Çocuklarla yaşanan harçlık sorunlarına çözümler

Çocuklarla yaşanan harçlık sorunlarına çözümler
Güncelleme:

İşte çocuklarınızla yaşadığınız harçlık sorunlarıyla başa çıkmanın yolları.

1) Çocuğunuzun kötü harcama alışkanlıkları var.

11 yaşındaki çocuğunuz harçlığını alır almaz tüm parasını şekere yatırıyor. Davranışının sonuçlarını ona açıklamaya çalıştığınızda size “Benim param; istediğimi yapabilirim.” diye cevap veriyor.

Nasıl başa çıkarsınız: Çocuğunuzun öncelikle verdiğiniz paranın maaşı olmadığını anlamasını sağlayın. Geri adım atmayın ve şöyle söyleyin: “Bu parayı sana ileride para kazandığında, paranı nasıl harcaman gerektiğini öğrenebilmen adına pratik yapman için veriyoruz.” Alışverişe gitmeden önce parasını nasıl harcayacağını beraber planlayın.

2) Çocuğunuz kendi parasını harcamayı reddediyor.

6 yaşındaki çocuğunuz istediği tren setini alabilmek için tüm parasını harcamak zorunda olduğundan sinirleniyor ve “Sen neden almıyorsun?” diye feryat ediyor.

Nasıl başa çıkarsınız: Öncelikle “Üzgünüm ama tren setine benim bütçemde de yer kalmadı.” deyin. Sonra ona istediğini alabilmesi için harçlığını haftadan haftaya nasıl biriktirebileceğini öğretin. Biriktirmesi için ısrarcı olmak alışverişi erteleyeceğinden çocuğunuza yeni takıntısını gerçekten isteyip istemediği konusunda karar verebilmesi için zaman sağlayacaktır.

3) Çocuğunuz yeterli parası olmadığından şikâyet ediyor.

Sürekli olarak yeterince harçlık almadığından şikâyetçi oluyor.

Nasıl başa çıkarsınız: En başarılı harçlık sistemleri, çocuğunuzun hayatındaki önemli bir şey ile ilişkilendirilenlerdir. Örneğin futbolla ilgilenmeye başlayan 8 yaşındaki çocuğunuza ekipman ve ders masraflarına yardımcı olabilmesi için harçlık verebilirsiniz. Dolayısıyla yanınıza gelip “Yeterince harçlık almıyorum.” dediğinde “Ne için yeterli değil?” diye yanıt vermelisiniz. Parasını nasıl harcadığını görmek için iyi bir fırsat.

4) Kendinizi çocuğunuza hediyeler almaktan alıkoyamıyorsunuz.

Bizzat koyduğunuz harçlık kurallarını bağlı kalamıyor ve beraber alışverişe çıktığınızda çocuğunuza bir şeyler alması için ekstra para veriyorsunuz.

Nasıl başa çıkarsınız: Bu şekilde davranmaktan vazgeçmelisiniz. Zorlanabilirsiniz; ancak çocuğunuzun finansal geleceği açısından disiplin altında olmanız gerekiyor. Alışkanlıklarınızı değiştirdiğiniz süreç boyunca, çocuğunuzun bunun bir ceza değil; parasını sorumluluk sahibi bir yetişkin gibi harcayabileceğine güvendiğinizin bir işareti olduğunu anlamasını sağlayın. Bunlar, çocuğunuza hiçbir şey alamayacağınız anlamına gelmez. Ancak çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu şeylerden hangilerini kendi harçlığı ile alması gerektiğine karar verin ve bu karara sadık kalın.

HT Hayat