Çocukların kitap seçimine dikkat !

Çocukların kitap seçimine dikkat !
Güncelleme:

Kişisel gelişimde çok önemli bir yere sahip olan kitaplar çocukların gelişiminde de etkili oluyor.

Çocuklar masal kahramanlarını da model alabiliyor. Bu nedenle kitabın içindeki figürler, mesajlar, çocuğun gelişimine doğrudan etki ediyor. Çocuk Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, çocuğun kitap seçiminde ebeveynin sorumlu olduğuna dikkat çekerek ‘Seçimi ebeveyn yapmalı. Çocukların kitap seçimleri, bazen onların ihtiyaçlarını ifade ettiği gibi, ruh hallerini de ele verebiliyor” diyor.

Kitaplar kişinin gelişiminde önemli bir yere sahip. Özellikle de çocuklarda. Her yaşta farklı beceriler kazanan, farklı düşünüp ve davranan çocuk, bu yaşlarda anlaşılmaya ihtiyaç duyuyor. Burada ebeveynlere önemli görevler düşüyor. Çünkü anlaşılma ihtiyacına cevap bulamayan çocuk farklı arayışlara yönelebiliyor. İnternet, oyun ve kitaplar gibi.

Seçimi ebeveyn yapmalı

Her gelişim döneminin özelliğini bilmek ve çocuğun o dönemde ihtiyaçlarını anlamanın önemli olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Etiler Polikliniğinden Çocuk Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, çocuğun materyal seçiminde ebeveynin sorumlu olduğuna dikkat çekiyor.

Anne babanın, çocuğunun nasıl öğrendiği, hangi yetilerinin geliştiği, neyi nasıl algıladığını, nasıl davranması gerektiğini ve eğitimi için hangi materyalleri seçmesi gerektiğine yardımcı olması gerektiğini ifade eden Sayım, bu dönemlerde çocukların model alarak, özdeşim kurarak öğrendiklerini kaydediyor. Sayım, kitapların çocuk gelişiminde önemli bir yeri olduğunu vurguluyor.

Kitaplar aile çocuk arasındaki iletişimi güçlendiriyor

Çocuğun, anne ve babasını model aldığı gibi, bir masal kahramanını ya da sanatçıyı model alabileceğinin altını çizen Uzman Psikolog Sayım, kitabın içindeki yer alan figür, mesajların çocuğun öğrenmesinde çok etkili öğeler olduğunu kaydediyor. Özellikle de eğitici değer taşıyan hikâye ve masalların çocuğun gelişimini olumlu yönde desteklediğini belirten Sayım, kitapların aile ile çocuk arasındaki iletişimi de güçlendirdiğini ifade ediyor.

Kitabın çocuğa kattıkları

Kitap okumanın çocuğun dil, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimini desteklediğinin altını çizen Uzman Psikolog Sayım, kitapların çocuğun hayal gücünü, yaratıcılığını, sorun çözme becerilerini de geliştirdiğini söylüyor. Sayım çocuğun iyiyi de kötüyü de kitapla öğrenebileceğini hatırlatıyor.

“Yine, kitap okumak, çocuğun sosyo-kültürel değerlerini öğrenmesi, iyi-kötüyü, doğru ve yanlış kavramlarını öğrenmesi ve soyut kavramların gelişmesi açısından önem taşımaktadır.”