Çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin

Çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin
Güncelleme:

Psikolog Enise Öziç, çocukların zeka gelişimiyle ilgili bilgiler verdi.

\"Benim çocuğumun aklı almıyor, bir türlü anlamıyor, doğru dürüst başarı sağlayamıyor\" gibi cümleler pek çoğumuzun çocuğu için kullandığı ifadeler olduğunu hatırlatan Psikolog Enise Öziç, \"Peki çocuğumuzun zihinsel kapasitesinin ne olduğunu, ya da var olan kapasitesinin gelişmesi için neler yapılabileceğini biliyor muyuz? Çocuğumuzun zeka gelişimine katkıda bulunmak isteriz, ancak bunu nasıl ve ne şekilde yapacağımızı bilememekteyiz. Neye göre arttığını ya da artacağını sadece kulaktan dolma bilgilerle öğrenmekteyiz.

Zeka çok yönlüdür

Zeka, tek bir kavramdan ibaret değildir. Çok yönlü bir kavramdır. Çocuğumuzun zekasının hangi yönünün gelişmiş olduğunu ve hangi yönünün gelişmeye ihtiyaç duyduğunu net olarak bilemeyiz. Sadece tahminde bulunabiliriz. Ancak bu tahminlerimiz bazen çocuğumuzu yanlış yönlendirmek ve hatta onun zihinsel kapasitesine zarar vermek gibi olumsuz sonuçlanabilmektedir. Bu sonuçla birlikte çocuğumuz kendi kapasitesine uygun olmayan okullara, eğitimlere maruz kalabilmekte ve bu nedenle de \'başarısız bir çocuk\' olarak etiketlenebilmektedir. Bu etiket çocuğumuzun var olan zihinsel kapasitesini köreltmektedir. Bunun yanı sıra hayattan zevk almayan ve artık kendisini yetersiz, yeteneksiz ve başarısız olarak nitelendiren bir yetişkin haline getirebilmektedir\" diye konuştu.

Yeteneklerini keşfedin

Psikolog Enise Öziç, \" Çocuğunuzun başarılı, yetenekli, kendine güvenen ve hayattan zevk alan bir yetişkin konumuna gelmesini istiyorsanız çocuğunuzun yeteneklerini, hangi alanlarda başarılı olup olmadığını ya da zihinsel gelişimini bir uzman eşliğinde bilimsel sonuçlarla değerlendirerek buna katkı sağlayabilir, çocuğunuzun zeka seviyesine uygun yönlendirme ve rehberlikler alarak çocuğunuzun sağlıklı ve başarılı bir yetişkin olmasına en güzel katkıyı sağlayabilirsiniz\" şeklinde konuştu.