Çocuklarda kepçe kulak ameliyatı

Çocuklarda kepçe kulak ameliyatı
Güncelleme:

Çocuklarda psikolojiyi olumsuz yönde etkileyen kulak kepçeliği, kısa bir operasyon ile düzeltilebiliyor.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel bilimsel adıyla “otoplasti”, yani kepçe kulak deformitesinin tedavisini anlatıyor. En belirgin deformitelerden biri olarak öne çıkan kulak kepçeliği, özellikle okul çağındaki çocukların psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Okul arkadaşları tarafından alay konusu olan öğrencinin akademik başarısı ve özgüven düşüşü gözleniyor. Kızlar, saçlarıyla deformiteyi gizleyebilseler de, özellikle erkek çocuklarda sorunun daha yoğun yaşanıyor. Bu nedenle, çocukların psikolojisi açısından işlemin okul öncesinde yapılması öneriliyor

Kepçe kulak operasyonun 5-6 yaşlarında yani okula başlamadan yapılmasını tavsiye eden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, küçük yaşlarda sevimli görünse de, kepçe kulağın anatomik bir bozukluk olduğunu belirtiyor.

Her Yirmi Çocuktan Biri Kepçe Kulaklı

Yaklaşık olarak yirmi çocuktan birinin kepçe kulak (otoplasti) olduğu biliniyor. Kepçe kulakları düzeltmekteki amacın kafa ile kulak arasındaki açıyı, ideal olan 25-30 dereceye getirmek olduğunu söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, bu çocuklarda kulak kepçesinde olması gereken kıvrımın eksik olduğunu, aynı zamanda kulak ile kafa arasında geniş bir açılanma olduğunu ekliyor. Öğrencilerin okuldaki sosyal gelişimlerini etkileyen bu anatomik bozukluk, kısa bir operasyonla düzeltilebiliyor. Prof. Dr. Akın Yücel’e göre, kulak arkasından yapılan bir kesi ile kıkırdak şekillendirilmekte ve verilen şekil dikişlerle korunmakta. Yaklaşık bir saat süren uygulama sonrasında hasta evine dönüyor ve iki gün sonra bandajlar çıkarılıyor; öğrenci devam eden günlerde okuluna gidebiliyor. Ancak geceleri ve ev içerisinde 3 hafta süresince tenisçi bandı ile kulakları korumak gerekiyor.

Yaşa Göre Kulak Kepçeliğinin Düzeltilmesi

Hastanın yaşı ne kadar küçük ise kıkırdaklar da o kadar elastik ve yumuşak oluyor. O nedenle en iyi sonuçlar küçük yaşta yapılan operasyonlardan sonra alınıyor. Ancak Prof. Dr. Akın Yücel, ülkemizde anne babaların korumacı tutumları nedeni ile çocuklarını ameliyat ettirmediklerini, bu nedenle de erişkin yaşta ameliyat talep eden hasta sayısının yüksek olduğunu belirtiyor. Yücel, “Kullandığımız yöntemin en önemli özelliği fazla şişliğe yol açmaması ve kısa bandaj süresi gerektirmesi. Bu özellikle erişkin hastalar için daha önem kazanmakta. Eski yöntemlerde kullanılan uzun bandaj süreleri, çalışan bireylerin ameliyat olmasını zorlaştırmaktaydı. Bu yöntemde son derece doğal görünümlü ve kalıcı sonuçlar elde edebilmekteyiz” diyor. Ameliyat çocuklarda genel anestezi altında, erişkinlerde ise lokal uyuşturma ve sakinleştiriciler yardımıyla yapılıyor ve hastalar ameliyattan birkaç saat sonra evlerine dönebiliyorlar.

Leyditurk.com