Çocuğunuzla doğru iletişim kurun

Çocuğunuzla doğru iletişim kurun
Güncelleme:

Zaman zaman çocuğunuzla doğrı iletişim kurmak isterken güçlük çekiyor musunuz?

İyi dinleyin
Çocuğunuzu çok iyi dinleyin. Söylediği her bir kelimeye önem verin. Dinliyormuş gibi yapmaktan kaçının. Eğer ki işiniz varsa, yorgunsanız çocuğunuza bunu anlatın.

Göz teması kurun
Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurun. Böylece kendisini önemli hisseder. Konuşma sırasında çocuğunuza sarılarak, kucağınıza alarak sizinle konuşurken daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz. Kesinlikle çocuğunuza yukarıdan konuşmayın. Bu durum sizin onun üzerinde bir güç olduğunuzu düşündürebilir ve çocuğunuz söyleyeceği şeylerde çekinir.

Koyduğunuz kuralları uygulayın
Bir şeyi yapsın diye geçici kurallar koymayın. Bir kural koyuyorsanız onu sürekli uygulayın. Sizi sağladığınız tutarlılık sayesinde çocuğunuzda doğru davranış yerleşecektir, oturacaktır.

Rutin aktiviteler yapın
Çocuk için annenin yeri ayrıdır, babanın yeri ayrıdır. Bu nedenle birbirinizin rollerini çalmayın, ben daha fazla vakit geçirim demeyin. Çocuklar sadece annesini ya da babasını değil ikisini birden yanında ister. Her akşam birlikte bir şeyler yapacağınızı bilmek çocuğunuzu hem mutlu eder hem de ilişkinizi rahatlatır.

Sabırlı olun
Çocuğunuzla ilişki kurarken karşınızdakinin bir çocuk olduğunu unutmayın, sakin olun. Mutlu bir çocuk ancak mutlu bir anne-babanın varlığıyla yetişir.

Azarlamayın
Çocuğunuz yanlış bir davranış sergilediğinde çocuğunuzu azarlamayın. O durum içerisindeki önce olumlu davranışlarını söyleyin. Daha sonra olumsuz davranışlarını nedenleriyle birlikte anlatın, açıklayın.

Sorumluluk verin
Çocuğunuza gün içerisinde ufak tefek de olsa sorumluluklar verin. Yerine getirmiş olduğu her bir sorumluluk için zaman zaman teşekkür edin.

Onu sevdiğinizi söyleyin
Çocuğunuza onu sevdiğinizi söyleyin. Sevgiyle yetişen çocuk hayattaki zorluklar karşısında daha güçlü olur.