenekti. Fakat günümüzde aynı özelliklerde metal çerçeveler üretebiliyor diyen Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu, çocuğun bazı maddelere karşı hassasiyeti varsa \"hipoallerjik\" malzemelerin kullanıldığı, saf titanyumdan yapılmış gözlük çerçevelerinin çocuklar için iyi bir tercih olacağını belirtiyor.

Ayrıca küçük çocuklarların burunlarının henüz tam anlamıyla gelişmemiş olması plastik çerçevelerin burunlarından aşağıya kaymasına neden olabileceğini ve bu yüzden metal çerçevelerin genellikle ayarlanabilir burunluklara sahip olduğundan her çocuğun burnuna uyum sağlayacağını söylüyor.

Aşağı kayan gözlükler için ne yapılabilir?

Kulağı arkasına kadar tamamen saran çerçeve sapları gözlüğün aşağı kaymamasına veya çocuğun yüzünden tamamen düşmemesine yardımcı olur.\"Tel tipi\" diye adlandırılan bu tür saplar genellikle metal çerçevelerde bulunur ve özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklarda gözlüğün sabit kalmasını sağlarlar.

Diğer bir seçenek ise başın etrafını saran şerit bantlardır Fakat takılıp çıkartılmaları biraz daha zahmetli olduğu için sık takılıp çıkartılan gözlükler için normal veya kulağın arkasına hafifçe dolanan kemik çerçeveler daha iyidir.

Hangi tür merceği tercih etmeliyiz?

Çocuklar için gözlük camları polikarbonat veya Trivex \'den imal edilmiş olmalıdır. Bu malzemeler diğer mercek malzemelerine göre ilave güvenlik açısından ciddi oranda daha fazla darbe dayanımına sahiptir. Polikarbonat ve Trivex mercekler sıradan plastik merceklere göre daha hafiftir. Böylelikle özellikle yüksek numaralı merceklerde gözlük kullanımını daha konforlu hale getirirler. Ayrıca zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına karşı koruma sağlar ve aynı zamanda imalatçılar tarafından çizilmeye karşı kaplama yapılmıştır.Eğer çocuğunuz tam zamanlı bir gözlük kullanıcısı ise (dışarısı dahil), fotokromik mercekler veya numaralı güneş gözlükleri kamaşmayı azaltmak, görüş konforunu artırmak ve UV\'den 100% koruma sağlamak için mutlaka düşünülmelidir.

Spor yapan çocuklar gözlük kullanmalı mı?

En iyi korumayı sağlamak için spor gözlüklerinin çocuğa uygun olması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu gözlük satın almadan önce mutlaka bir göz doktoruna danışılması gerektiğini söylüyor.

Spor yapan çocuklar için polikarbonat mercekli uygun bir spor gözlüğü göz yaralanmalarına karşı en iyi korumayı sağlayacaktır. Eğer çocuğunuz yüzmeye düşkünse, reçeteli camları bulunan yüzme gözlüklerini satın almaya değebilir.

Çocuğunuz mercekleri için son tercih cam olmalıdır. Darbe dayanımı için geliştirilmiş camlar bile hala kırıldığında bu kırıklar göz için tehlike yaratırlar. Cam mercekler ciddi oranda daha ağırdırlar ve bu da kullanım konforunu düşürür.

Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu, “Çocuklar gözlük kullanımında biraz hoyrat olabildikleri için yedeklemek açısından ikinci bir gözlük almak her zaman için iyi bir fikirdir. Çocuğunuzun numaraları çok değişmemişse eski gözlüğünü atmayın ve yedek gözlük olarak saklayın.” diyor.

Leyditurk.com