Çocuklarımıza yaptığımız en büyük kötülük

Çocuklarımıza yaptığımız en büyük kötülük
Güncelleme:

Efkan Yeşildağ, ailelerin çocuk yetiştirmede yaptığı hataları anllattı.

Öğretim Görevlisi Eğitimci-Yazar Efkan Yeşildağ, ‘Rahatına çok düşkün bir nesil yetiştiriyoruz. Çocuklarımızla rahatı değil hayatı paylaşmalıyız. Hep hatasız çocuk bekliyoruz. Hata yapmak kötü bir şey değildir. Çocuklarımız hata yapma korkusu ile iş yapamaz oluyorlar.’ dedi.

‘Aile İçi iletişim, Çocuk Başarısında Anne-Baba Etkisi ve Rolü’ konulu seminerde konuşan Öğretim Görevlisi Eğitimci-Yazar Efkan Yeşildağ, aileleri yaptıkları hatalar konusunda uyarılarda bulundu.

ÇOCUKLARIMIZA İYİLİK DEĞİL KÖTÜLÜK YAPIYORUZ

Efkan Yeşildağ, “Rahatına çok düşkün bir nesil yetiştiriyoruz. Kendimiz aç açık kalıyor, ancak çocuklarımızı aç açık bırakmıyoruz. Belli bir yaşa gelmiş olmasına rağmen yatağını, odasını anne topluyor, yemeği, ütüyü, çamaşırı anne yapıyor, hatta çocuğum aman yorulmasın diye ödevlerini bile anne yapıyor. Bu şekilde yetişmiş olan nesiller yarın evlendiklerinde bekliyor ki yine birileri bu işleri yapsın. Karşı tarafa hadi beni mutlu et diyor.

HATASINDAN DERS ALAN ÇOCUKLAR YETİŞTİRMELİYİZ

Karşı tarafın kendisini mutlu etmesini bekliyor. Daha sonra ‘geçinemedik ayrılmak istiyoruz’ diyorlar. Çocuklarımıza iyilik değil kötülük yapıyoruz. Çocuklarımızla rahatı değil hayatı paylaşmalıyız. Ailecek yaşadığımız sıkıntıları çocuklarımızla uygun bir dille paylaşmalıyız. Hep hatasız çocuk bekliyoruz. Kendimizin hatalarını görmüyoruz. Hata yapmak kötü bir şey değildir. Çocuklarımız hata yapma korkusu ile iş yapamaz oluyorlar. Hata yapmayan değil hatasından dersler çıkaran çocuklar yetiştirmeliyiz. Çocuğun, kendi problemlerini kendisinin çözmesi sağlanmalı.” dedi.

ÇOCUĞUNUZ HİÇBİR ZAMAN SEVGİYE DOYMAYACAK

Aile içerisindeki bireylerin rolünü de tanımlayan Yeşildağ, annenin görevinin sevgi ve şefkat olduğunu, babanın ise ailede otoriter ve güçlü olması gerektiğini söyledi. Çocukların kendilerine özgüven duyması ve sorumluk sahibi olması için ebeveynlerin onlara güvenmesi ve sürekli sorumluk vermesi gerektiği söyledi. Özellikle annelerin çocuklarına mutlaka sevdiğini söylemesi gerektiğini ve bunu karşılıklı değil içgüdüsel olarak çocuğuna hissettirmesi gerektiğini belirten Efkan Yeşildağ, “Aksi halde çocuğunuz hiçbir zaman sevgiye doymayacak ve ömrü boyunca etrafındaki bireylerde bunu arayacak. Aradığını bulamayınca da bunalıma girmeye mahkum kalacak.” ifadelerini kullandı.