Çocuklarda sünnet için en uygun dönem hangisidir?

Çocuklarda sünnet için en uygun dönem hangisidir?
Güncelleme:

Cerrahi bir operasyon olan sünnet, günümüzde geçmişe oranla daha acısız ve kolay bir şekilde yapılmaktadır.

Ailelerin sünnet konusunda en çok akıllarını karıştıran konu ise çocuklarını ne zaman sünnet ettirmeleri gerektiği.  Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran sünnetin zamanlaması ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. 

Sünnet İçin Doğru Zamanlama Nedir?

Sünnet; dini, sosyal ve tıbbi amaçlarla yapılan bir işlemdir. Kültürümüzde sünnetin ayrı bir yeri vardır. Sünnet sırasında penis başını örten sünnet derisi küçük bir operasyonla alınır, hemen her yaşta yapılabilen bir operasyondur. Ancak yenidoğan dönemi ve çocuğun psikososyal algılamasının sorun olabileceği üç, dört yaş civarında yapılması planlanan sünnetin kararı çocuğa özgü bir değerlendirme sonucunda verilir. Değerlendirme sürecinde çocuğun fiziksel gelişimi ve psikolojik durumu göz önünde bulundurulur. 

Yenidoğan sünneti için bebeğin adaptasyon süreci olan ilk haftadan sonraki dönem daha uygun olur. Prematüre doğan bebeklerde organ gelişimleri henüz tamamlanmadığı için yenidoğan sünneti yapılması doğru olmaz. Sünnet ortalama 15-30 dakika arasında sürer. Çocuğun yaşı ve algılamasına göre lokal ve genel anestezi altında yapılabilir. Bu seçimde de sünnet öncesi yapılan muayene ile doktorun kararına bağlıdır. Sünnet sırasında uygulanacak teknik de doktorun seçimine ve tecrübesine bağlı olarak değişir. Bezli bebeklerde, bezin düzenli olarak kontrol edilmesi şarttır. Sünnetin ardından 24-48 saat geçtikten sonra çocuğa banyo yaptırılabilir. 

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

Eski uygarlıklardan günümüze kadar ulaşan sünnet, sadece dini ve toplumsal bir olgu değildir, sağlık açısından da faydaları vardır. İdrar yolu enfeksiyonunun riskini azaltmasının yanı sıra, penis başının ve sünnet derisinin iltihabını da önler. Yetişkin yaşlarda penis kanseri riskini azaltan sünnet, cinsel yolla bulaşan hastalılara karşı da koruyucudur. Sünnetli peniste genital hijyen daha kolay sağlanır. Steril koşullarda, uzman eller tarafından uygulanan uygun yöntemlerle yapılan sünnetin riskleri oldukça azdır. Buna rağmen sünnet, nihayetinde cerrahi bir operasyondur. Sünnet sonrası ağrı, kanama, enfeksiyon ve iyileşme sırasında kabuklanma sorunları yaşanabilir. İyileşme sürecinde kişiden kişiye değişkenlik gösteren özellikler de ön plana çıkar. 

Sünnet sonrası aşırı ağrı, ateş, kızarıklığın artması, şişlik, kötü kokulu akıntı, idrar yapmada problem gibi durumlar varsa acilen sünneti yapan doktor ile temasa geçilmelidir. Her ne kadar ehil ellerde yapılan sünnetin riskleri az olsa da, çeşitli etkenlere bağlı olarak sonradan telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkması muhtemeldir. Günümüzde modern tıbbın olanakları ile uygun anestezi altında cerrahi prensiplere sıkı sıkıya bağlı kalınarak sünnet işlemi gerçekleştirilmelidir.