Doğalgazda tasarrufun püf noktaları

Doğalgazda tasarrufun püf noktaları
Güncelleme:

İGDAŞ, doğalgazın nasıl daha tasarruflu ve güvenli kullanabileceğine yönelik önerilerini paylaştı.

İGDAŞ’tan yapılan açıklamada, doğal gazın daha tasarruflu kullanımına ilişkin bilgi verildi. Bina yalıtımının yüzde 40, pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılmasının da yüzde 15 tasarruf sağladığı belirtildi.

Kış mevsiminin ülkede kendini hissettirdiği, beyaz örtünün yurdu kapladığı günlerde, İGDAŞ doğal gazın nasıl daha tasarruflu ve güvenli kullanabileceğine yönelik önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Hem çevreci hem de avantajlı bir yakıt olan doğalgazı seçen tüketiciler, bilinçli kullandıklarında yıl bazında ciddi tasarruf sağlıyor.

İGDAŞ’tan yapılan açıklamada, tasarruf etmenin yolu ‘ısınma’ ve ‘sıcak su temini’ şeklinde iki ana başlıkta sıralandı. Bu önerilerin tamamı uygulandığında yüzde 60’a kadar tasarruf etmenin mümkün olduğu vurgulandı.

TERMOSTATTA HER 1 DERECE NE KADAR TASARRUF SAĞLAR?

Isınma konusundaki öneriler şu başlıklar altında toplandı:

Evlerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü yalıtımı olmayan binalardan kaynaklanır. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40 tasarruf ederler.

Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar.

Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir.

Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Ayrıca can ve mal emniyeti bakımından risk oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin de önüne geçilmiş olur.

PERDELERİN POZİSYONU NE OLMALI?

Doğal gazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarrufa etki eden bir unsurdur.

Geceleri perdelerin örtülü olması enerji tasarrufu sağlar. Ancak perdelerin radyatörlerin kapamamasına dikkat etmek gerekir.

Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir.

Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlar.

Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarruf sağlar.

SICAK SU DÜĞMESİ NASIL AYARLANMALI?

Sıcak su temini konusundaki öneriler ise şöyle:

Cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C’ye ayarlamak gerekir. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmaz.

Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekir.

Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekir.

Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlar.