Eğitim eksikliği sigara kadar ölümcül

Eğitim eksikliği sigara kadar ölümcül
Güncelleme:

Bireyin eğitim seviyesi hastalık ve ölüm riski ile doğrudan ilişki.

Colorado Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı yeni bir çalışmaya göre, sağlık riskleri söz konusu olduğunda, sağlık politikaları genellikle kişinin beslenme, sigara ve içki alışkanlıklarına odaklanıyor. Ancak, insanların genel ölüm riskine ilişkin bir diğer faktör sürekli görmezden geliniyor: Eğitim seviyesi. NYU, Steinhardt  Kültür, Eğitim ve İnsan Gelişimi Fakültesi, Küresel Halk Sağlığı Koleji’nde halk sağlığı profesörü Virginia Chang’a göre, “Sağlık davranışları ve farklılıklarında daha temel bir faktör olan eğitim de sağlık politikasının önemli bir unsuru olmalıdır.\"

Araştırmacılar, yüksek bir eğitim seviyesinin, yaşam tarzıyla ilgili hastalıklar ve zamansız ölümlerle ilgili riski düşüreceğini varsayıyor. Bunun arkasındaki sebep ise daha yüksek gelir seviyesi ve sosyal statünün, sağlık hizmetlerine erişimi sağlaması ve  genel sağlıklı davranışları ve yaşam tarzını etkilemesi olarak görülüyor.

Çalışma, 1925, 1935 ve 1945 doğumlu insanların yaşamlarını analiz etmeyi içeriyordu.  Ölüm nedenleri, eğitim seviyeleri ile bağdaştırıldı. Araştırmacılar, lise mezunları, üniversite deneyi olanları ve yüksek lisans yapanları gruplara ayırdı.

Çok okuyan çok yaşıyor

Sonuçlar şaşırtıcı idi: 145.243 hayat, eğer sahipleri liseyi bitirmiş olsaydı tahminen daha uzun sürecekti. Ayrıca, üniversiteye başlayan 110.068 insan da eğer bırakmak yerine, eğitimini tamamlasaydı yaşamları olumlu yönde etkilenecekti. Bu sayılar varsayım gibi görünse de çalışma, nedensel olarak dikkate alınması gereken yeterince güçlü bir korelasyon göstermiştir. Lise diploması olmayanlar ve üniversite mezunu olanlar arasındaki ölüm oranları farkı inanılmaz bir tutarsızlık taşıyor.

Tabii ki, bunların hiçbiri lise veya üniversiteyi tamamlamış olanların sihirli bir değnek sayesinde daha iyi ve uzun bir yaşam için şanslı olduğunu öne sürmüyor. Ancak, yüksek öğretim düzeyi kesinlikle hayattaki tercihler ve kararlar için daha bilinçli davranmayı sağlıyor.