Çocuklarda orta kulak iltihabı

Çocuklarda orta kulak iltihabı
Güncelleme:

Kulak ağrısı, ateş, halsizlik, geceleri uyuyama bu hastalığın belirtileri...

Orta kulak iltihabı bebeklerde ve 6 yaşına kadar olan çocuklarda daha sık görülüyor. Alınacak önlemler basit, tedavi zor değil. Önemli olan belirtileri erken fark etmeniz.

Çocuklarda kulak iltihabı genellikle geceleri kötüleşen bir ağrıya sebep oluyor. Çünkü yatmak kulaktaki basıncın değişimine sebep oluyor. Bazı durumlarda kulak ağrısı ve ateş yanında kusma, bulantı, iştah kaybı (tüm hasta çocuklar gibi) ve geçici işitme kaybına sebep olabiliyor.

Peki bu hastalık neden oluşuyor?

Soğuk algınlığı, sinüzit, boğaz ağrısı veya alerji solunum yollarında ya da orta kulakta sıvı toplanmasına yol açar. Yani basit bir nezle de burnun iyi temizlenmemesi bu durumun faili olabilir. Orta kulak iltihabı bebeklerde ve 6 yaşına kadar olan çocuklarda daha sık görülüyor. Çünkü östaki boruları diğerlerinden daha kısa ayrıca çocuklar sık sık solunum yolu hastalıkları geçirirler. Kulak iltihabının bulaşıcı olmasa da bulaşıcı hastalıklar sonucu ortaya çıkıyor olmasını dikkate almak gerek.

Kulağım ağrıyor diyemeyecek yaştaki çocuklarda orta kulak iltihabından şüphelenmenizi gerektiren  durumlar:

Giderek artan, yoğun haldeki burun akıntısı
Huzursuzluk
Uyuma alışkanlığının değişmesi, gece sık sık uyanma.
Yatmak ya da uzanmak istememe
Sıra dışı ağlama ve bağırmalar
Kulak akıntısı
Gözlerinin sulanması
Soğuk algınlığı belirtileri

Kulak Enfeksiyonları Nasıl Önlenir:

Alerji kontrolü: Alerjiye neden olan maddeler orta kulakta bakterilerin ürediği sıvının oluşumunu destekler. Çocuğunuzun alerjisi olan besinlerden uzak durması; bulunduğu ortamların sigara dumanı ve toz içermemesi bunun için önleyici bir özellik taşıyabilir.

Soğuk algınlığının erken tedavisi: Burun akıntısı deyip geçmeyin. Doktorunuza başvurun. Hastalığın ilerlemesi orta kulak iltihabına sebep olabilir.

Bebeklerde alınacak önlemler:

Onu mümkün olduğunca uzun süre emzirin, çünkü uzun süre emzirilen bebeklerin orta kulak iltihabına yakalanma risklerinin azaldığına dair çalışmalar var. (Uzay 26 ay emdi; demek ki bazen işe yaramayabiliyor)

Bebeğinizi dik vaziyette besleyin: Eğer bebeğinizi biberonlar besliyorsanız onu dik vaziyette tutun. Böylece süt ya da mamanın boğazına kaçması ihtimalini azaltın. Boğaza kaçan mama östaki borusuna kadar gidebilir.

Tedavisi:

Hem bizim doktorun söylediği hem de bu konuda okuduğum bütün kaynaklar 10 günlük antibiyotik tedavisinin gerekli olabileceği yönünde. Çocuk bir kaç gün içinde kendini iyi hissetse bile tedavinin erken kesilmesi enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir. Antibiyotik tedavisi iyiye gitmesini sağlamıyorsa kulaktan alınan mikroorganizmaları saptama yoluna gitmenin mümkün olduğunu yazıyor elimdeki kitaplardan biri. Oralara kadar varmayacağımızı umuyorum.

Doğal Yöntemler

Sıcak kompres: Sıcak su dolu bir şişeyi havluya sarmak (çocuğun teninin rahatsız olmaması için) ve ağrıyan kulağı buna yaslamak bir miktar rahatlama sağlayabilir.

Süt ürünlerini rafa kaldırın: Süt ürünleri vücutta mukus (sümüksü sıvı) oluşumu artıran besinlerdir. Tıkalı bir burun ya da balgamlı öksürükler gibi ortak kulak iltihabında da vücuttaki mukusun artmaması çocuğunuzun faydasına olacaktır. Eğer çocuğunuz kulak enfeksiyonlarına sık sık maruz kalıyorsa kalsiyum kaynağı olarak süt ürünleri yerine tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, tofu gibi besinler kullanılabilir.
Soğuk yasak: Soğuk yiyecek ve içecekler yerine, ılık ve sıcak yiyecekleri önüne çıkarın.

C Vitamin desteği: C vitamini kulak ağrılarını olduğu durumlarda enfeksiyonun daha da kötüye gitmesini engeller ve bağışıklık sistemine destek olur. Patates, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kırmızı ve yeşil biberler C vitamini kaynağı olarak zengindirler.

Uzay

Antibiyotikler, sıcak kompresler, papatya çayları, gün boyu yenecek bir kaç tane havuç ve salatalığa sevinmek, geceleri az uyuyup bol uyanık olmak şeklinde geçecek bir kaç güne hazırım artık... Bakalım biz bu kulak enfeksiyonunu kaç günde atlacak ve normal hayata döneceğiz.... Mutlu bir hafta sonu dilerim.

Hastalıkların Bulaşmasını Önlemek

Bulaşıcı hastalıklar aile için tipik felaketlerdir. Hastalık eve bir kere girdikten sonra herkese bir kere uğramadan çıkıp gitmez. Bazı kurallara uymak bu gidişatı tam olarak engelleyemese de bazı aile üyelerini korumaya yarayabilir.

Kumaş yerine kağıt mendil kullanın ve işiniz bitince çöpe atın.
Çocuklarınıza öksürürken ya da hapşırırken ağızlarını kapatmaları gerektiğini öğretin.
Kimse birbirinin tabağını, bardağını, çatalını kullanmasın.
Giysilerinizi, havlularınızı, yatak takımlarınızı sık sık değiştirin.
Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için el yıkamanın ciddiyetini öğretin. 

HT Hayat