Çocuğunuza para konusunda bunları öğretmeyin

Çocuğunuza para konusunda bunları öğretmeyin
Güncelleme:

İşte para konusunda çocuklarımıza öğretmekten kaçınmamız gereken bilgiler...

Bazen öğütlerimizdeki asıl temayı görmezden gelerek veya alttan alta gönderdiğimiz gizli mesajları fark etmeden onlara kimbilir neler öğretiyoruz?

1- Para iyidir veya kötüdür

Para cansız bir nesnedir. Dolayısıyla iyi veya kötü sıfatlarını taşıyamaz; para sadece paradır. Örneğin koltuk da cansız bir nesnedir. Koltuk hakkında iyi bir şeydir veya kötü bir şeydir şeklinde değerlendirme yapmak hiç aklımıza gelir mi? Veya ‘’koltuk şeytandır’’ diyen birini duyduğunuzu sanmam. Ancak birileri onu üstünüze iterse veya önünüzü kesmek için kullanırsa ‘’kötü’’ olabilir. Para da işte böyledir, kullanan kişinin iyi ya da kötü olmasına bağlı olarak iyi veya kötü amaçla kullanılabilir. Bir kağıt para kendi başına şeytan olamaz.

2-Paranızı harcamayıp biriktirmelisiniz

Çocuklara, para harcamayıp biriktirmeyi öğretmek zor değildir. Fakat onlara para ile ilgili öğretilmesi gereken tek şeyin biriktirmek olduğu düşüncesine bazen o kadar odaklanırız ki, bu konuda denge kaçabilir. Tüm paranızı biriktirirseniz hayatı kaçırırsınız. Çocuklarınıza sahip oldukları paranın bir kısmını biriktirirken bir kısmıyla da hayatın tadını çıkartmayı öğretmelisiniz. Unutmayın ki, hayatın içinde deneyimler kazanmak en az para biriktirmek kadar önemlidir.

3- Para herşeyi satın alır

Hayatta paranın size sağlayabileceği pek çok şey vardır. Öte yandan, hayatta paranın satın alamayacağı da pek çok şey vardır. En son ne zaman çocuğunuzla karşılıklı oturup, onurlu olmak, saygı, sevgi, mutluluk, dostluk veya özgüven gibi konular üzerine konuştunuz? Tıpkı onu karşınıza alıp para biriktirmek, parayı yönetmek veya yatırım yapmak hakkında konuştuğunuz gibi, paranın hayatta bazı şeyleri satın alamayacağı konusunda da onunla sohbet etmelisiniz.

4- Para kimdeyse güç ondadır
 
Bu, siz hiç farkına bile varmadan çocuğunuza öğretmiş olabileceğiniz bir bilgidir. Örneğin eşiniz veya siz; ikinizden biri para kazanıyor ve paranın idaresini üstleniyorken, diğeri bir şey satın alırken her zaman ondan izin mi istiyor? Ya da çocuğunuzun etrafında diğer insanları yönetmek veya onlar üstünde hakimiyet kurmak için parayı kullanan birleri  var mı?

Bu durum çocuğunuzun şu yargıya varmasına sebep olur: Parayı yöneten, diğer her şeyin kontrolünü de elinde tutar. Peki vardığı buyargı çocuğu ne şekilde etkiler? İlerleyen zamanlarda sahip olduğu gücü daha çok para kimdeyse onun hizmetine sunarak kendinden ve bağımsızlğından taviz verebilir.

Aile gelirinizin idaresi konusunda eşler olarak eşit koşullarda hareket etmeye hassasiyet gösterin. Çocuğunuz parasal konularda bir ekip gibi hareket ettiğinizi gördüğünde, tüm kontrolün tek bir kişide olmadığını kavrayacaktır. Bu şekilde, aile içinde daha sağlıklı ilişkiler geliştirdiğinizi göreceksiniz.

5-Paranın idaresi konusunda tek bir doğru yol vardır
 
Paranın sahip olduğu avantajlardan biri onu idare etmek ve artırmak konusunda çok sayıda yöntem olmasıdır. Paranızla pek çok farklı şekilde bütçe planlaması veya yatırım yapabilirsiniz. Aynı zamanda pek çok farklı yolla para kazanabilir ve para hakkında çok farklı yöntemlerle çocuğunuzu eğitebilirsiniz.

Bu yöntemleri  kendi karakter yapınıza ve becerilerinize göre uyarlayarak kullanabilirsiniz. Fakat sıklıkla yapılan, bildiğimiz ne ise çocuğumuza da onu öğretmektir. Çocuğunuz bu alanda sizinle aynı eğilime sahip değilse problemler çıkabilir. Örneğin siz paranızla hisse senedi satın almayı tercih ederken çocuğunuz gayrimenkule yatırım yapmayı tercih edebilir.

Çocuğunuzun finansal konularda farklı bilgiler edinebileceği bir çevrede yetişmesine önem verin. Kendisi için en doğru yöntemi bulması bu şekilde mümkün olacaktır. Parasal birikime sahip olmak için herkesin uyması gereken altın kural ise, kazandığından daha azıyla yaşamaktır. 

Milliyet